Теми статей
Обрати теми

«А ви теж кажіть!..»: про зростання мінімальних гарантій з 1 вересня

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці, y.klyzhenko@buhgalter911.com
Одна з найбільш обговорюваних новин сьогодні — підвищення мінзарплати і прожитмінімуму з 1 вересня. Про це багато говорять у пресі, але на законодавчому рівні нічого не змінилося. У чому справа?
мінзарплата, прожитмінімум, нові рахунки з ЄСВ

Отже, з усіх боків «трублять»: з 01.09.2015 р. мінзарплата і прожитковий мінімум повинні становити 1378 грн.

Однак поспішати з висновками не варто. Річ у тім, що розміри мінзарплати і прожиткового мінімуму встановлюються Законом про держбюджет на відповідний рік. А до нього внесли зміни? Ні.

Найцікавіше! Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» № 3060 (щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінзарплати) зареєстрований у ВРУ тільки 9 вересня 2015 року. Тобто «годувати підвищенням» нас почали ще взагалі до того, як відповідний законопроект потрапив до Парламенту (його ще навіть не розглядали).

img 1

Цілком імовірно, що Закон буде прийнятий 15 — 18 вересня і набуде чинності вже цього місяця.

Що це означає? А те, що озвучені в новинах розміри соцстандартів застосовуватися не можуть.

Наша порада: до офіційних змін сміливо проводьте розрахунки виходячи з нинішніх розмірів мінзарплати і прожитмінімуму (1218 грн.). Зокрема, це стосується авансу із зарплати, установленої на рівні «мінімалки», обмеження за лікарняними та декретними, індексації.

Проте, очевидно, у перспективі у нас набуття чинності змінами «заднім числом».

img 2

Судячи з тексту проекту, нові розміри мінзарплати та прожиткового мінімуму все одно будуть встановлені з 1 вересня.

Відповідно, після «офіційного старту» зарплатні розрахунки, в яких бере участь мінзарплата, доведеться проводити виходячи з нової суми — 1378 грн. Ще раз підкреслюємо: за підсумками вересня це «зачепить», зокрема, індексацію, максимальну і додаткову базу справляння ЄСВ (орієнтиром буде не 1218 грн., а вже 1378 грн.). Також доведеться переглянути штатний розпис і підвищити зарплату тим працівникам, кому її встановлено на рівні мінімальної.

Не випустіть з уваги! Якщо у вас зараз звільняється працівник «на мінімалці», то йому виплати здійснюйте виходячи з нинішнього розміру мінзарплати. Це ж стосується «індексаційних» розрахунків зі звільненими. Але потім доведеться перерахувати суму остаточного розрахунку з урахуванням нового розміру мінзарплати. Інакше вийде, що ви не дотрималися щодо звільненого мінімальних держгарантій, а це буде приводом для звернення колишнього працівника до суду.

img 3

Урахуйте! Для прийнятих і звільнених протягом місяця, які не відпрацювали його повністю, донарахування ЄСВ виходячи з «мінімалки» не проводиться. Тому на одну проблему менше.

І остання порція важливої інформації! З 15.09.2015 р. змінюються рахунки для сплати ЄСВ. Щоб уникнути помилок, рекомендуємо звернутися до своїх податкових за новими реквізитами.

y.klyzhenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі