Теми статей
Обрати теми

Експедитор — єдиноподатник: як правильно «обкластися» єдиним податком?

Нестеренко Максим, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Сьогодні ми поговоримо про тих платників єдиного податку, які працюють експедиторами (посередниками): що є їх доходом і як цей дохід оподатковувати? Поїхали!
єдиний податок, експедитор, дохід, «транзитні» гроші, винагорода

Дохід єдиноподатника-експедитора

Якщо ви — експедитор, це означає, що ви є посередником. А отже, правила, за якими визначається ваш дохід як єдиноподатника, слід шукати в нормах, прописаних для посередницьких операцій.

img 1Експедитор — це суб’єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування ( ст. 929 ЦКУ; ст. 1 Закону № 1955*).

* Закон України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.2004 р. № 1955-IV.

У ст. 292 ПКУ, яка визначає доходи єдиноподатника, така норма є. Ідеться про п. 292.4 ПКУ, в якому зазначено, що у разі надання послуг або виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Як бачимо, спеціальна норма ПКУ досить чітко визначає, що є доходом експедитора. Вона навіть містить спеціальну згадку про договори транспортного експедирування.

Таким чином, сумнівів бути не може: для експедитора-єдиноподатника «єдиноподатним» доходом є виключно його посередницька винагорода.

img 2Транзитні кошти до доходів експедитора не включаються.

Що стосується транзитних коштів, то вони до доходів експедитора не включаються. З цим не сперечаються навіть податківці: як стосовно ППЄПів, так і стосовно ЮРЄПів (категорії 107.04 і 108.01.02 ЗІР). При цьому не має значення, проходять транзитні кошти через рахунок (касу) єдиноподатника чи ні.

Однак це правило діє виключно для тих послуг, в яких єдиноподатник-експедитор виступає посередником.

Річ у тім, що експедитор може деякі з послуг, що є предметом договору, надавати замовникові самостійно. Це випливає зі змісту ч. 1 ст. 929 ЦКУ і ст. 9 Закону № 1955.

Якщо такі послуги мають місце, до доходу експедитора-єдиноподатника має бути включена вся вартість послуг, які згідно з договором надаються замовнику безпосередньо експедитором.

Розмір і дата доходу

Згідно зі ст. 931 ЦКУ розмір плати експедитору визначається договором транспортного експедирування, якщо інше не встановлено законом. Відповідно до ст. 9 Закону № 1955 розмір плати експедитору та порядок розрахунків є істотними умовами договору транспортного експедирування. Тому розмір плати за послуги експедитора сторони зобов’язані встановити в договорі.

Клієнт зобов’язаний у порядку, передбаченому договором транспортного експедирування, сплатити експедитору належну плату, а також відшкодувати документально підтверджені витрати, понесені останнім в інтересах клієнта для виконання договору транспортного експедирування ( ст. 12 Закону № 1955).

Отже, договір транспортного експедирування чітко розмежовує: що є оплатою експедитору, а що — відшкодуванням витрат на оплату послуг третім особам. Таким чином, розмір доходу експедитора — це розмір плати за його посередницькі послуги.

На практиці ще виникають проблеми з датою, на яку відображається дохід експедитора в податковому обліку. Адже договір може передбачати різні варіанти розрахунків. Розглянемо найпоширеніші з них.

1. Клієнт здійснює основні розрахунки в обхід експедитора, а останньому перераховує тільки суму його винагороди. Тут все для експедитора зрозуміло: єдиноподатний дохід відображається на дату, коли надійшли гроші.

2. Клієнт здійснює основні розрахунки через експедитора, але суму винагороди перераховує окремим платежем. Принцип є аналогічним попередньому: дохід за свої послуги експедитор відобразить при надходженні коштів.

3. Клієнт перераховує експедитору всю суму одним платежем. А експедитор утримує з цієї суми свою винагороду, а потім перераховує решту перевізнику.

Якщо при цьому оплата надходить повністю — сума винагороди включається до доходу експедитора на дату, коли йому надійшли кошти від замовника.

Якщо ж оплата надходить частково, суму винагороди логічно відображати в доходах на дату кожного часткового надходження від замовника коштів, в яких «сидить» частина винагороди експедитора. Але це у тому випадку, якщо ви не застерегли в договорі, коли утримується експедиторська винагорода. А ось якщо застерегти в договорі, що винагорода утримується тоді, коли надійшли всі часткові оплати, — дохід можна відображати і за фактом надходження останнього часткового платежу.

Тому, у цілому, визначаючи дату для відображення «єдиноподатного» доходу, слід керуватися загальним правилом п. 292.1 ПКУ, що пов’язує факт отримання доходу саме зі надходженням коштів на рахунок або до каси.

img 3Нагадуємо: вільно надавати експедиторські послуги будь-кому можуть тільки ППЄПи групи 3. ППЄПи групи 2 можуть надавати такі послуги тільки фізичним особам та/або іншим платникам єдиного податку ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).
Ну а ППЄПам групи 1 надавати експедиторські послуги взагалі не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі