Теми статей
Обрати теми

Адміністрування податків: правки «косметичні» та не лише

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Уся реформа-2016 виявилася, по суті, «полегшеною». На щастя чи на жаль — ще не відомо. При цьому серед унесених Законом № 9091 нововведень у частині адміністрування спостерігаємо практично «повний штиль». А з «порушниками спокою» пропонуємо розібратися безпосередньо зараз.
податкова реформа, штрафи, перевірки, звітність

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII.

ПДВ-новинки2

2 Детальніше про ПДВ-нововведення, що нагрянули, ви могли прочитати у статті «ПДВ-новинки — 2016» попереднього номера журналу.

Повернення переплат з ПДВ. Повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ можливе виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ — таке правило тепер закріплене в  п. 43.4 ПКУ. Таким чином, про право вибору напрямку повернення коштів мови більше не йде — щоправда, лише в частині ПДВ. Стосовно решти податків/зборів правило не змінилося.

img 1

Цікаво, що нове правило згадує тільки надміру сплачені суми ПДВ. Водночас на суми, сплачені помилково, це нововведення має також поширитися.

Водночас установлено, що за рахунок бюджетного відшкодування з ПДВ можна погашати грошові зобов’язання або податковий борг такого платника за іншими платежами, які сплачуються до держбюджету ( пп. 87.1 і  200.4 ПКУ).

Односторонній розрив договору податківцями. Це те, чим останнім часом податківці «давили» на платників (маємо на увазі односторонній розрив договору про визнання електронних документів). Тепер, якщо такий розрив відбудеться, платник має право скористатися «старими» способами:

а) подати звітність на папері;

б) відправити звітність поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Зафіксували це нововведення в  п. 49.3 ПКУ. Причому цікаво, що стосується воно (принаймні, формально), у тому числі, великих і середніх платників податків, а також платників, які подають звітність з ПДВ. Це не вирішує усіх проблем потерпілих, але, як мовиться, спасибі й на тому ☺.

img 2

У цій нормі зазначено, що така можливість надається платнику до моменту укладення нового договору про визнання електронних документів. Водночас цікаво, що граничних строків для цього законодавець не прописав.

До речі, самі податківці (категорія 135.03 ЗІР) свого часу зазначали, що вони мають право розірвати договір в односторонньому порядку лише у разі ненадання платником нового посиленого сертифіката (сертифікатів) відкритого ключа замість скасованих або в разі зміни платником податків місця реєстрації. Ці умови прямо зафіксовані в договорі про визнання електронних документів (див. п. 4 розд. 6 додатка 1 до Інструкції № 2333). Як насправді експлуатували останню підставу, багато хто мав можливість ознайомитися на своєму гіркому досвіді ☹. З іншого боку, наприкінці минулого року на цьому «фронті» намітилися поліпшення.

3 Інструкція щодо підготовки та подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233.

img 3

Сьогодні, за роз’ясненнями податківців, навіть у разі зміни основного місця обліку продовжує діяти договір з органом ДФС за попереднім основним місцем обліку (категорія 135.05 ЗІР)4.

4 Обов’язково ознайомтеся зі статтею «Договір про визнання електронних документів: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2).

Штрафи за помилки у ПН. Важливо! Тепер штрафуватимуть не лише за порушення строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а й за помилки в обов’язкових реквізитах ПН. Базовий розмір такого штрафу є незначним — 170 грн. Однак страшним є інше. Податківці у такому разі зобов’яжуть платника виправити помилку. Якщо він ці вимоги ігноруватиме (на їх виконання дається 10 календарних днів), то контролери зможуть накласти додаткові штрафи — причому вже у прив’язці до суми ПДВ у ПН. Починаючи з 10 % (у разі невиправлення помилки протягом 15 календарних днів) і закінчуючи 100 % (якщо помилка залишиться невиправленою після закінчення 181 календарного дня).

img 4

Увага! Цей штраф можуть накласти лише в разі дотримання низки умов. По-перше, постачальник повинен допустити помилку в обов’язковому реквізиті ПН. По-друге, покупець повинен подати скаргу на постачальника (стара добра Д8). По-третє, податківці повинні провести на цій підставі перевірку та виявити відповідне порушення. Тільки в такому разі вони зможуть застосувати ці штрафи. Інакше (зокрема, якщо помилка у ПН буде виявлена податківцями у межах «звичайної» перевірки), права на штраф вони не матимуть.

З одного боку, ця норма — помітний плюс для покупців, у яких нарешті виникає можливість впливати на «проблемних» постачальників. З іншого — для постачальників вона може створити ряд проблем. Річ у тім, що якщо «виправляючий» РК повинен реєструвати покупець, але з якоїсь причини цього не робить, постачальник сам опиняється у складній ситуації.

Крім того, якщо покупець подасть скаргу Д8, то податківці можуть звернутися до платника з письмовим запитом про надання інформації (згідно з новою редакцією п. 73.3 ПКУ). Щоправда, не зовсім зрозуміло, як ця норма кореспондує з  п. 201.10 ПКУ, що зобов’язує податківців у такому разі проводити перевірку.

Ще одно нововведення у межах штрафів за помилки при заповненні/реєстрації ПН полягає в тому, що з ПКУ виключили норму про затвердження порядку накладення таких штрафів наказом Мінфіну (його, до речі, так і не затвердили). Тож ці штрафи зможуть накладати виключно на підставі ПКУ.

Строки проведення виїзних непланових перевірок. Тепер формально виходить, що загальна тривалість перевірок, встановлена п. 82.2 ПКУ, поширюється і на випадки, коли має місце виїзна позапланова перевірка за підставами з  п. 200.11 ПКУ — якщо розрахунок суми бюджетного відшкодування був здійснений за рахунок від’ємного значення, сформованого за операціями:

 — за періоди до 1 липня 2015 року, які не підтверджені документальними перевірками;

— з придбання товарів/послуг у платників ПДВ, які використовували спецрежим за ст. 209 ПКУ, за період до 1 січня 2016 року.

Податок на прибуток5

5 Деталі про новинки-2016 дивіться в матеріалі «Податок на прибуток — 2016: «сухий залишок» змін» попереднього номера.

Звітуємо по-новому. Прописаній у  п. 57.1 ПКУ можливості для річних платників подати декларацію до першого червня так і не судилося втілитися в життя. Ураховуючи те, що інших правил ПКУ не передбачає, «річникам» за 2015 рік доведеться відзвітувати не пізніше 29 лютого (матеріали щодо заповнення декларації ми плануємо опублікувати вже в наступному номері журналу6).

6 Можете вже зараз звернутися до статті «Дека з прибутку, або Новорічний подарунок через 11 місяців» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 49).

Авансові внески: прощавайте самі, адью та відповідальність! Ви вже, мабуть, знаєте, що щомісячні авансові внески пішли в небуття* (за січень вже нічого сплачувати не потрібно!).

img 5

Лише квартальникам доведеться наприкінці 2016 року заплатити особливий внесок у строк до 31.12.2016 р.

У зв’язку з цим видалили і норми, що передбачали міри відповідальності в разі несплати внесків ( абз. 1 п. 126.1 ПКУ). Зникла звідти також і згадка про аванси з рентної плати.

Рентна плата (рентні аванси)

Скасування штрафів за несплату рентних авансових внесків пояснюється відмовою від таких авансів уже із січня цього року (видалений п. 257.4 ПКУ). Однак ті платники, які були зобов’язані їх сплачувати, тепер будуть вимушені звітувати щомісяця (відповідним чином переписано п. 257.1 ПКУ).

Стосується це рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин і за видобуток нафти, конденсату, газу природного, у тому числі газу, розчиненого в нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку.

Продаж палива7

7 Темі присвячена окрема стаття — «СЕА-2, або Революція в реалізації палива — 2016» у першому новорічному номері журналу.

Продавав / не продавав — відзвітуй! Особам, які реалізовують паливо, поставили за обов’язок подавати податкові декларації (не лише з акцизу) за кожний установлений ПКУ звітний період незалежно від того, чи провадили вони госпдіяльність у звітному періоді. Передбачений він п. 49.2 1 ПКУ.

Акцизні накладні — майже як ПН? У ПКУ з’явилася низка норм щодо акцизних накладних (далі — АН), дуже схожих на ті, які встановлені для ПН.

По-перше, подання скарги про ненадання платником АН покупцю або про порушення правил її заповнення та/або реєстрації є підставою для направлення податківцями письмового запиту ( п. 73.3 ПКУ).

По-друге, у контролюючих органів виникло право отримувати безоплатно необхідні відомості для ведення Єдиного реєстру акцизних накладних (далі — ЄРАН). Про це див. п.п. 20.1.20 ПКУ.

img 6

До визначення камеральної перевірки додали уточнення, що перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу на підставі даних ЄРАН і СЕА реалізації палива, також вважається камеральною.

Запрацюють нововведення з 01.03.2016 р.

Штрафи. У частині продажу палива ПКУ поповнився відразу двома видами штрафів.

Першим караним проступком є здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку в порядку, визначеному ПКУ8 ( п. 117.3 цього Кодексу). Такий проступок загрожує «покаранням» у вигляді накладення штрафу на юросіб і ФОП у розмірі 100 % вартості реалізованого палива.

8 Очевидно, ідеться про новий порядок реєстрації, про який детально ви могли дізнатися у статті «СЕА-2, або Революція в реалізації палива — 2016» у попередньому номері журналу.

Питання стосовно набуття чинності цією нормою є надзвичайно актуальним у перші дні нового року. Річ у тім, що формально такі штрафи вже діють (нюанси ми обговорювали в попередньому номері журналу).

Другим можливим порушенням є порушення порядку реєстрації АН і РК до них в ЄРАН. Покарання за такі порушення прописані у  ст. 1202 ПКУ. «Стартують» такі штрафи з 01.04.2015 р. (звільнення від штрафів стосовно АН/РК до них, складених у періоді 01.03.2016 р. до 01.04.2016 р., передбачено п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Документальна позапланова перевірка

Зміни відбулися в деяких підставах для проведення таких перевірок. Стосуються вони як ПДВ, так і паливного акцизу, тому розглянемо їх окремо. Тепер для проведення зазначеної перевірки вистачає, зокрема, наявності таких обставин:

— стосовно платника податку подана скарга з одного з двох приводів ( п.п. 78.1.9 ПКУ):

а) продавцем товарів/послуг допущені помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів ПН (судячи з усього, навіть у тому випадку, якщо такі помилки не роблять ПН недійсною — див. нові положення в  п. 201.10 ПКУ) та/або продавцем/покупцем порушені граничні строки реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або РК — але лише у разі ненадання таким платником пояснень і документального підтвердження на письмовий запит податківців, в якому вказується інформація зі скарги;

img 7

Як ми вже говорили, не зовсім зрозумілим є взаємозв’язок цієї норми і  п. 201.10 ПКУ, які зобов’язують податківців при отриманні таких скарг виходити на перевірки (без прив’язки до направлення будь-якого запиту).

б) платником не надана АН покупцю або порушений порядок заповнення та/або реєстрації АН — однак, як і в попередньому випадку, лише при ненаданні таким платником пояснень і документального підтвердження на письмовий запит податківців, в якому вказується інформація зі скарги;

— виявлені розбіжності даних, що містяться в зареєстрованих АН/РК до них в ЄРАН і деклараціях з акцизного податку, наданих платником, що реалізує паливо ( п.п. 78.1.18 ПКУ).

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі