Теми статей
Обрати теми

Знижено ставки акцизу на ввезені вживані автомобілі: підписано Закон

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
З 01.08.2016 р. набуде чинності Закон № 1389*, завдяки якому деякі громадяни нашої країни отримають можливість придбати за кордоном і ввезти вживані автомобілі із застосуванням понижених ставок акцизного податку. Подробиці пропонуємо до вашої уваги в цій замітці.
акцизний податок, вживані автомобілі

* Закон України «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» від 31.05.2016 р. № 1389-VIII.

Понижені ставки — тимчасовий захід. «Свято» закінчиться 31.12.2018 р. Відповідні зміни внесено в підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, тобто Перехідні положення.

Розміри ставок акцизу будуть знижені на вживані легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби, призначені переважно для перевезення людей**, уключаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі.

** Крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702 УКТ ЗЕД.

img 1Розміри «полегшених» ставок знайдете в табличній частині розд. І Закону № 1389. Вони відрізняються залежно від виду транспортного засобу та потужності його двигуна.

При цьому зверніть увагу: понижені розміри ставок не застосовують для легкових автомобілів, якщо ті:

— мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України;

вироблені до 01.01.2010 р.;

— ввозяться на митну територію України особою для власного використання або на користь інших осіб за договорами купівлі-продажу, міни, постачання, дарування, комісії, доручення, поруки, іншими господарськими та цивільно-правовими договорами або за рішенням суду у кількості понад одне легкове авто протягом календарного року.

img 2Тобто за рік із застосуванням light-ставок одна особа може ввезти лише один уживаний автомобіль, а за увесь період дії Закону № 1389не більше трьох.

У разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані понижені ставки акцизу, платник зобов’язаний сплатити податок за такі транспортні засоби за ставками, встановленими ст. 215 ПКУ (а саме п.п. 215.3.51). Тобто у «звичайних» розмірах. Які, до речі, діють і на сьогодні аж до 01.08.2016 р. та які, щоб ви розуміли, приблизно в 10 (а то й більше) разів вище, ніж передбачені Законом № 1389.

img 3«Звичайні» ставки на вживані автомобілі відрізняються не лише залежно від об’ємів циліндрів двигуна, а й від того, використовували автомобіль до п’яти років чи більше.

Закон № 1389 був опублікований у газеті «Голос України» від 07.07.2016 р. № 125, у зв’язку з чим набуває чинності 01.08.2016 р. (згідно з п. 1 розд. ІІ Закону).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі