Теми статей
Обрати теми

Негрошовий дохід, ПДФО та військовий збір: думка ДФСУ

Федченко Тетяна, заступник директора Департаменту — начальник управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Підприємство планує оплатити власним коштом проживання контрагента-фізособи у готелі. Вартість проживання — 8000,00 грн. Чому дорівнюватиме база оподаткування ПДФО та військовим збором у цьому випадку? Як відобразити таку виплату в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ?
база оподаткування ПДФО та військовий збором

Податок на доходи

Вартість проживання контрагента-фізособи у готелі, оплачена за рахунок коштів підприємства, буде для такої фізособи оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага. Це прямо випливає з положень п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Причому, оскільки в цьому випадку дохід у вигляді додаткового блага було надано у негрошовій формі, базу оподаткування визначають за правилами, визначеними у п. 164.5 ПКУ. Озвучимо їх.

img 1Фізособа в цьому випадку отримує дохід не коштами, а у вигляді безоплатного проживання!

При нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування буде вартість доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт.

Розмір цього коефіцієнта залежить від ставки ПДФО. Так, за умови, що ставка — 18 %, його величина дорівнює 1,219512.

Важливо! «Натуральний» коефіцієнт дозволяє податковому агенту привести «чистий» (виплачений на руки) негрошовий дохід до нарахованого. Після його застосування у бухобліку підприємства буде нараховано дохід фізособи, що дорівнює вартості товарів (робіт, послуг), безоплатно наданих такій фізособі, та сумі ПДФО, яку податковий агент спрямує на погашення зобов’язань з ПДФО.

Тепер про заповнення ф. № 1ДФ. Беззмінний гід img 2 у цьому питанні — Порядок № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Відповідно до пп. 3.2 і 3.3 розд. III цього Порядку:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» ф. № 1ДФ податковий агент відображає у розрізі ознак доходів суми доходів, які нараховані фізособі у звітному кварталі.

img 3У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, чи виплачений він.

Нарахований дохід відображають повністю, без вирахування ПДФО, військового збору та податкової соціальної пільги, за її наявності;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. № 1ДФ зазначають суму фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

У графах 3а і 3 відображають дохід у нарахованій сумі!

Таким чином, у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми доходу в графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» розділу I Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ відображаються з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта.

img 4У графах 3а і 3 розділу I Податкового розрахунку негрошові доходи відображаються з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта.

Для наочності наведемо приклад наприкінці статті img 5.

Військовий збір

Переходимо до військового збору. Об’єктом оподаткування військовий збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. При цьому звільняються від оподаткування збором доходи, які згідно з розд. IV цього Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізособи (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25 і 165.1.52 ПКУ.

Також тимчасово, на період проведення антитерористичної операції, не підлягають оподаткуванню військовий збором доходи у вигляді грошового забезпечення осіб, перелічених у абз. 2 п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

img 6Майте на увазі! Роботодавці виплачують своїм «солдатам підприємства» середній заробіток, а не грошове забезпечення. Тому зобов’язані обкладати його військовий збором.

Важливо! Пунктом 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не передбачене застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 цього Кодексу. Тому у разі безоплатного надання фізособам товарів (робіт, послуг) базою оподаткування військовий збором буде вартість таких товарів (робіт, послуг), визначена за правилами звичайної ціни, встановленими ПКУ, без урахування ПДФО/військовий збір-коефіцієнтів і незалежно від того, в якій сумі цей дохід нараховано у бухобліку.

Переходимо до ф. № 1ДФ. Пунктом 3.11 розд. III Порядку № 4 визначено, що у рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку відображається загальна сума нарахованого доходу (як того, що оподатковується військовий збором, так і того, що не оподатковується), загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору в грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Враховуючи наведене, у разі надання негрошового доходу в рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку слід відобразити його вартість, розраховану за звичайними цінами, без урахування коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ.

«Розбір польотів»

З питання випливає, що вартість проживання, оплачена за рахунок коштів підприємства, дорівнює 8000,00 грн. Отже, до бази оподаткування ПДФО такий дохід потрапить у сумі, що дорівнює 9756,10 грн. (8000,00 грн. х 1,219512). Саме у цій сумі дохід фізособи буде нарахований в обліку підприємства.

Визначимо суму ПДФО, яку підприємство утримає з такого доходу:

9756,10 грн. х 18 % : 100 % = 1756,10 грн.

База оподаткування військовий збором дорівнюватиме вартості негрошового доходу, розрахованій за звичайними цінами, тобто 8000,00 грн.

img 7«Натуральний» військовий збір-коефіцієнт не застосовуємо.

Визначимо суму військового збору, яку підприємство зобов’язане буде сплатити з цього доходу:

8000,00 грн. х 1,5 % : 100 % = 120,00 грн.

Звертаємо увагу: оскільки дохід надано у негрошовій формі, а застосування «натурального» військового збору-коефіцієнта ПКУ не передбачено, виникає питання про сплату військового збору з такого доходу.

Адже за цієї ситуації утримати збір з доходу фізособи неможливо. У ситуації, що склалася, вважаємо: щоб уникнути порушення вимог ПКУ в частині повноти та своєчасності сплати військового збору підприємство може за рахунок власних коштів сплатити його при виплаті доходу, а потім попросити фізособу — одержувача доходу компенсувати йому суму коштів, спрямовану на погашення зобов’язань з військового збору.

Майте на увазі: в цій ситуації саме податковий агент несе відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання.

Наведемо фрагмент заповненого Податкового розрахунку з даними щодо фізособи, про яку йшлося у запитанні.

При заповненні розділу II ф. № 1ДФ припустимо, що у звітному кварталі підприємство не нараховувало та не виплачувало прибутки іншим фізособам.

<…>

Розділ I. Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і суми утриманого з них податку

<…>

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

1

2456784556

9756

10

9756

10

1756

10

1756

10

126

<…>

Розділ II. Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір

х

х

Загальна сума нарахованого доходу

(грн, коп.)

Загальна сума виплаченого доходу

(грн, коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.)

х

нарахованого

перерахованого

<…>

8

Військовий збір

8000

00

8000

00

120

00

120

00

х

х

х

х

х

<…>

Фрагмент Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі