Теми статей
Обрати теми

Про долю ФОП — ЄСВ-добровольців з 01.01.2016 р.

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Вагомий плюс останньої mini-реформи — це, звичайно, зменшення ставки ЄСВ. За нарахуваннями 2016 року застосовуємо єдину (за деякими винятками) ставку — 22 %. Стосується це і сплати підприємцями (ФОП) ЄСВ «за себе». Але от запитання. А якщо у нас є чинний договір добровільного страхування про сплату ЄСВ за більш високими ставками: продовжувати сплачувати підвищений ЄСВ чи застосовувати нову ставку 22 %? Це й обговоримо.

Договір добровільного ЄСВ-страхування діє мінімум рік ( ч. 2 ст. 10 Закону про ЄСВ), тому з 01.01.2016 р. і виник парадокс: згідно з договором ставка ЄСВ «під 40 відсотків», а «на дворі» з урахуванням змін — вже 22 %. Що робити?

Найочевидніше — зобов’язання за 2015 рік: нехай вони і погашалися частково у 2016 році, сплатити їх потрібно було за ставками з договору (36,21; 36,6 або 38,11 %).

Далі — сплата за періоди 2016 року.

Відразу зауважимо: на наше переконання, ФОП (ЗС та ЄП) ЄСВ «за себе» сплачуватимуть тільки за ставкою 22 %. Причому за звичайними підприємницькими правилами. Навіть якщо ви на руках маєте чинний договір добровільного ЄСВ-страхування. Пояснимо чому.

1. З 01.01.2016 р. ФОП не можуть бути ЄСВ-добровольцями, оскільки їх виключили з числа платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ ( ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ).

img 1У зв’язку з цим, вважаємо, їх договори про добровільну участь у соцстрахуванні мають бути достроково розірвані — з 01.01.2016 р. з ініціативи податкового органу. Підстава: «виникнення обставин, що не відповідають визначеним цим Законом вимогам щодо осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування» ( абз. 3 п. 2 ч. 8 ст. 10 Закону про ЄСВ).

2. Ідея добровільного ЄСВ-страхування, нагадаємо, така, що можливе воно лише стосовно тих осіб і тих видів страхування, які «не покриті» обов’язковим страхуванням. Отже, сплата ЄСВ за ставкою 22 % уже припускає страхування ФОП «від будь-якого лиха»?

Вважаємо, так і є. Сплачуючи ЄСВ за ставкою 22 %, усі ФОП «автоматом» отримають не лише право на пенсію та допомогу по безробіттю (як раніше), але й право на допомогу в разі хвороби або нещасного випадку! Але є нюанс. На сьогодні формально діють (за відсутності інших) старі Пропорції розподілу ЄСВ № 675* (підприємницький ЄСВ за «базовою» ставкою спрямовується до пенсійного та безробіття). Тому «станом на сьогодні» той же Фонд тимчасової непрацездатності говорить про те, що ФОП з 01.01.2016 р. втратили право на допомоги як добровільно застраховані особи.

* Затверджені постановою КМУ «Про затвердження пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 26.11.2014 р. № 675.

Насправді не все так погано. Перший найближчий обов’язковий строк сплати ЄСВ за періоди 2016 року — до 20 квітня 2016 року (сплата за I квартал 2016 року для ППЄПів). Як можна уявити, до цієї дати в розподілі буде приведено в лад. І фонди змінять «гнів на милість».

Так що не поспішаємо сплачувати ЄСВ «за себе» і чекаємо на добрі новини.

Теги ФОП ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі