Теми статей
Обрати теми

Рубіж I/II квартал: перехідні нюанси

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
За підсумками діяльності в І кварталі 2016 року багато хто з платників може замислитися над зміною істотних умов оподаткування. Наприклад, групи єдиного податку (ЄП), ставки ЄП (для платників групи 3) або навіть системи оподаткування. Здавалося б, до кінця кварталу ще багато часу, однак для безпроблемного переходу замислитися про усі його нюанси час уже сьогодні. У чому вам зараз і постараємося допомогти!
податок на прибуток, єдиний податок, ПДФО, ПДВ

Міграція з ЄП на ЗС

Потрапивши до лав щасливчиків, які мають право працювати на спрощеній системі*, ви добровільно бажаєте її залишити? Це просто! Подайте заяву про відмову від спрощенки за формою, затвердженою наказом № 1675**. При заповненні рядка 5.4 при цьому необхідно вказати дату «01 квітня 2016 р». і обрати причину «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів» (знову ж таки, говоримо про добровільну відмову). Подати таку заяву на виконання п.п. 298.2.1 ПКУ потрібно не пізніше понеділка, 21 березня (тобто не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу).

* Про оновлені правила роботи на спрощенці ви могли прочитати у статтях «Тим, що чудом вижили» і не лише: зміни-2016 для платників на ЄП і ФОП-ЗС» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2), «Стусан» для ДФСУ: дохід за 2015 рік > 5 млн грн. — ніякого переходу на ЗС немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 4).

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

Але найбільш реалістичним здається вихід зі спрощенки у зв’язку з вимогами ПКУ, тобто в обов’язковому порядку, коли ми порушили якесь ЄП-правило. Причини для цього зазначені у п.п. 298.2.3 ПКУ. У таких випадках подання заяви не є обов’язковим. Однак, щоб уникнути «непорозуміння» з податківцями, її краще подати. При цьому в будь-якому разі з наступного кварталу потрібно «поводитися» як загальносистемник.

img 1Пам’ятайте, що податківці мають право анулювати ЄП-реєстрацію «заднім числом», про що ви могли прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 43.

ПДВ-моменти. При переході з ЄП на ЗС НЕплатнику ПДВ потрібно обов’язково промоніторити свій обсяг постачань товарів/послуг, що обкладається ПДВ***, за період з 01.04.2015 р. по 31.03.2016 р. Якщо він перевищує 1 млн грн., тоді згідно з п. 181.1 ПКУ такий суб’єкт підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ. Якщо не перевищує — ПДВ-реєстрація для нього є справою добровільною.

*** Податківці традиційно вважають, що це операції (які є постачанням), які обкладаються ПДВ за ставками 20 %, 7 %, 0 %, і операції, звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ. Не потрібно враховувати тільки операції, що не є об’єктом оподаткування ( ст. 196 ПКУ). Знову ж таки, обсяги дивимося за ПДВ-правилом першої події.

Загальним для обох випадків є подання заяви за формою № 1-ПДВ, а ось строки відрізняються. Для «обов’язреєстрації» строк — не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, в якому здійснений перехід на ЗС. Для добровільної — не пізніше ніж за 20 календарних днів до періоду, в якому особа вважатиметься платником ПДВ.

При переході на ЗС платника ПДВ (наприклад, платник ЄП групи 3 за ставкою 3 %) він має право на ПДВ-розреєстрацію на загальних підставах. Для цього потрібно одночасне дотримання таких умов: (1) він не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ згідно з п. 181.1 ПКУ (обсяг поставок не перевищує 1 млн грн., див. вище); (2) з моменту ПДВ-реєстрації минуло 12 календарних місяців. Подробиці можна знайти у п. 5.2 Положення № 1130****.

**** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Звітність. Незважаючи на відмову від роботи на ЄП, про результати такої роботи в І кварталі 2016 року доведеться відзвітувати. Зробити це необхідно не пізніше вівторка, 10 травня (у квартальний строк).

Що стосується перших підсумків роботи на ЗС, то відзвітувати за них уперше більшості юросіб доведеться за підсумками 2016 року.

У чому запитання? З одного боку, звітний період для «новоприбулих» платників податку на прибуток (ППП) розпочинається з дати початку обліку їх контролюючим органом (у нашому випадку — 01.04.2016 р.) і закінчується «останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду» ( п.п. 137.4.2 ПКУ). Так, але що це за період: рік чи півріччя?

Нагадаємо, що з 01.01.2016 р. рік уже не є «пріоритетним» звітним (податковим) періодом з ППП. «Рівноправними» також є квартальні періоди: І квартал, І півріччя, 3 квартали, що прямо передбачено п. 137.4 ПКУ.

Вирішальне значення в нашому випадку матиме п. 137.5 ПКУ, який визначає річних «щасливчиків».

img 2Відповідно до п.п. «в» п. 137.5 ПКУ річний звітний період установлюється для діючих платників, річний обсяг бухгалтерських доходів (дохід від будь-якої діяльності за вирахуванням непрямих податків, визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід)) яких за минулий рік не перевищує 20 млн грн.

Якщо ви вписуєтеся у п.п. «в» п. 137.5 ПКУ, то це означає, що ви є річником і першу декларацію вам потрібно буде подати за підсумками 2016 року. Якщо ваш бухдохід за минулий рік перевищує 20 млн грн., що є малоймовірним (оскільки в І кварталі ви перебували на ЄП), але теоретично можливо (оскільки бухдохід не відповідає повною мірою доходам платника ЄП), тоді подайте першу декларацію з ППП за І півріччя.

Що стосується фізосіб-підприємців (ФОП), то для них усе простіше: уперше відзвітувати їм слід у квартальний строк — уже за підсумками ІІ кварталу ( п.п. 177.5.2 ПКУ містить відповідне застереження). Наступну декларацію вони подадуть за підсумками року.

До уваги ФОП! Авансові внески з податку на доходи (ПДФО) (а з ЄСВ авансів загальносистемники не мають узагалі) у декларації вже не розраховують. Із цього року їх визначають за даними Книги обліку доходів і витрат. Уперше сплатити такий аванс ФОП доведеться не пізніше вівторка, 19 липня ( п.п. 177.5.1 ПКУ).

Міграція із ЗС на ЄП

Бажаєте перейти із загальної системи на спрощену? У такому разі ви повинні відповідати вимогам, які висуває ПКУ ( п. 291.4) для можливості перебування на ній.

Нагадаємо, що для групи 3 ЄП критерій з максимально допустимого доходу оновився і становить уже не 20 млн грн., а 5 млн грн., на які сьогодні і слід орієнтуватися.

«Сигналом» для податківців про перехід має бути заява про застосування спрощеної системи, форму якої затверджено наказом № 1675. Подати її необхідно не пізніше середи, 16 березня.

img 3Податківці в категоріях 108.01.01 і 107.12 ЗІР зазначають, що можливість подати таку заяву в електронній формі не реалізована. Тому вибором платника-«мігранта» може бути або особисте подання, або надсилання поштою. В останньому випадку поданою заява вважатиметься на дату її отримання податківцями.

Разом з такою заявою слід подати розрахунок доходу за 2015 рік (як того вимагає п.п. 298.1.4 ПКУ). Його форма затверджена тим же наказом № 1675.

ПДВ. Якщо, не будучи платником ПДВ, ви плануєте застосовувати ставку ЄП для групи 3 — 3 % (передбачає сплату ПДВ), тоді доведеться зареєструватися платником ПДВ. Для цього необхідно подати заяву № 1-ПДВ у строк не пізніше 16 березня.

У протилежній ситуації (ви були платником ПДВ, але разом із загальною системою бажаєте розпрощатися і з цією «ношею») можна обійтися і без подання заяви про розреєстрацію (за формою № 3-ПДВ). Податківці цілком здатні зробити все без вашої активної участі. Вам для цього достатньо зробити відповідну позначку в заяві про застосування спрощенки (на це прямо вказує п. 5.4 Положення № 1130), тобто обрати ставку ЄП, що не передбачає сплату ПДВ (у рядку 8 заяви).

img 4Якщо з будь-яких причин ви все ж вирішите подати заяву № 3-ПДВ, то рекомендуємо відкласти це на 31 березня або навіть 1 квітня, адже на практиці податківці попри все часто анулюють реєстрацію платника ПДВ уже у день подання такої заяви. Тим більше що строків для її подання в такому разі ПКУ не містить.

Звітність. Що стосується останньої звітності за період роботи на ЗС, то з ППП, вважаємо (з урахуванням попередньої роз’яснювальної практики податківців), навіть якщо ми потрапляємо до розряду річників згідно з п. 137.5 ПКУ, декларацію потрібно подати за підсумками І кварталу — не пізніше вівторка, 10 травня. Хоча суворо формально річники можуть дочекатися кінця року.

Що стосується ФОП, то для них п. 177.5 ПКУ передбачає лише річне подання декларації (з деякими винятками), тому її поданням доведеться перейматися лише у 2017 році (з чим погоджуються податківці — консультація в категорії 104.09 ЗІР).

Перша звітність платника ЄП має бути подана з точністю відповідно до правил, що діють для інших платників ЄП. Так:

— ФОП груп 1 і 2 «здаються» за підсумками року, тобто замислюватимуться над цим лише наступного року. Але! У разі перевищення граничного доходу, передбаченого для кожної з таких груп, або переходу до «старшої» групи платників ЄП ця «поблажка» для них втрачається;

— ППЄПи і ЮРЄПи групи 3 звітують щокварталу, тобто вперше на спрощенці робити це їм доведеться не пізніше вівторка, 9 серпня (за підсумками роботи у ІІ кварталі).

Міграція між групами ЄП

Будучи ППЄПом, вирішили перейти з однієї групи платників ЄП до іншої? Зараз розглянемо і цю ситуацію! Для можливості такого переходу ви повинні відповідати критеріям, установленим для групи, до якої вирішили перейти.

«Виручить» і в цьому разі заява за формою, затвердженою наказом № 1675. Особливістю її заповнення в цьому випадку буде те, що в рядку 5.2 необхідно буде вказати, до якої групи та з якої «стрибає» платник податків.

img 5Строк для подання такої заяви встановлений п.п. 298.1.5 ПКУ і становить 15 календарних днів до початку наступного кварталу (тобто не пізніше середи, 16 березня).

Якщо група ЄП, до якої ви переходите, — третя, а ставка податку, яку при цьому обираєте, — 3 % (тобто передбачає одночасну сплату ПДВ), тоді час замислитися і про ПДВ-реєстрацію. Для цього може бути використана заява за формою № 1-ПДВ, яку потрібно подати також не пізніше 16 березня.

У протилежній ситуації, тобто якщо ППЄП «йде на пониження», змінюючи групу ЄП на «молодшу», перейматися про ПДВ-розреєстрацію необов’язково. Її за вас податківці проведуть самі (завдяки п.п. «в» п. 184.1 ПКУ). А надмірна копіткість, як ми вже говорили, може з вами «зле пожартувати» у вигляді передчасного «прощання» з реєстрацією платником ПДВ.

Крім добровільного, для ФОП можливий також обов’язковий перехід до іншої групи платників ЄП (перевищення граничного доходу, встановленого для платників ЄП груп 1 і 2). Тільки в такому разі передбачено лише «підвищення», тобто зміна групи на «старшу».

І тут не обійтися без подання все тієї самої заяви за формою, затвердженою наказом № 1675. Її в цьому випадку згідно з вимогами п. 293.8 ПКУ необхідно подати не пізніше 20-го числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому допущено перевищення. Тобто в нашому випадку останній день для цього — 20 квітня 2016 року.

img 6За необхідності (тобто у разі переходу до групи 3 із ставкою 5 %) у цей самий строк подайте заяву на реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ.

Зміна ставок ЄП платником групи 3

Такі «маневри», на відміну від описаних вище, є доступними у тому числі і ЮРЄПам групи 3. Нагадаємо, що перебування в цій групі передбачає вибір ПДВшної ставки 3 % або ж безПДВшної — 5 %.

Зміна ставки, як не крути, супроводжується необхідністю зареєструватися платником ПДВ або навпаки — розреєструватися. Якщо в першому випадку слід подати заяви за формою № 1-ПДВ (крім обов’язкової заяви за формою з наказу № 1675), то у другому — про зняття з ПДВ-реєстрації податківці мають подбати самі (на підставі відповідної позначки в заяві про зміну ставки обкладення ЄП).

img 7Вимоги щодо зміни ставки ЄП у примусовому порядку ПКУ не містить.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі