Теми статей
Обрати теми

«Після вихідних»: відшкодуванню транспортних витрат бути

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Відрядження позаду... Попереду вихідні або свята? Чом би не залишитися в іншому місті: прогулятися чи побачитися з друзями? Ідея хороша, але, реалізувавши її, можна було залишитися без відшкодування витрат на зворотний квиток. Настала пора змінити цю несправедливість.
відрядження

Інструкція про відрядження для госпрозрахункових суб’єктів — лише «підказка». Складаючи власне Положення про відрядження, можна (якщо є бажання) запозичити основні положення, а решту прописати на власний розсуд (не порушуючи прав трудящих). Але не усі госпрозрахункові суб’єкти впоралися з пережитками минулого та перетягнули до свого Положення про відрядження усі норми Інструкції.

Так от, для комерційних підприємств, повністю зорієнтованих на Інструкцію про відрядження, у цій ситуації вирішальне значення мав абз. 2 п. 8 розд. I. Згідно з ним дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) повинна збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.

Якщо в Положенні про відрядження вашого підприємства відсутня норма, аналогічна абз. 2 п. 8 Інструкції про відрядження, то, на наш погляд, ви цілком законно могли відшкодовувати витрати на зворотний проїзд відрядженого працівника, який затримався усього лише на вихідні або свята. І Америку ми вам зараз не відкриємо.

А ось тим, хто в Положення про відрядження усе ж таки «забив» таку норму, доведеться замислитися над унесенням до нього змін.

Річ у тім, що наказом Мінфіну від 04.08.2015 р. № 694* будуть унесені зміни до Інструкції про відрядження. Згідно з новим абзацом п. 7 розд. I керівник може дозволити відшкодувати витрати на зворотний проїзд за ситуації, коли дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження. При цьому повинні виконуватися дві умови: 1) затримка повернення з відрядження припала на вихідні і святкові (неробочі) дні; 2) строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищує граничного строку відрядження, визначеного п. 6 постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98.

* Набуде чинності з дня офіційного опублікування. На момент підготовки матеріалу не опублікований.

Ну а якщо навіть працівникам бюджетних установ можна, то чого ж страждати працівникам комерційних підприємств? Адже ніяких втрат роботодавець не понесе, якщо працівник пробуде в місті, куди відряджався, зайвий день чи два. Сума його витрат не збільшиться.

img 1

Безумовно, за дні затримки у відрядженні на вихідні (свята) працівнику не потрібно виплачувати добові та компенсовувати витрати на наймання житла та інші витрати, понесені ним у цей час. Інакше такі суми потраплять в оподатковуваний дохід працівника.

Увага! Якщо не внести відповідні зміни до Положення про відрядження та при цьому відшкодовувати витрати на зворотний проїзд тому, хто «затримався», то ви даєте «карти в руки» фіскалам. Суму відшкодованих витрат вони можуть визнати додатковим благом з відповідним оподаткуванням.

buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі