Теми статей
Обрати теми

Повідомлення-рішення на штраф «загубилося» в дорозі: чи правомірна пеня?

Марина Казанова, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
В електронному кабінеті платника із вкладки «Стан розрахунків з бюджетом» видно, що податківці нарахували нам штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної. Але «паперового» податкового повідомлення-рішення підприємство не отримувало. Чи мають право податківці в цьому випадку нараховувати пеню за прострочення сплати штрафу?
податкові штрафи, відповідальність

Перш за все зазначимо, що в разі застосування податківцями штрафу за порушення податкового законодавства вам в обов’язковому порядку має бути надіслано (вручено) податкове повідомлення-рішення ( п. 116.1 ПКУ).

А надісланим (врученим) повідомлення-рішення вважається тільки в тому випадку, якщо воно передане посадовій особі платника під підпис або надіслане поштою листом з повідомленням про вручення (п. 2 розд. III Порядку № 1204*).

* Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

При цьому, якщо пошта, керуючись Правилами № 1204**, не може вручити платнику податкове повідомлення-рішення внаслідок відсутності за місцем перебування посадових осіб***, їх відмови прийняти податкове повідомлення-рішення, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника або з інших причин, таке повідомлення-рішення згідно з п. 58.4 ПКУ: «вважається врученим платнику в день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення».

** Правила надання послуг поштового зв’язку, затверджені постановою КМУ від 05.03.2009 р. № 270.

*** У цьому випадку лист зберігатиметься на пошті ще протягом місяця з дня його отримання поштою (п. 116 Правил). А далі він буде надісланий назад відправнику із зазначенням причин невручення.

А з дня, що настає за днем вручення податкового повідомлення-рішення, відлічується десятиденний строк для сплати штрафу. А далі — після закінчення цього строку починає нараховуватися пеня.

img 1Як зазначено в повідомленні-рішенні форми «Н», штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання повідомлення-рішення.

Тому для відповіді на запитання, чи мають право податківці застосовувати пеню, потрібно визначити, з чиєї вини фактично не було отримано повідомлення-рішення. Якщо з вини платника (наприклад, не відреагував на повідомлення пошти про отримання відповідного відправлення), то нарахування пені за прострочення сплати штрафу в цьому випадку буде цілком правомірним.

Якщо ж винен сам контролюючий орган (наприклад, зазначив неправильну адресу платника) або пошта, тоді повідомлення-рішення не може вважатися врученим платнику. А отже, нарахування пені в цьому випадку неправомірне.

Якщо ви впевнені в тому, що неотримання повідомлення-рішення сталося не з вашої вини, то слід з’ясовувати ситуацію з податківцями (у повідомленні-рішенні обов’язково фіксується дата, зазначена в поштовому відправленні про вручення/невручення повідомлення) і поштою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі