Теми статей
Обрати теми

Декларація про валютні цінності: чи є право на помилку?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Як виправити помилку, допущену в розділі V декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами? Чи можна взагалі виправити помилку в цій деці? Що загрожує за помилку в ній? Відповіді на ці запитання — тут і зараз.
валютні цінності, звітність

Як видно з форми декларації*, подання «уточненок» або нових звітних дек нею не передбачено. Свого часу податківці не заперечували проти виправлення помилок у вже поданих валютних деклараціях шляхом подання нової, яка включає всі дані за принципом «як вона має бути». Але на жаль, зараз податківці вже мають іншу думку та вважають (див. роз’яснення в категорії 114.04 ЗІР), що навіть якщо ви виявите помилку в поданій деці до спливу граничних строків її подання (!), виправити її ви не зможете. Що вже говорити про несвоєчасне виявлення…

* Затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами» від 25.12.95 р. № 207.

img 1

При цьому НБУ із цього приводу в листі від 17.09.2013 р. № 28-309/13255 пустив таку «шпильку»: мовляв, застосування штрафних санкцій у випадку з валютною декою не ставиться в залежність від виправлення резидентами помилок у вже поданих деклараціях.

Погодьтеся, якось не по-людськи виходить ☹. Більше того: у цьому випадку ви — порушник! З усіма наслідками, які випливають з цього (про них — далі).

Невиконання резидентами вимог щодо порядку та строків декларування валютних цінностей та іншого майна тягне за собою:

порушення строків декларування — штраф у розмірі 10 нмдг (170 грн.) за кожний звітний період. Такий штраф застосовують навіть у разі, якщо суб’єкт господарювання, наприклад, до податкового органу подав деку в установлений строк, а до територіального управління НБУ — з порушенням строків. На це звертає увагу ДФСУ (див. роз’яснення в категорії 114.10 ЗІР);

img 2

За відсутності валютних цінностей та майна за межами України штраф не застосовується.

порушення порядку декларування — штраф у розмірі 20 нмдг (340 грн.).

Це вже «наш випадок». Так-от, важливо знати, що під таким порушенням п. 2.7 Положення № 49** розуміє подання недостовірної інформації або перекручення даних, які відображаються у відповідній декларації, якщо такі дії свідчать про приховування резидентами валютних цінностей та майна, що знаходяться за межами України!

** Положення про валютний контроль, затверджене постановою Правління НБУ від 08.02.2000 р. № 49.

Тобто, якщо у вашому випадку ви можете довести, що приховування валютних цінностей та майна, що знаходяться за межами України, як такого не було, можна поборотися за незастосування штрафу. Але ось якою мірою це є перспективним — запитання.

У такому разі висновок щодо самовиправлення напрошується сам собою — «Найбільше помилок, якщо діяти поспіхом»! Тобто, можливо, краще не поспішати виправлятися.

m.shevchuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі