Теми статей
Обрати теми

Неприбутківцям — подарунок до БУХдня, або Перше знайомство з Порядком ведення Реєстру неприбутківців

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Саме 16.07.2016 р. набрав чинності Порядок № 4401, про який зараз і поговоримо детальніше. Що чекає неприбутківців, зважаючи на прийняття цього документа, і які активні дії вони зобов’язані вчинити у зв’язку з цим — пропонуємо зараз же і з’ясувати.
неприбуткові підприємства, установи та організації, новий Реєстр

1 Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440.

Давно пора! Кабмін нарешті виконав припис з п.п. 133.4.5 ПКУ — затвердив порядок ведення нового (у термінології п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) Реєстру неприбутківців. При цьому «дісталося» у тому числі і тим з них, які вже «сиділи» в «неприбутковому» Реєстрі станом на 13.08.2015 р. і тепер стоять перед дилемою: підлаштуватися під нові правила ПКУ чи покинути Реєстр неприбутківців.

img 1Старе Положення № 372, яке ще нещодавно регулювало (згідно з ч. 1 п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) питання, пов’язані з Реєстром неприбутківців, пішло в небуття.

2 Положення про Реєстр неприбуткових установ і організацій, затверджене наказом Мінфіну від 24.01.2013 р. № 37.

Знову ж таки, усе це «відлуння» Закону № 6523, який вніс «неприбуткові» правки до ПКУ ще 13.08.2015 р.

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відносно оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII. З основними нововведеннями, унесеними цим Законом, ви могли ознайомитися у статті «Трохи сонечка для неприбуткових організацій» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 35.

Для тих, хто «з нуля»

Для тих, хто «з нуля» зібрався у неприбутківці, зауважимо: їх включення до нового Реєстру згідно з Порядком № 440 здійснюється за кодом згідно з ЄДРПОУ. При цьому ознака неприбутковості присвоюється за окремими групами неприбутківців відповідно до п.п. 133.4.6 ПКУ згідно із структурою/переліком, наведеним у п. 4 Порядку. Дата присвоєння/скасування ознаки неприбутковості при цьому вказує на початок/закінчення його дії. Для включення до Реєстру неприбутківець повинен подати податківцям:

реєстраційну заяву за формою 1-РН4;

4 Наведено в додатку 1 до Порядку № 440.

копії установчих документів неприбутківця, засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності). Якщо установчі документи оприлюднено на порталі електронних сервісів, їх копії подавати не потрібно.

img 2Згідно з п.п. 9 п. 2 ст. 25 останньої редакції Закону № 7555 порядок держреєстрації включає, серед іншого, оприлюднення на порталі електронних сервісів установчих документів юрособи.

5 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Для житлово-будівельних кооперативів обов’язкова також відправка засвідчених ними копій документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

Для «бувалих»

Тим неприбутківцям, яких було включено до старого Реєстру станом на 13.08.2015 р. (день набрання чинності Законом № 652), ДФСУ протягом двох місяців з 16.07.2016 р. зобов’язана надіслати «листи щастя». Останні є письмовими запитами про надання в місячний строк з дня їх отримання відповіді про відповідність неприбутківця вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ.

img 3Неприбутківцям, установчі документи яких розміщені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 755 та які відповідають вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ, такі листи ДФСУ не надсилатиме.

Неприбутківцям — одержувачам таких листів доведеться надіслати податківцям відповідь щодо своєї відповідності вимогам, установленим п. 133.4 ПКУ, та завірені власноручно копії установчих документів (знову ж таки, копії потрібні, якщо установчі документи неприбутківця не оприлюднені на порталі електронних сервісів згідно із Законом № 755).

Отримавши відповідь на запит, податківці в місячний строк за результатами розгляду документів приймають одне з таких рішень:

позитивне (включення неприбутківця до нового Реєстру) — у разі відповідності установчих документів установленим вимогам;

негативне (повідомлення про неможливість включення до нового Реєстру) — у разі невідповідності установчих документів установленим вимогам.

img 4У той же час завдяки п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ такі «невідповідні» неприбутківці не можуть бути виключені з «неприбуткового» Реєстру до 01.01.2017 р.

Отримання негативного рішення — ще не привід для песимізму ☺. Виправитися (шляхом подання податківцям копій установчих документів, приведених у відповідність до вимог, установлених п. 133.4 ПКУ) можна до 01.01.2017 р.

А вже з цієї дати виключення з Реєстру неприбутківців, які так і не нададуть податківцям «відповідні» документи, стане можливим.

На закінчення зауважимо, що подати податківцям копії необхідних документів (а у випадку з «новими» неприбутківцями — і реєстраційної заяви) можна одним із способів, наведених у п. 6 Порядку:

особисто керівником чи представником неприбуткової організації (в обох випадках з документальним підтвердженням особи і повноважень) або уповноваженою на це особою;

поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення;

в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб, якщо установчі документи оприлюднено на порталі електронних сервісів відповідно до Закону № 755.

img 5Новоствореним неприбутківцям також доступна можливість подання відповідних документів державному реєстратору як додатка до заяви про державну реєстрацію.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі