Теми статей
Обрати теми

Реєстрація ПН/РК: «технічні» запитання

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
«Електронізація» податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК), з одного боку, полегшила процес «збору» ПН/РК, але з іншого — додала низку «технічних» запитань, пов’язаних з їх реєстрацією. На найпопулярніші з них відповімо в сьогоднішній статті.
бухгалтерський soft

Обмін РК між користувачами різних програмних продуктів

img 1Як відправити покупцю «зменшуючий» РК, щоб він його підписав і зареєстрував, якщо у нього встановлено інше програмне забезпечення?

Якщо РК має реєструвати продавець, проблем з відправкою РК покупцю не виникає. Покупець у цьому випадку сам може «витягнути» такий РК з ЄРПН.

А ось якщо РК є «зменшуючим» і обов’язок з його реєстрації покладено на покупця, то продавцю потрібно спочатку відправити підписаний РК безпосередньо покупцю. Як це зробити? Раніше дійсно існувала проблема з відправкою РК, якщо покупець і продавець використовували для реєстрації ПН/РК різне програмне забезпечення. Однак з липня минулого року податківці впровадили спеціальний сервер ДФСУ — «Обмін розрахунками коригування кількісних і вартісних показників до ПН в електронному вигляді між контрагентами».

img 2Покупцем реєструються всі «зменшуючі» РК до ПН (у тому числі до складених до 01.07.2015 р.).

Відбувається цей обмін так.

Дії продавця. Для використання функції обміну РК через сервер ДФСУ продавцю потрібно зробити відповідні налаштування в програмі, яка використовується для реєстрації ПН. Так, потрібно поставити позначку про те, що відправка РК здійснюватиметься через сервер ДФСУ (не плутати просто з відправкою РК податківцям на реєстрацію). Наприклад, у програмі M.Е.Doc для цього потрібно ввійти до розділу «Адміністрування → Параметри системи → Документообіг» і у віконці «Для відправки Додатків 2 використовувати» поставити галочку навпроти «Сервер ДФС». Це означатиме, що відправка РК здійснюється через сервер ДФСУ.

А далі діємо за «стандартною» схемою. Продавець:

1. Складає РК, у верхній лівій частині якого робить позначку «Підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем)».

2. Накладає на РК ЕЦП посадових осіб, шифрує його.

3. Відправляє РК контрагенту, вибравши вкладку «Відправити контрагенту».

img 3При цьому нагадаємо, що відлік 15-денного строку для «безштрафної» реєстрації РК покупцем ведеться з дня, наступного за датою складання РК. Тому продавцю потрібно своєчасно направляти РК на реєстрацію покупцю*.

* Для вас буде корисною стаття «Зменшуючий» РК, що запізнився, vs штраф за несвоєчасну реєстрацію» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 23.

Дії покупця. Покупцю, у свою чергу, для того, щоб прийняти РК з «чужої» програми, потрібно налаштувати у себе функцію обміну повідомленнями з контрагентами. Повідомлення про отриманий РК повинне з’явитися у вкладці «Повідомлення від контрагента».

Далі покупець перевіряє правильність заповнення РК, накладає ЕЦП, шифрує та направляє його на реєстрацію ДФСУ у звичному порядку.

З ЄРПН продавець витягує такий РК вже самостійно. Відправляти назад продавцю РК покупцю не потрібно.

Можливості для безоплатної реєстрації ПН

img 4У нас виникла проблема: не реєструються ПН/РК без додаткового модуля «Електронний документообіг». Строки на реєстрацію закінчуються. За допомогою яких програм можна безоплатно реєструвати ПН в ЄРПН?

ПКУ зобов’язує платників реєструвати ПН/РК в електронному вигляді. Тільки ось повноцінних «безоплатних» програм для того, щоб платник міг виконати свій обов’язок щодо такої реєстрації, від «держави» поки що немає.

Сьогодні податківці активно доопрацьовують «Електронний кабінет платника податків» (https://cabinet.sfs.gov.ua). У ньому вже передбачена можливість безоплатної реєстрації ПН. Відбувається це в такому порядку. Спочатку створюється ПН, потім за необхідності зберігається чернетка, далі ПН підписується і надсилається на реєстрацію до ЄРПН. Також можна подивитися інформацію про раніше сформовані та зареєстровані ПН.

Крім того, електронний кабінет платника дозволяє працювати в СЕА ПДВ. Щоправда, робота обмежується переглядом двох реєстрів: операцій і транзакцій.

Але! Поки що електронний кабінет платника працює тільки в тестовому режимі (тобто можливі збої під час відправки ПН на реєстрацію).

img 5Для входу до особистого електронного кабінету слід ідентифікуватися за допомогою ЕЦП. Передбачається можливість входу за допомогою будь-якого ключа. Але на практиці повноцінно працювати вдається лише з безкоштовними ключами від АЦСК ІДД ДФС. З ключами інших постачальників проблеми можуть виникнути вже на стадії входу до електронного кабінету.

Для безоплатної реєстрації ПН можна використати також:

1. Безоплатну версію програми для подання електронної звітності «Соната» (https://sonatazvit.com.ua).

Можливості безоплатної версії:

— імпортувати та підписувати ПН, створені в інших програмах (інакше кажучи, завантажити ПН з іншої програми);

— відправляти ПН на реєстрацію до ЄРПН;

— експортувати ПН.

Але при цьому не можна: створювати ПН, друкувати ПН. Ці послуги надаються тільки у платній версії програми.

Безоплатна версія програми дозволяє працювати з такими ключами: безоплатні від АЦСК ІДД ДФС, АЦСК «Ключові системи», АЦСК ГП «Інформаційний центр» Мін’юсту, АЦСК «Masterkey», АЦСК «Україна».

2. Сервіс iFin (http://www.ifin.net.ua/).

Безоплатно можна працювати 6 місяців.

Працює з усіма електронними ключами.

Дозволяє: реєструвати ПН в ЄРПН, обмінюватися ПН з контрагентами, обмінюватися РК.

Не можна: отримати дані про реєстрацію ПН в ЄРПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі