Теми статей
Обрати теми

Чи коригується дохід єдиноподатника, якщо банк — неплатоспроможний

Людмила Бала, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Неначе по мінному полю: то з одного, то з іншого боку «падає» черговий банк. При цьому багато хто з підприємців опиняються в ситуації, коли їхній рахунок у неплатоспроможному банку «заморозили», і вони, по-перше, не можуть розпоряджатися своїми коштами, а по-друге, взагалі навряд чи отримають їх назад. Чи можна у такому разі зменшити дохід єдиноподатника на суму таких коштів? Розбираємося!
єдиноподатник, неплатоспроможність банку, коригування доходу

Київські податківці намагалися відповісти на це запитання у листі від 25.07.2016 р. № 4785/І/26-15-13-02-15. Вийшло не надто виразно. Але хід їхніх думок зрозумілий. Гроші, отримані на рахунок у банку (у якому б банку цей рахунок не був), включаються до доходу єдиноподатника. І що, жодних зачіпок?

У бухобліку кошти, «заморожені» на рахунку у неплатоспроможному банку, перетворюються на заборгованість банку перед підприємством. Така заборгованість є сумнівною і потрапляє до витрат*.

* Детальніше щодо цього питання ви можете прочитати у статтях «У неплатоспроможному банку «застрягли» гроші: що мати на увазі» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 25) і «Ви запитували на семінарі: частина 2 — податок на прибуток» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

Але! Це бухоблік, і стосується він лише юросіб.

У підприємців же, зокрема у єдиноподатників, усе інакше. По-перше, бухоблікові правила їх взагалі не обходять. По-друге, величина витрат єдиноподатників жодного значення не має.

img 1Навіть якщо 3-групник з ПДВ веде Книгу обліку доходів і витрат, величина витрат не впливає ні на розмір єдиного податку, ні на можливість на ньому перебувати.

У розумінні п. 292.1 ПКУ доходом єдиноподатника є будь-який дохід, отриманий у грошовій (готівковій або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі. А датою отримання грошового доходу є дата отримання грошових коштів ( п. 292.6 ПКУ). Отже, якщо єдиноподатнику надійшла плата за товари (роботи або послуги) на рахунок у банку, потрібно відобразити дохід, навіть якщо банк неплатоспроможний. На жаль, ніяких винятків із цього приводу в ПКУ просто немає.

Добре, дохід ми визнали. Варіант з витратами нас не стосується і не цікавить. А чи можна зменшити дохід після того, як дізнаємося, що банк нам ці гроші вже не поверне?

Дохід можна зменшити тільки на ті суми, які єдиноподатник повертає своїм покупцям або замовникам у зв’язку з: розірванням договору, поверненням товару або за листом-заявою про повернення коштів ( ч. 5 п. 292.11 ПКУ).

У принципі, за згодою контрагента (це можливо, але малоймовірно, оскільки грошей він за фактом не отримає) підприємець може спробувати «вписатися» в цю норму. Тоді «застряглі» кошти перетворяться на його кредиторську заборгованість. Але, по-перше, можлива неадекватна реакція податківців, оскільки ПКУ у цьому контексті говорить про кошти, які повертаються покупцеві, а з рахунка підприємця їх за фактом списано не буде. По-друге, кредиторську заборгованість після закінчення строку позовної давності все одно буде включено до доходу підприємця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі