Теми статей
Обрати теми

Електронний витяг щодо підприємця: чи потрібно посвідчувати?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Якщо ви маєте партнерів-підприємців (ФОП), у яких ви придбаваєте товари, роботи або послуги, то не забувайте про два важливі обов’язки: 1) відобразити виплату у формі № 1ДФ з кодом «157»; 2) отримати від підприємця-партнера копію витягу з Держреєстру. Так-от, про другий документ і йтиметься в цій статті.
робота з ФОП, витяг з Держреєстру, електронний витяг, посвідчення копії

Нагадаємо, копія витягу з Єдиного державного реєстру юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань (Держреєстр) щодо підприємця-партнера вам потрібна для того, щоб не утримувати з нього ПДФО та військовий збір, а якщо оплачуєте роботи (послуги) — щоб не сплачувати з такої виплати ЄСВ.

img 1За договорами купівлі-продажу та оренди ЄСВ не нараховується у принципі.

При цьому для несправляння ПДФО та військового збору види діяльності вашого партнера не мають значення — достатньо, щоб він мав статус підприємця ( п. 177.8 ПКУ). Податківці наполягають на тому, що підтвердити це може лише витяг з Держреєстру, хоча ми вважаємо, що для цих цілей цілком підійде і виписка*.

* Детально про це можна прочитати у статті «Підтвердження ФОП-статусу «по-новому» («Бухгалтер 911», 2016, № 10).

А ось з ЄСВ — складніше: не сплачувати його можна тільки у тому випадку, якщо у витягу партнера ви знайдете той вид діяльності, який відповідає вашому договору на виконання робіт/послуг (п. 1 розд. II Інструкції № 449**). Інакше вам доведеться нарахувати ЄСВ (22 % від суми договору) і сплатити його за свій рахунок.

** Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449. Див. також статтю «Нова редакція Інструкції зі сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи»? («Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Копію витягу з Держреєстру щодо підприємця-партнера найпростіше попросити у самого підприємця. Він може вам надати ксерокопію паперового витягу, роздруківку електронного або електронну копію електронного витягу.

img 2Паперовий та електронний витяги мають рівну юридичну силу (п. 3 розд. I Порядку № 1657***).

*** Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань від 10.06.2016 р. № 1657/5.

При цьому що стосується роздруківки електронного витягу, то посвідчувати її підписом підприємця-партнера, вважаємо, зовсім не обов’язково. Адже в електронному витягу вказуються номер, дата і час формування, тобто його однозначно можна ідентифікувати. Отже, немає жодної необхідності посвідчувати копію.

Якщо ж партнер взагалі відмовиться надати вам копію витягу, ви можете самостійно отримати цей документ (на папері чи в електронному вигляді), але задоволення це є платним.

Безоплатно перевірити дані партнера (підприємницький статус і види діяльності) також можна — на сайті Мін’юсту (https://usr.minjust.gov.ua).

img 3Але, на жаль, податківці не вважають роздруківку з цього сайта достатнім підтвердним документом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі