Теми статей
Обрати теми

Практикант і підприємець: усе можливо чи...

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
До редакції нашої газети звернувся читач із запитанням: чи може підприємець (ФОП) прийняти до себе на практику учня ПТНЗ*? Як оподатковувати виплати, нараховані учням за роботу в період практики, щоб не було претензій з боку контролюючих органів? Розбираємося!
ФОП, практиканти

* Професійно-технічний навчальний заклад.

Виробнича практика проходить на робочих місцях або навчально-виробничих дільницях, які надають для цих цілей підприємства, установи, організації незалежно від форм власності (ст. 29 Закону про профтехосвіту**). З цього формально випливає, що проходження практики учнями ПТНЗ у фізосіб-підприємців чинним законодавством не передбачено.

** Закон України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР.

Але якщо усе ж таки припустити, що ФОП вдалося «роздобути» на виробничу практику учня ПТНЗ. Як оформити з ним відносини, щоб контролери не підкопалися?

Розпочнемо з того, що доля грошових коштів, зароблених такими учнями, може бути вирішена двома способами: 1) база практики повністю перераховує ці кошти ПТНЗ; 2) база практики перераховує ПТНЗ 50 % грошових коштів, зароблених такими учнями цього закладу, а інші 50 % нараховує та виплачує практикантам.

У першому випадку база практики не здійснює нарахування та виплату доходу практикантам — учням ПТНЗ. Отже, на нашу думку, нараховувати та сплачувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ з таких сум вона не повинна.

А якщо варіант «50 х 50»? У цьому випадку обережним ФОП безпечніше зупинитися на трудовому варіанті оформлення відносин.

img 1На трудовому варіанті стосунків з практикантами з ПТНЗ наполягає ДФСУ в листі від 13.10.2015 р. № 21700/6/99-99-17-03-03-15 і консультаціях в категоріях 103.02 і 301.01 ЗІР.

Таким чином, слід: 1) укласти з практикантом строковий трудовий договір на час практики; 2) повідомити податківців про його укладення перед тим, як допустити практиканта до роботи.

img 2Зверніть увагу: якщо хлопці та дівчата, з якими будуть укладені трудові договори, ніде більше не працюють, а тільки вчаться, то вони мають бути прийняті до ФОП за основним місцем роботи (тобто з трудовою книжкою).

Нарахована винагорода за виконану роботу буде для працівника-практиканта зарплатою. Тому її суму в повному обсязі (з урахуванням суми, яка буде перерахована ПТНЗ) обкладайте ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

Важливо! Оскільки 50 % винагороди ви перерахуєте ПТНЗ, то:

— у трудовому договорі, укладеному з працівником-практикантом, чітко пропишіть, що 50 % суми, яка дорівнює розміру нарахованої винагороди, буде перераховано ПТНЗ, решта — працівнику

чи

— отримайте від працівника заяву з проханням перераховувати 50 % нарахованої йому заробітної плати на рахунок ПТНЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі