Теми статей
Обрати теми

Первинка від підприємця: чи обов’язково писати літери «ФОП»?..

Голенко Олександр, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Чи зобов’язаний підприємець — контрагент підприємства зазначати у первинці саме «ФОП П. І. Б.».?
фізособи-підприємці, первинка

Фізична особа (і в цьому її основна відмінність від особи юридичної), у принципі, може бути правомочною в двох статусах: (1) «звичайної» фізособи та (2) суб’єкта господарювання (підприємця).

У якому саме статусі фізособа вчинила той чи інший правочин, видно з договору.

img 1У загальному випадку правочини підприємців з «юриками» мають оформлятися у письмовій формі ( п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ).

Ідемо далі. Ви, безумовно, знаєте: до підприємницької діяльності фізосіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юросіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин ( ст. 51 ЦКУ).

Таким чином, подібно до юросіб, які в господарській первинці зазначають не лише назву, а й організаційно-правову форму, не буде зайвим, якщо підприємець вкаже не лише П. І. Б., а й — для підтвердження свого статусу суб’єкта господарювання — те, що він саме підприємець (ФОП).

Хоча якщо такий його статус зазначено в договорі, то чи буде він прямо вказаний у первинці, особливого значення не має!

img 2Якщо дивитися з дзвіниці підприємства, то інформація щодо господарського статусу вашого підрядника/постачальника — «фізика» важлива вам для того, щоб відповісти на запитання: чи утримувати з адресованої підприємцю виплати ПДФО (і військовий збір) та чи нараховувати на її суму ЄСВ?*

* Про нюанси підтвердження підприємницького статусу інформацію зможете знайти, зокрема, у статті «Електронний витяг щодо підприємця: чи потрібно засвідчувати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 29).

Насамкінець — кілька слів про широко розповсюджену первинку.

Наприклад, у податковій накладній (згідно з формою, затвердженою наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307) її укладачеві — підприємцеві — платнику ПДВ достатньо написати свої прізвище, ім’я та по батькові (повністю). Якщо ж літери «ФОП» усе-таки потрапили до податкової накладної, в цьому немає нічого страшного. Загрози для податкового кредиту у такому разі не буде, оскільки така «помилка» ідентифікувати сторони операції не заважає (п. 201.1 ПКУ).

А скажімо, у лікарняному листі та в трудовій книжці ми рекомендуємо перед П. І. Б. зазначати «ФОП».

Алгоритм тут можна порадити такий: якщо затверджена форма первинки вимагає зазначення «П. І. Б.» — в принципі, можна обмежитися «П. І. Б.». Якщо ж форма вимагає вказати «найменування підприємства» — краще писати «ФОП П. І. Б.». А ще краще — завжди писати «ФОП П. І. Б.». Так буде надійніше!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі