Теми статей
Обрати теми

Не «б’ють» залишки за розрахунками з бюджетом

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Ситуація: ми виявили, що залишки за розрахунками з бюджетом (641) не відповідають дійсності. А саме: є багато податкових накладних, які з різних причин не відображено в декларації (помилкові, не зареєстровані або просто непотрібні) і значаться як «неотримані». Крім того, є залишки за Дт з «комунального податку», при цьому за звіркою з податківцями переплати немає. Як учинити з цими сумами?
податкова накладна, списання ПДВ у витрати

Розпочнемо з податкових накладних. Насамперед рекомендуємо вам провести їх «інвентаризацію». Адже ви маєте і податкові накладні, оформлені належним чином, і такі, що не надають права на податковий кредит або взагалі не зареєстровані. А порядок «списання» ПДВ щодо них різний.

Непроведені «годящі» податкові накладні (зареєстровані, за якими можна було показати податковий кредит). Тут важливо зважати на те, що право на податковий кредит зберігається протягом 365 к. дн. з дати складання податкової накладної ( п. 198.6 ПКУ). Крім того, за платником зберігається право подати уточнюючий розрахунок за період, у якому податкова накладна підлягала включенню до податкового кредиту, протягом 1095 днів. І зараз податківці це прямо визнають ( лист ДФСУ від 07.09.2016 р. № 19321/6/99-95-42-01-15).

img 1За своєчасно зареєстрованою податковою накладною строк у 1095 днів податківці відлічують від дати складання податкової накладної!

А це означає, що за «годящими» податковими накладними безпечніше списувати суми ПДВ у витрати (Дт 949) тільки після закінчення 1095 днів з дати їх складання.

Не включений ПДВ можна віднести і на первісну вартість основних засобів або товарів, якщо вони ще не використані, на підставі п. 8 П(С)БО 7 та п. 9 П(С)БО 9. Щоправда, цей варіант трохи не відповідає іншим вимогам П(С)БО.

При цьому вважаємо неправильним отримані та належним чином оформлені податкові накладні відображати на субрахунку 644/Неотримані податкові накладні (644/1). Для них слід відкрити окремий субрахунок, наприклад, 644/2 (притримані податкові накладні). Тобто у момент отримання податкової накладної здійснювати проводку: Дт 644/2 — Кт 644/1. Якщо протягом 1095 днів вони так і не будуть проведені, тоді суму ПДВ списуємо на витрати проводкою: Дт 949 — Кт 644/2.

«Негодящі» податкові накладні. Якщо податкова накладна взагалі не зареєстрована, то Інструкція № 141* (п. 8) пропонує наступного дня після закінчення граничних строків реєстрації податкових накладних (на сьогодні це 180 к. дн. з дати їх складання) списувати суму ПДВ у Дт субрахунку 949.

* Інструкція з бухгалтерського обліку податку на додану вартість, затверджена наказом Мінфіну від 01.07.97 р. № 141.

Якщо йдеться про податкові накладні з помилкою, то потрібно подивитися, чи не складалися до них «виправляючі» розрахунки коригування. Якщо вони не були зареєстровані протягом 365 к. дн. з дати складання податкової накладної, суми ПДВ можна списувати на витрати (Дт 949).

Тепер що стосується переплати з комунального податку. Очевидно, що після закінчення 1095 днів податківці списали цю переплату. Тому її потрібно так само списати у Дт субрахунку 949.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі