Теми статей
Обрати теми

«Свіжі» роз’яснення податківців: радісні та «сумнівні»

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
У нас для вас дві новини: хороша і погана. Перша пов’язана з можливістю відмовитися від добровільного застосування коригувань фінрезультату до оподаткування низькодохідними платниками зразка-2015 за допомогою подання уточнюючої декларації «під соусом» допущення та подальшого виправлення помилки. Друга стосується списання дебіторської заборгованості за рахунок «сумнівного» резерву, і висновки її не тішать.
податок на прибуток, резерв сумнівних боргів, коригування

Відмова від коригувань. У підкатегорії 102.23.02 ЗІР з’явилося дуже навіть ліберальне роз’яснення із цього приводу. Мовляв, якщо низькодохідний платник у декларації за 2015 рік міг, але не відмовився від застосування прибуткових коригувань, а тепер передумав, то це можна виправити як звичайну помилку за допомогою подання уточнюючої декларації згідно з п. 50.1 ПКУ.

Отже, виправитися вдасться, і якщо платник просто забув поставити відповідну відмітку в полі «Наявність рішення» (при цьому різниці в додатку РІ не обчислював, рядок 03 РІ декларації і «підпорядковані» додатки не заповнював); зробив це не так, як того вимагали податківці*, або ж просто зараз передумав (раніше подавши і такий додаток, і заповнений рядок 03 РІ декларації).

* Про їх вимоги із цього приводу ви могли прочитати в матеріалі «Запитання щодо прибуткової декларації «в останній вагон» («Бухгалтер 911», 2016, № 6, с. 15).

При цьому виправитися доведеться шляхом подання уточненої декларації (саме на цьому наполягають податківці у своїй відповіді**).

** Водночас не виключено, що продиктований такий висновок змістом запитання, в якому йдеться саме про уточнювальну декларацію.

Списання дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів (РСД). А ось що стосується цього питання, то тут висновки листа ДФСУ від 05.05.2016 р. № 10101/6/99-99-15-03-02-15 (питання 4) для тих із вас, чиї підприємства є високодохідними, є невтішними.

Ми вже неодноразово згадували, що формулювання п. 139.2 ПКУ, який відповідає за питання різниць для високодохідних платників у частині створення та коригування РСД, прописані, м’яко кажучи, невдало.

img 1Наприкінці минулого року були законодавчі ініціативи, завдяки яким ситуація повинна була змінитися на краще***, але поки що втілитися в життя їм не судилося.

*** Про це ви могли прочитати в статті «Недосконалий» прибуток: чи є реальними поліпшення?» («Бухгалтер 911», 2015, № 48).

ДФСУ ж, користуючись недоробками законодавства, доходить висновку, що фінрезультат до оподаткування підлягає зменшенню (згідно з п.п. 139.2.2 ПКУ) тільки тоді, коли здійснюється коригування у бік зменшення РСД і на цю суму збільшується фінрезультат до оподаткування згідно з НП(С)БО або МСФО. Згідно з П(С)БО 10 це відбувається під час коригування у бік зменшення раніше нарахованого РСД на дату балансу з одночасним визнанням доходу****.

**** Детальніше про це ви могли прочитати у статті «Інвентаризація сумнівного резерву: «закриваємо» рік, що минає» («Бухгалтер 911», 2015, № 52).

А у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок РСД (проводка Дт 38 — Кт 36, 37 та інші рахунки обліку дебіторської заборгованості), фінрезультат до оподаткування не підлягає зменшенню на суму списаної заборгованості, вважають податківці.

Тому для нормалізації ситуації чекаємо на зміни до ПКУ...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі