Теми статей
Обрати теми

Чи оподатковувати ПДВ відшкодування збитків?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Під час перевезення перевізник загубив товар. Вартість товару — 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Собівартість товару — 5000 грн. У якій сумі продавець повинен виставити претензію перевізникові, щоб сума відшкодування перевізником збитку не оподатковувалася ПДВ: на 12000 грн. (з ПДВ), на 10000 грн. (без ПДВ) чи на 11000 грн. (без ПДВ, але з урахуванням «компенсуючих» податкових зобов’язань, нарахованих у зв’язку з невикористанням товару в госпдіяльності)?
відшкодування збитків, ПДВ-облік

Почнемо з того, що згідно зі ст. 924 ЦКУ перевізник несе відповідальність за втрату прийнятого до перевезення вантажу у розмірі фактичної шкоди. Стаття 314 ГКУ визначає, зокрема, що у разі втрати або нестачі вантажу перевізник відповідає в розмірі вартості вантажу, який втрачено або якого не вистачає.

Як бачимо, відповідальність перевізника має межі. У разі втрати вантажу вона обмежується його вартістю. Тому про відшкодування будь-яких додаткових втрат (наприклад, ПДВ, нарахованого за п. 198.5 ПКУ у зв’язку зі списанням товару, що «загубився») не йдеться. Перевізник їх відшкодовувати не зобов’язаний.

Як визначається вартість вантажу? Досі чинний Статут автотранспорту* та Статут залізниць** наказують визначати вартість вантажу на підставі загальної суми рахунка або іншого документа відправника. Інакше кажучи, вартість вантажу — це загальна його вартість (з урахуванням ПДВ), зазначена у відвантажувальних документах.

* Статут автомобільного транспорту УРСР, затверджений постановою Ради Міністрів УРСР від 27.06.69 р. № 401.

** Статут залізниць України, затверджений постановою КМУ від 06.04.98 р. № 457.

Тепер про те, чи обкладати ПДВ компенсацію збитків, отриману від перевізника? Отримання грошової компенсації не вписується у визначення постачання товарів/послуг. А отже, така компенсація не повинна оподатковуватися ПДВ. У цьому випадку вартість отриманої компенсації продавець просто включить до доходу. А на вартість втраченого перевізником товару йому слід нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ.

img 1Так само, як, наприклад, він зробив би у разі отримання неустойки.

Водночас у ЗІР (категорія 101.06) є консультація про те, що отримане платником відшкодування збитків повинне оподатковуватися ПДВ img 2. Мало того, що ця позиція не вписується у вимоги ПКУ, вона ще й виглядає непослідовною. Так, в іншому роз’ясненні з категорії 101.02 ЗІР, говорячи про відшкодування збитків у разі крадіжки основних засобів, податківці вважають достатнім нарахування «компенсуючих» зобов’язань за п. 198.5 ПКУ. А от нараховувати податкові зобов’язання у разі стягнення збитку з винних осіб не потрібно.

У цьому разі можна порекомендувати такі дії:

— якщо ви сміливий платник — не нараховуйте ПДВ на отриману компенсацію. При цьому не забудьте нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ на втрачені перевізником товари у зв’язку з їх негосподарським використанням;

— якщо ви обережний платник — нарахуйте податкові зобов’язання з вартості отриманої компенсації, як того вимагають податківці. Але тоді не нараховуйте зобов’язання за п. 198.5 ПКУ.

img 3Адже якщо розцінювати компенсацію збитків як компенсацію вартості товарів, то не буде й їх негосподарського використання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі