Теми статей
Обрати теми

«1ДФ-штрафи»: ви запитували на «гарячій лінії»

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
На жаль, але тема «1ДФ-штрафів» залишається популярною серед бухгалтерів. Причина — неможливість уникнути покарання за окремі помилки у формі № 1ДФ. Звичайно, такий стан справ спонукає податкових агентів не виправляти помилки, а приховувати їх. Чи виправдано це? Коли краще виправитися, а не вичікувати? За які помилки можна не боятися штрафів? Відповіді на ці та інші популярні «штрафні» запитання стосовно Податкового розрахунку, що надійшли на «гарячу лінію», ви знайдете в цій статті.
ф. № 1ДФ з ПДФО, перерахунок, штрафи

Звертаємося до ПКУ

Пунктом 119.2 ПКУ передбачений штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) за цілу низку порушень, пов’язаних з Податковим розрахунком за формою № 1ДФ. Перелічимо ці порушення:

неподання форми № 1ДФ;

— подання форми № 1ДФ з порушенням установлених строків;

— подання форми № 1ДФ не в повному обсязі;

— подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, що такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або зміни платника податку.

А тепер увага! Штрафи за п. 119.2 ПКУ не повинні застосовуватися податківцями, якщо недостовірні відомості або помилки в Податковому розрахунку були виявлені податковим агентом при проведенні перерахунку за п. 169.4 ПКУ і виправлені відповідно до вимог ст. 50 цього Кодексу.

Що вимагає ст. 50 ПКУ? Щоб податковий агент, який самостійно виявив під час перерахунку за п. 169.4 ПКУ факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, виправив помилку та направив органу ДПІ уточнюючий розрахунок. При такому розвитку подій «самоштраф» у розмірі 3 % йому нараховувати та сплачувати не треба.

Також не буде в цьому випадку і штрафу за п. 127.1 ПКУ (25, 50 або 75 % від неутриманої/не сплаченої до бюджету суми ПДФО). Однак за умови, що виявлена помилка виправлена протягом звітного року ( п. 127.1 ПКУ, лист Міндоходів від 04.04.2014 р. № 6237/5/99-99-19-03-02-16).

Застосовуємо на практиці

Для зручності запитання, що надійшли на «гарячу лінію» від вас, шановані друзі, ми згрупували в таблиці. Там же ви знайдете і наші відповіді на них.

Помилка

На що чекати?

Помилка в реквізитах підприємства (підприємця)

Штраф 510 (1020) грн., оскільки виправлення цієї помилки тягне за собою зміну платника податку

Неправильно вказали звітний період, за який подається Податковий розрахунок

Таку помилку краще виправити до закінчення граничного строку подання форми № 1ДФ. Якщо цього не зробити, чекайте штрафу 510 (1020) грн. за неподання форми № 1ДФ / подання з порушенням установлених строків. Також не забудьте відкоригувати той звітний період, за який ви помилково вдруге подали форму № 1ДФ

Неправильно вказали кількість осіб, які працювали за трудовими, цивільно-правовими договорами.

Помилки в даті прийняття/звільнення працівника або вона не вказана взагалі

Можете не перейматися. Штрафу не буде незалежно від того, виправите ви цю помилку чи ні. Адже вона не призвела до зменшення (збільшення) податкових зобов’язань фізособи та/або зміни платника податку

Помилка в реєстраційному номері облікової картки фізособи — платника податку (ідентифікаційному номері) (графа 2)

Штрафу у 510 (1020) грн. не уникнути. Адже виправлення такої помилки тягне за собою зміну платника податку

Помилки (описки) у сумі доходу (графи 3а і 3), ознаці ПСП (графа 8) за умови, що сума ПДФО (графи 4а і 4), утриманого з нього, вказана правильно

Штрафу не буде. Підстава — немає завищення/заниження податкових зобов’язань

Неправильна ознака доходу (графа 5) за умови, що ПДФО утриманий і відображений правильно (графи 4а і 4)

Штрафу не буде за умови, що неправильна ознака доходу не вплине в майбутньому на порядок оподаткування такого доходу

Помилки в сумі утриманого ПДФО (графа 4а)

Якщо виправитися за перерахунком, то штрафу можна уникнути. Пояснення далі

У формі № 1ДФ не відобразили дохід ФОП

Штрафу у 510 (1020) грн. не уникнути. Підстава — подання Податкового розрахунку не в повному обсязі. Те, чи вплинула така помилка на розмір податкового зобов’язання, не матиме значення

У формі № 1ДФ вказали не всі види доходів, які виплачувалися фізособі у звітному кварталі (наприклад, вказали суму заробітної плати, нарахованої працівниці у звітному кварталі, але не сформували щодо неї рядок із сумою допомоги по вагітності та пологах, яку їй нарахували/виплатили в такому кварталі)

Із роз’яснень податківців, наведених у категорії 103.25 ЗІР, можна зробити висновок, що вони не застосовуватимуть штраф за п. 119.2 ПКУ за таке порушення при одночасному виконанні таких трьох умов:

1) у Податковому розрахунку відобразили оподатковувані доходи фізособи, але забули сформувати рядки з його неоподатковуваними доходами;

2) помилку виявили під час проведення перерахунку з ПДФО;

3) її виправили (ввели додаткові рядки до раніше поданого Податкового розрахунку) через уточнюючий розрахунок відповідно до п. 50.1 ПКУ

Неправильно вказана загальна сума нарахованого/виплаченого доходу, що обкладається військовим збором (ВЗ)

Штрафу за п. 119.2 ПКУ не буде. Немає завищення/заниження податкових зобов’язань

Неправильно вказана сума зобов’язань за графою з ВЗ

Штраф у 510 (1020) грн. за подання форми № 1ДФ з недостовірними відомостями/помилками

Важливо! Відповідальність за п. 119.2 ПКУ застосовують не до кожного порушення окремо, а до загальної кількості порушень, які зазначені в абз. 1 п. 119.2 ПКУ та виявлені податківцями під час однієї перевірки або які виправляються податковим агентом через уточнюючий розрахунок (один чи декілька одночасно) (див. лист ДФСУ від 31.10.2014 р. № 9187/7/99-99-17-02-01-17).

Рятівник-перерахунок

Вище ми з вами говорили про те, що податковий агент може уникнути штрафу у 510 (1020) грн. за недостовірні відомості та помилки у формі № 1ДФ, що призвели до зменшення/збільшення податкових зобов’язань при одночасному виконанні двох умов.

Перша умова — ці відомості/помилки виявлені ним під час проведення перерахунку відповідно до п. 169.4 ПКУ.

Друга умова — вони були виправлені через уточнюючий/поточний Податковий розрахунок.

Як правило, при згадці про перерахунок з ПДФО ми з вами згадуємо обов’язковий перерахунок (див. п.п. 169.4.2 ПКУ).

img 1Обов’язковий перерахунок проводять в разі звільненні, в останньому місяці застосування ПСП до зарплати працівника, за підсумками звітного року.

Однак, окрім нього, п. 169.4 ПКУ передбачена можливість провести ще й добровільний перерахунок. Його проводять за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування (див. п.п. 169.4.3 ПКУ).

Оскільки у пп. 119.2 і 50.1 ПКУ не конкретизований вид перерахунку, а йде посилання на п. 169.4 ПКУ, вважаємо, що під перерахунком тут слід розуміти будь-який перерахунок, під час якого були виявлені та виправлені помилки з ПДФО.

Що з цього випливає? Якщо ви виявили, що подали форму № 1ДФ з недостовірними відомостями та/або з помилками в сумі ПДФО, оформляйте перерахунок за той період, в якому вони були виявлені, і виправляйтеся. Це дозволить уникнути штрафу за п. 119.2 ПКУ. Тим більше що жодних вимог щодо документального оформлення перерахунку (як обов’язкового, так і добровільного) законодавство не висуває.

img 2Під час проведення обов’язкового перерахунку можуть бути виявлені помилки в сумах доходів, нарахованих працівнику у вигляді заробітної плати, сумах наданої ПСП, утриманого ПДФО. При проведенні добровільного перерахунку, крім зарплати, можна перевірити правильність нарахування та оподаткування інших доходів, нарахованих/виплачених фізособам у періоді, що перевіряється.

З ПДФО розібралися. Давайте поговоримо про ВЗ.

На жаль, уникнути штрафів за п. 119.2 ПКУ, якщо у графі з нарахованими зобов’язаннями з ВЗ зазначена дещо не та сума, не вдасться. А причина в тому, що ПКУ не передбачене проведення ВЗ-перерахунку.

Теги 1ДФ штрафи
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі