Теми статей
Обрати теми

Два роз’яснення для інтернет-торговців: хороше і... як завжди

Михайло Шевчук • податковий експерт, m.shevchuk@buhgaler911.com
Сьогодні розглянемо два листи двох різних авторів і з різними наслідками для платників податків, які займаються інтернет-торгівлею. Якщо Мінекономрозвитку потішило своєю позицією з питання правової ідентифікації поштоматів, то ДФСУ при розгляді питання застосування РРО в разі здійснення розрахунків через систему FORPOST здивувала. Причому вкотре ☹.
інтернет-торгівля, РРО, поштомати

Поштомат — що за фрукт такий?

З вашого дозволу почнемо з приємного ☺. Мінекономрозвитку в листі від 15.07.2016 р. № 3631-04/21819-07 повідомило, що поштомат не належить до пунктів продажу товарів, а є одним із сучасних способів доставки товарів від продавця до споживача. Звідси приємний висновок (закріплений у листі): на них не поширюються норми «дрібнороздрібних» Правил № 3691.

1 Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.96 р. № 369.

У чому ж власне позитив від подібного роз’яснення? Перш за все в тому, що обмеження за видами товарів, заборонених до продажу через дрібнороздрібну торговельну мережу, наведене в п. 8 Правил № 369, при доставці товарів через поштомат, виходить, не спрацьовує.

img 1Мінекономрозвитку визначає поштомат як автоматичний поштовий термінал самообслуговування, в якому покупець може в підходящий для себе час отримати посилку (товар).

Вважаємо такий висновок правильним. І від себе тільки додамо, що сфера інтернет-торгівлі регулюється, зокрема, Законом про захист прав споживачів і Законом про електронну комерцію2..

2 Вам буде корисна стаття «Закон про e-commerce: що врахувати, де змінити, до чого готуватися» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 43).

РРО для інтернет-торговців: податківці кажуть «так»...

Причому складається таке враження, що навіть не слухаючи, що в них запитують...

Ідеться про лист від 27.05.2016 р. № 5586/Н/99-99-14-05-01-14 (дивіться цитату).

img 2«У разі якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено із застосуванням платіжних систем FORPOST3 та інших, суб’єкт господарювання зобов’язаний видати розрахунковий документ встановленої форми (чек РРО)...»

3 У листі від 23.05.2016 р. № 5295/К/99-99-22-07-03-14 те саме зазначено щодо платіжних систем Portmone і Liqpay, а в категорії 109.06 ЗІР — про випадок застосування платіжних карток Visa, MasterCard тощо (схоже, без зважання на те, як саме використовують такі картки).

При цьому питання податківцям ставили таке: «Інтернет-магазин здійснює доставку товару покупцям через «Нову пошту», з 04.12.2015 р. клієнти якої можуть здійснювати грошові перекази за товар через платіжну систему FORPOST (платіжна організація — ТОВ «Пост Фінанс»). Чи повинен інтернет-магазин, отримуючи на свій поточний рахунок оплату від покупців через цю платіжну систему, проводити її через РРО?».

Як «ліричний» відступ зазначимо: податківці у своєму листі не заперечують, що згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО реєстратори (як і розрахункові книжки) не застосовують при продажу товарів (наданні послуг) підприємці-єдиноподатники-«домільйонники». Тому зазначені суб’єкти зі спокійною душею від цього обговорення можуть «від’єднатися».

З усіма іншими рухаємося далі.

Система FORPOST, про використання якої в ньому йдеться, та ще «штучка». ТОВ «Пост Фінанс», що забезпечує функціонування системи, є небанківською фінансовою установою, що отримала ліцензію на переведення коштів4. А такі установи мають право здійснювати операції з прийняття готівки у гривнях для подальшого її переведення.

4 Перелік таких установ опублікований на офіційному інтернет-представництві НБУ (http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=3003638&cat_id=3003637).

img 3Таким правом згідно з п. 1 постанови № 425 наділені також банки та комерційні агенти банків — юрособи, які уклали агентські договори з банками.

5 Постанова Правління НБУ «Про врегулювання питань з прийняття готівки для подальшого її переведення» від 12.02.2013 р. № 42.

Товариство свою діяльність здійснює на підставі договорів про прийняття грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб. У нашому випадку — інтернет-магазинів.

За умовами запитання, інтернет-магазин отримує платіж на свій поточний рахунок.

Чи можна говорити, що в такій конкретній ситуації має місце здійснення розрахункових операцій (для інтернет-торговців) у розумінні Закону про РРО?

На наш погляд, ні. Інтернет-торговець прийняття готівкових коштів не здійснює (гроші надходять на поточний рахунок). Банківська картка покупця ніяк не задіюється. Отже, застосування РРО в цьому випадку не потрібне!

img 4Тому вважаємо, що висновки обговорюваного листа не відповідають дійсності ☹.

Але якби інтернет-магазин отримав «у руки» готівку або при розрахунках була задіяна картка покупця, інша розмова.

З приводу карток зазначимо таке. Ми, як і раніше, бачимо ситуацію із застосуванням РРО в такому ключі (знову ж таки не схоже, що податківці розуміють її так само).

Якщо говоримо про інтернет-банкінг (платежі банківською карткою, але не через власний сайт інтернет-магазину), то застосовувати РРО не потрібно. Адже в такому разі на рахунок інтернет-торговця кошти заходять у межах безготівкових розрахунків.

А ось у випадку з інтернет-еквайрингом (коли платежі банківською карткою проводять за допомогою кнопки «Сплатити» на сайті інтернет-магазину), наслідки, на жаль, такі самі, як і в разі застосування звичайного POS-термінала. Різниця тільки в тому, що банківські картки клієнтів використовують без фізичного контакту з ними (як у POS-терміналі), а за допомогою фінансових посередників, таких як платіжні системи Portmone і Liqpay. Тобто застосуванню РРО в цьому випадку бути.

Тобто до кожного випадку здійснення розрахунків слід підходити зважено, а не міряти їх «одним мірилом», як це робить ДФСУ.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі