Теми статей
Обрати теми

На «роздрібний» акциз помилково нарахували ПДВ: як виправити?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Підприємство продає вроздріб підакцизний товар. У січні акциз у РРО ще не програмувався окремо, тому він помилково потрапив до підсумкових ПН, які були зареєстровані в ЄРПН. Підприємство в січні склало РК до ПН і відсторнувало неправильні суми, але не встигло зареєструвати РК в ЄРПН. У результаті в січневій декларації суми з ПН відобразили в ряд. 1, а РК — у ряд. 8.1. Під час перевірки податківці зняли суми за РК. Якою мірою є правомірними їх дії, якщо враховувати, що не всі січневі ПН і РК підлягали обов’язковій реєстрації? Що можна зробити в цьому випадку?
«роздрібний» акциз, помилки у ПН

У січні з «роздрібним» акцизом була дійсно повна плутанина. Як його розраховувати? Чи включається він до бази ПДВ? Чи відображати його у ПН? Відповіді на ці запитання з’явилися лише через деякий час. Тому не дивно, що могла виникнути така ситуація, як у вас.

Спочатку скажемо декілька слів з приводу визначення суми ПДВ у разі продажу товару, з якого справляється «роздрібний» акциз.

Ще в січні в листі № 1519* податківці вказали, що базою нарахування ПДВ при продажу підакцизного товару є його роздрібна ціна без урахування «роздрібного» акцизу. Тобто нараховувати ПДВ на акциз не потрібно. Такий самий висновок наведений і у «свіжішому» листі № 18693**.

* Лист ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17.

** Лист ДФСУ від 02.09.2015 р. № 18693/6/99-99-19-03-03-15.

Так, наприклад, якщо роздрібна вартість товару (без урахування акцизу та ПДВ) становить 100 грн., то:

— сума ПДВ визначається так: 100 грн. + 20 % ПДВ = 120 грн.;

— сума «роздрібного» акцизу розраховується так: 120 грн. х 5 % = 6 грн.

Разом фактична роздрібна ціна (ФРЦ) становить 126 грн.

Якщо ж виходити від зворотного (від ФРЦ), то:

— суму акцизу (ПЗа) отримують так: ПЗа = ФРЦ : 105 х 5. У нашому випадку ПЗа = 126 грн. : 105 х 5 = 6 грн.;

— суму ПДВ (ПЗпдв) розраховують так: ПЗпдв = (ФРЦ - ПЗа) : 120 х 20. У нашому випадку ПЗпдв = (126 грн. - 6 грн.) : 120 х 20 = 20 грн.

Причому самі податківці говорять, що «згідно з чинним законодавством податки нараховуються суб’єктами господарювання на підставі даних обліку (бухгалтерського та податкового), а не на підставі роздрукованих РРО фіскальних звітних чеків за відповідний період» (див. консультацію в журналі «Вісник: Право знати все про податки та збори», 2015, № 29-30, с. 13).

img 1

Тому наведений вище порядок розрахунків повинен дотримуватися незалежно від того, програмувався акциз в окремому рядку чи ні, а також правильно порахований у цьому чеку ПДВ чи ні.

Оскільки акциз не включається до бази обкладення ПДВ, то він не повинен відображатися і у ПН. Це підтвердили податківці в категорії 101.19 ЗІР. Тобто попри те, що сума в Z-звіті відображається з урахуванням акцизу, у ПН вказуємо суму без акцизу, тобто для заповнення ПН із суми денного виторгу (згідно зі Z-звітом) суму акцизу потрібно виключити.

Тепер перейдемо безпосередньо до нашої ситуації. Як випливає із запитання, сума акцизу не лише потрапила до ПН, а й зачепила її розділ III «Податок на додану вартість». Унаслідок цього сума ПДВ виявилася завищеною, тобто в наявності помилка у ПН.

Помилки у ПН, як відомо, можна виправити шляхом складання РК до «помилкової» ПН ( ст. 192 ПКУ).

«Помилкові» підсумкові ПН були зареєстровані в ЄРПН. Відповідно і усі РК (у тому числі й «виправляючі») до таких ПН також мають бути зареєстровані в ЄРПН.

Насправді, протягом січня 2015 року діяли старі правила реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Відповідно підсумкові ПН (які покупцю на видаються) в ЄРПН можна було не реєструвати. Але оскільки ви їх зареєстрували, то і РК обов’язково мають потрапити до ЄРПН.

Однак ситуація, на нашу думку, не є безвихідною. У ПКУ сьогодні немає жодних застережень щодо того, протягом якого періоду платник має право виправляти помилки, допущені у ПН, а відповідно і складати «виправляючі» РК. Вважаємо, що для виправлення помилок у ПЗ має застосовуватися правило 1095 днів (адже саме стільки часу відводиться для подання УР).

Складені в січні РК ви вже зареєструвати не зможете (адже за ними давно сплинув актуальний на той момент 15-денний строк з дати їх складання). Тому вам потрібно скласти ці РК сьогоднішньою датою та зареєструвати їх у ЄРПН.

img 2

Радимо не зволікати з реєстрацією РК. Адже вже на цей час у листах податківців з’являються ідеї про те, що скласти та реєструвати РК до «помилкової» ПН можна, якщо не минуло 180 к. дн. з дати складання такої ПН (лист № 22171***). Цілком можливо, що податківці можуть незабаром утілити ці ідеї і в життя.

*** Лист Міжрегіонального головного управління ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників від 23.09.2015 р. № 22171/10/28-10-06-11.

Що робити після реєстрації РК? Офіційних роз’яснень податківців з приводу того, як у декларації проводити «виправляючі» РК, якщо вони пов’язані із сумовими помилками, поки що немає. На нашу думку, після реєстрації РК вам потрібно подати УР до січневої декларації та зменшити в ній ряд. 1. А РК буде просто підтвердженням появи права на зменшення ПЗ і виправлення помилки.

img 3

Хоча є думка (причому, від самих податківців), що в цьому випадку потрібно показувати такий РК за ряд. 8 поточної декларації. Однак, на нашу думку, оскільки йдеться про помилку (адже неправильно сформовані саме ПЗ січня), у цьому випадку правильніше подати УР до січня.

Є також варіант, що в такій ситуації потрібно подавати УР до помилкового періоду, але уточнювати ряд. 8 декларації. Однак з іншого боку, як поставляться податківці до того, що самі РК виписані пізніше, ніж складена декларація, яка уточнюється, не зрозуміло.

Хоча, вважаємо, усі три варіанти виправлення є цілком життєздатними.

Те, що податківці перевірили період, що виправлявся, не страшно. Адже ПКУ не забороняє подавати УР до перевіреного періоду, щоправда, із застереженням, що це може стати підставою ( п.п. 78.1.3 ПКУ) для нової перевірки податківців (але тільки стосовно періоду, який уточнюється).

m.kazanova@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі