Теми статей
Обрати теми

ЄСВ і «перехідні» відпускні, лікарняні та декретні

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
З цією темою ви вже знайомі за статтею «На межі, або ПДФО та ЄСВ з «перехідних» виплат» із № 3 журналу. Сьогодні конкретизуємо деякі моменти.
зміна ставки ЄСВ, «перехідні» виплати

Згідно з  ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ і  п.п. 1 п. 3 розд. IV Інструкції № 449* обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування або які підтверджують нарахування виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Частиною 4 ст. 9 Закону про ЄСВ і  п.п. 4 п. 1 розд. IV Інструкції № 449 визначено, що нарахування ЄСВ за попередні періоди (крім випадків одноразової сплати особою ЄСВ за попередні періоди згідно з угодою про добровільну участь у страхуванні) здійснюється виходячи з розміру ЄСВ, який діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ.

img 1

ЄСВ нараховуємо виходячи з розміру, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ.

Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, нараховані суми включаються до заробітної плати того місяця, в якому були здійснені нарахування ( п.п. 3 п. 3 розд. IV Інструкції № 449).

Слід зазначити, що в наведених вище нормах під нарахуванням ЄСВ за попередні періоди мається на увазі ситуація, коли в поточному місяці застрахованій особі донараховується дохід, який помилково або з інших причин не був нарахований у попередніх періодах.

Це може бути у випадках, коли в поточному місяці:

— нараховуються лікарняні, такі, що припадають на попередні місяці;

— донараховується заробітна плата у зв’язку з допущеними арифметичними помилками або уточненням відпрацьованого працівником часу в попередніх місяцях, чи донараховується індексація у зв’язку з її ненарахуванням або неправильним нарахуванням у попередніх місяцях, чи нараховується премія (винагорода), надбавка, доплата за попередній місяць (квартал, півріччя, рік).

Для цілей правильного визначення бази нарахування ЄСВ у конкретних місяцях «перехідні» відпускні, лікарняні та допомогу по вагітності та пологах (далі — декретні) необхідно відносити до місяців, за які вони нараховані (тобто до місяців, на які припадають календарні дні оплачуваної щорічної відпустки, тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами).

img 2

Відповідно, після віднесення «перехідних» виплат до місяців, за які вони нараховані, при нарахуванні ЄСВ на такі виплати застосовується максимальна величина бази нарахування ЄСВ, що діє в таких місяцях.

Аналогічний принцип застосовується і при відображенні «перехідних» виплат у таблиці 6 Звіту з ЄСВ, яка призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці.

Нагадаємо, що згідно з  п. 9 розд. IV Порядку № 435** у таблиці 6 Звіту з ЄСВ суми, нараховані за дні щорічної та додаткової відпустки, уносяться до графи «Загальна сума нарахованої заробітної плати (доходу) (усього з початку звітного місяця)» (реквізит 17) із зазначенням відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки цього місяця, з кодом типу нарахувань «10».

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

img 3

Суми, що припадають на дні відпустки наступних місяців, відображаються в окремих рядках з кодом типу нарахувань «10».

«Перехідні» лікарняні та декретні відображаються в окремих рядках з кодами категорії застрахованої особи, визначеними в  додатку 2 до Порядку № 435, у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на цей місяць.

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 Звіту з ЄСВ, якщо протягом одного звітного періоду (місяця) застрахованій особі були здійснені нарахування виплат, в яких відрізняються база нарахування та розміри ставок ЄСВ, а також якщо нарахування здійснювалися за поточні, майбутні (відпускні, декретні) і попередні (лікарняні, декретні та нарахування сум заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду — середня заробітна плата за вимушений прогул) періоди.

Враховуючи вищевикладене та нововведення у сплаті ЄСВ з 1 січня 2016 року, можна зробити такі висновки:

— якщо працівнику у грудні (листопаді) 2015 року нараховані та виплачені відпускні за відпустку, що припадає на грудень (листопад) 2015 року та січень (лютий) 2016 року, і з усієї суми відпускних сплачений ЄСВ у порядку та за ставками, що діяли в 2015 році, то перерахунок ЄСВ, сплаченого з відпускних, що припадають на січень (лютий) 2016 року, не здійснюється, а у Звіті за січень (лютий) 2016 року коригування сплаченого ЄСВ не проводяться;

— якщо працівниці в листопаді 2015 року нараховані та виплачені декретні за відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка припадає у тому числі на місяці 2016 року, і з усієї суми таких декретних сплачений ЄСВ у порядку та за ставками, що діяли в 2015 році, то перерахунок ЄСВ, сплаченого з декретних, що припадають на місяці 2016 року, не здійснюється, а у Звіті за місяці 2016 року коригування сплаченого ЄСВ не проводяться;

— якщо працівнику у січні 2016 року нараховуються лікарняні за період тимчасової непрацездатності, що припадає на грудень (листопад) 2015 року та січень (лютий) 2016 року, то на такі лікарняні ЄСВ нараховується за ставкою, встановленою у 2016 році, тобто 22 %. При цьому утримання ЄСВ не здійснюється. «Перехідні» лікарняні розподіляються за місяцями, за які вони нараховані, з метою порівняння сумарного доходу в таких місяцях з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ.

img 4

Остаточне обкладення ЄСВ «перехідних» лікарняних здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що діє в місяцях, за які виплачуються такі лікарняні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі