Теми статей
Обрати теми

Підтвердження ФОП-статусу «по-новому»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Проблема підтвердження підприємницького статусу фізособи (ФОП-статусу) стосується не лише самих підприємців, а й їх контрагентів — суб’єктів господарювання. Не бажаєш справляти з винагороди ФОП ПДФО та ВЗ, платити ЄСВ — слід отримати «документ, що підтверджує ФОП-статус партнера». Що це за документ, не є таємницею за сімома печатями. Однак думка податківців з його приводу постійно змінюється. Тому знову потрібно розбиратися, де ж істина.
виплати ФОП, документи, підтвердження

«Бородаті» норми

Розпочнемо з «основи вчення» — повторення. Підтвердження ФОП-статусу контрагента тому, хто виплачує йому дохід, потрібне для того, щоб: 1) не утримувати з виплати ФОП ПДФО і ВЗ; 2) не сплачувати ЄСВ (ЄСВ стосується тільки договорів робіт і послуг, купівлі-продажу, а оренди не стосується). Норми ПКУ і Закону про ЄСВ у цій частині є стабільними.

ПДФО та ВЗ. Правило «з бородою» з п. 177.8 ПКУ: виплачуєш ФОП підприємницький дохід — візьми у нього копію документа, що підтверджує той факт, що він зареєстрований підприємцем, і можеш не утримувати ПДФО та ВЗ.

«177.8. При нарахуванні (виплаті) фізичній особі — підприємцю доходу від провадження ним підприємницькій діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надана копія документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.»

Однак правило це писане тільки для випадку з виплатою доходу ФОП на загальній системі. Адже ст. 177 ПКУ стосується обкладення саме їх доходів.

Для виплат єдиноподатникам конкретного правила взагалі немає. Можливо, «забудькуватість» законодавця пояснюється тим, що доходи, з яких сплачується єдиний податок, ні ПДФО, ні ВЗ не обкладаються ( п. 297.1, п.п. 165.1.36 ПКУ). Так чи інакше, «прогалина» в законодавстві є, відповідно є й невизначеність у наших діях.

ЄСВ. Тут також правило «з бородою» (у Законі про ЄСВ): якщо виконувані ФОП за договором роботи або послуги відповідають видам діяльності, які ФОП-виконавець зазначив у ЄДР, ЄСВ з такої винагороди не сплачуємо.

img 1«1. Платниками єдиного внеску є:
1) роботодавці:
<…> які використовують працю фізичних осіб <...> за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).»

Чому тоді повертаємося до цієї проблеми?!

Порушники спокою

У грудні 2015 року був викладений у новій редакції Закон про держреєстрацію*. З новацій, що цікавлять нас, — виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) формується в електронному вигляді і тільки за результатами проведення реєстраційних дій (тобто її не можна витребувати «просто так» з ЄДР за будь-якими критеріями пошуку).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-ІV. Про його новації ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 4 .

Плюс прямо прописано, що безоплатний доступ до ЄДР через портал електронних сервісів забезпечує користувачів актуальними відомостями з можливістю перегляду, копіювання і друкування. Тут, здавалося, час вивести на новий рівень і користування онлайн-ресурсами для підтвердження ФОП-статусу партнера, однак, на жаль...

У листі від 09.02.2016 р. № 2528/10/26-15-12-02-15 ГУ ДФС у м. Києві розповіло про те, якими документами, на їх думку, ваш партнер повинен підтверджувати свій ФОП-статус на сьогодні. При цьому податківці: 1) залишили поза кадром виписку з ЄДР; 2) вважають, що єдиним документом, який підтверджує ФОП-статус вашого партнера (і ППЄПа, і загальносистемника), є витяг з ЄДР! Якщо контрагент хоче упевнитися в ЄП-статусі ФОП, для цих цілей потрібен витяг з Реєстру платників ЄП.

img 2Податківці вимагають, щоб у вас була копія витягу з ЄДР щодо ФОП-партнера (незалежно від того, хто він: загальносистемник чи єдиноподатник). Якщо це буде роздруківка електронного витягу (отриманого ФОП), то, вважаємо, краще, щоб вона була посвідчена підписом і печаткою ФОП (за наявності).

Прокоментуємо. Так, копія витягу з ЄДР — це ідеальний варіант (одночасно закриваємо ПДФО-, ВЗ-, ЄСВ-питання). Тим більше, якщо маємо справу з роботами/послугами, податківці останнім часом саме й вимагають копію витягу з ЄДР з видами діяльності (консультація з підкатегорії 301.04.02 ЗІР). Тож якщо не хочете сперечатися з податківцями під час перевірки та якщо виплата пов’язана з виконанням ФОП робіт/послуг, то найбезпечніше, як і раніше, просити у кожного свого партнера-ФОП копію витягу з ЄДР. У крайньому разі, брати такий витяг самостійно (задоволення є платним).

Якщо виплата ФОП не пов’язана з виконанням робіт/послуг, то:

— по-перше, незрозуміло, чому київськими податківцями ігнорується копія виписки з ЄДР. Так, її статус дещо змінився, але вона, як і раніше, підтверджує ФОП-статус партнера. Тож вважаємо: копія виписки (у тому числі електронної з підписанням паперової копії ФОП-партнером) усе ще «у справі»;

img 3Для тих, хто не боїться сперечатися з податківцями, якщо виплата пов’язана з виконанням ФОП робіт/послуг, а копії витягу немає, підійде у тому числі комплект: копія виписки з ЄДР + роздруківка інформації про ФОП (у тому числі його види діяльності) з ЄДР з https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

— по-друге, для випадку з виплатою єдиноподатнику ніяких копій ПКУ взагалі не вимагає. Свого часу податківці це таки усвідомили. Була хороша консультація в ЗІР (категорія 107.12), в якій ДФСУ вказувала, що для неутримання ПДФО при виплаті доходу ФОП-єдиноподатнику контрагентові досить перевірити на дату такої виплати наявність відомостей про нього в Реєстрі платників ЄП на сайті ДФСУ. Але не довго музика грала. Зараз ця консультація переведена в розряд недіючих. Не виключено, що податківці посилять свою позицію. Як наслідок, безпечніше запасатися копіями документів, що підтверджують держреєстрацію і контрагентів-ППЄПів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі