Теми статей
Обрати теми

Фізособи та «нерухомий» податок: а якщо винна... пошта?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
У минулому номері ми розповідали, що необхідними для нарахування податку на нерухомість даними щодо фізосіб податківці володіють не завжди*... У результаті податкові повідомлення-рішення, які, по-хорошому, повинні знайти свого адресата, податківці можуть і не надіслати. Сьогодні розглянемо дещо іншу ситуацію: якщо результат такий самий, але стороною, яка «провинилася», виявилися навіть не вони, а... пошта.
податок на нерухомість, фізособи, податкове повідомлення-рішення

* Стаття «Фізособі не надіслали податкове повідомлення-рішення щодо «нерухомого» податку: що далі?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 29).

Такий, на перший погляд непомітний учасник відносин між фізособою — платником податку на нерухомість і контролюючим органом, як пошта, інколи може вийти на передній план. Маємо на увазі випадки, коли податкові повідомлення-рішення були надіслані, але... до адресата не дійшли.

Але звідки дізнатися, хто винен: пошта чи податківці? Як ми вже з’ясували, Держреєстр речових прав на нерухоме майно, який податківці використовують як базу даних, не забезпечує їх на 100 % повною інформацією, тому в недоставці платнику «листів щастя» винною може бути саме це обставина.

Але якщо фізособа знає, що його нерухомість у зазначеному реєстрі є (наприклад, якщо минулого року (у минулих роках) звісточки від податківців надходили), тоді варто бити на сполох. Сакральна дата — 01.07.2016 р. позаду, тому саме час поцікавитися в податківців, чи надсилали вони податкові повідомлення-рішення.

img 1Поки що є шанс вкластися у строки, адже на оплату податкового повідомлення-рішення п.п. 266.10.1 ПКУ відводить 60 днів з дня його вручення.

Тепер ключове запитання: хто ж винен у виникненні подібного інциденту? Це — не податківці, адже п. 58.3 ПКУ встановлює, що податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) платнику податків, якщо воно надіслане листом з повідомленням про вручення. Тобто, передавши лист з таким повідомленням, свою частину обов’язків податківці виконали.

Не на вашому боці також п. 5 розд. ІІІ Порядку № 1204**, згідно з яким податкове повідомлення-рішення вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштою (поштовою службою) в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення. Статися таке може, якщо пошта (поштова служба) не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення через незнаходження фактичного місця (місцезнаходження) розташування платника податків або з інших причин.

** Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204.

img 2За бажання під останнє формулювання можна «замаскувати» різні обставини...

Зважаючи на все зазначене вище: щоб не нарватися на сплату штрафів згідно зі ст. 126 ПКУ, якщо знаєте, що до числа платників податку на нерухомість входите, але податкового повідомлення-рішення так і не отримали, можна взяти ініціативу у свої руки. Особливо в разі, якщо ви змінили місце проживання або точно знаєте, що останнє ваше місцезнаходження податківцям не відоме.

img 3Надсилати вам повідомлення-рішення податківці згідно з п. 58.3 ПКУ зобов’язані саме на такі адреси.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі