Теми статей
Обрати теми

Якщо вас «розлучили» зі спрощенкою «заднім числом»...

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Судячи із запитань відвідувачів порталу buhgalter911.com, не такими вже й поодинокими є випадки, коли ППЄП чує від податківців «як грім серед ясного неба», що вони виключили його з лав спрощенців «заднім числом». І що у такому разі робити? Як тепер працювати? Коли та які звіти подавати? За які періоди? Які податки сплачувати? Не панікуйте — ми допоможемо вам розкласти все по поличках.
примусовий перехід на ЗС, ПДФО, ЄСВ, ВЗ, виправлення, штрафи, звітність

«Можуть, якщо захочуть»

Зауважимо, що анулювати спрощенку «заднім числом» податківці, на жаль, можуть ( п. 299.11 ПКУ).

Якщо ППЄП, порушивши правила перебування на ЄП, сам не відмовився від спрощенки та не поповнив лави загальносистемників, як йому пропонує п.п. 298.2.3 ПКУ, податківці можуть йому в цьому «допомогти».

Проблема в «туманності» запитання — яким чином вони повинні це робити:

— чи то тільки через акт перевірки (у тому числі камеральної), як про це йдеться в  п. 299.11 ПКУ. Спочатку акт з порушеннями, потім на його підставі рішення про ЄП-анулювання «заднім числом»;

— чи то не лише через акт перевірки. Наприклад, якщо причина «скидання» — податковий борг, що висить. У таких випадках податківці зазвичай просто надсилають «листи», мовляв, ви вже давно не є платником ЄП.

img 1

Податківці можуть повідомити ППЄПа про виключення з Реєстру ЄП через день, тиждень, місяць або під час приймання чергової звітності. А все тому, що ПКУ не містить чіткої вказівки, коли це потрібно робити. Немає і встановленої форми рішення про анулювання ЄП-реєстрації (категорія 107.09 ЗІР).

У зв’язку з цим можна порекомендувати перевіряти, чи є ви в Реєстрі ЄП (http://www.sfs.gov.ua/rpep) на 01.01, 01.04, 01.07, 01.10 і через декілька днів після цих дат (щоб сайт точно оновили).

У будь-якому разі «мораль» така: якщо ви порушили ЄП-правила — переходьте на загальну систему. Від того, що ви й надалі вважатимете себе єдиноподатником, — нічого не зміниться. Податківці анулюють ЄП-реєстрацію «заднім числом». Якщо про порушення ви не знали, то, на жаль, результат від цього не зміниться.

SOS: штрафи

Як тільки ви з’ясували, що з певної дати стали загальносистемником (але вважали себе ППЄПом), відразу слід діяти, щоб мінімізувати штрафи.

1. Готівка та РРО. Найбільші штрафи — за неоприбуткування готівки (5-кратний*) і за незастосування РРО (1-кратний).

* Деталі зможете довідатися зі статті «Санкції за готівку: як зараз» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 37.

У частині оприбутковування готівки**, вважаємо, відображення її в єдиноподатній Книзі обліку доходів (і витрат), а не в загальносистемній, не свідчить про неоприбуткування.

** Для підприємця, який не застосовує РРО, це облік готівки у Книзі обліку доходів і витрат (доходів).

А ось із РРО справа складніша. Загальносистемники в загальному випадку при готівкових розрахунках повинні його застосовувати.

Тому якщо ви маєте справу з готівкою, попросіть клієнтів сплачувати вам тільки на поточний рахунок доти, доки ви не купите та не зареєструєте РРО (чи взагалі відмовтеся від готівки, якщо не хочете встановлювати РРО).

При цьому, зрозуміло, було б добре, якби готівка не надходила вам з моменту анулювання спрощенки. Інакше можливий штраф за незастосування РРО.

img 2

Нагадаємо: 5-кратного штрафу тут уже немає, залишився 1-кратний у розмірі 1 грн. При цьому податківці вважають, що за одну перевірку можуть дістатися 1-кратного штрафу, якщо безРРОшних операцій було декілька.

При цьому можна спробувати розв’язати проблему переоформленням раніше отриманих коштів на позареалізаційні надходження (наприклад, фіндопомога, отримання якої не вимагає застосування РРО). Однак, як це сприймуть податківці, не зрозуміло.

Звідки ж податківці можуть довідатися про готівку?

ЮО та ФОП відображають виплати вам у формі № 1ДФ. Тобто якщо ці виплати не пройшли у вас за банківськими виписками, отже, вони були готівковими.

Готівка, отримана від громадян, ніде не «світиться», крім вашої власної Книги обліку доходів (і витрат). Тому якщо податківці встигли побачити цю Книгу під час перевірки, нічого вже не втаїш.

2. Книга. Підприємці на загальній системі зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат за формою іншою, ніж спрощенці (форму затверджено наказом № 481***). Тому поспішіть зареєструвати цю Книгу у податківців (це безоплатно), а потім — заповнити, починаючи з тієї дати, коли вам анулювали спрощенку.

*** Наказ Міндоходів «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, окрім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 16.09.2013 р. № 481.

За ведення обліку не в тій Книзі податківці можуть оштрафувати на суму від 51 до 136 грн. ( ст. 1641 КУпАП).

3. Декларація про майновий стан. Першу декларацію слід було б подати за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі ( п.п. 177.5.2 ПКУ) — протягом 40 календарних днів після закінчення цього кварталу. Якщо цей строк вже минув, то вам загрожує адмінштраф за тією самою ст. 1641 КУпАП у розмірі 51 — 136 грн., а також штраф згідно з  п. 120.1 ПКУ у розмірі 170 грн. Із цим нічого не вдієш.

Однак знайте: більше квартальні декларації про доходи вам подавати не потрібно — далі достатньо буде звітувати тільки раз на рік (за підсумками року).

img 3

Податківці вважають, що декларацію потрібно подавати, навіть якщо ви не провадили діяльності (нульові обороти) — категорія 104.09 ЗІР. Проте якщо доходу ви взагалі не мали і до того ж не маєте майна, яке підлягає декларуванню, ви можете спробувати відбитися від декларації про доходи (і штрафів за нею), використовуючи п. 49.2 ПКУ.

4. ПДФО. У першій декларації про доходи ви, імовірно, повинні були вказати суму авансових платежів з ПДФО. Але навіть якщо цього не зробити, штрафу не буде, оскільки звітний період з ПДФО — рік, і остаточний розрахунок за цим податком відбувається за підсумками року. Навіть податківці з цим згодні (категорія 104.14 ЗІР).

До речі, зверніть увагу, оскільки в декларації про доходи ви не вказали аванси з ПДФО, вони не є узгодженим податковим зобов’язанням. А отже, податківці не зможуть оштрафувати вас і за їх несплату згідно з  п. 126.1 ПКУ.

Хоча залишається запитання щодо застосування 25-відсоткового штрафу за п. 123.1 ПКУ за самостійне визначення податковим органом податкових зобов’язань.

Тепер що стосується звіту за рік. Щоб мінімізувати ПДФО, вам потрібно подбати про документи, що підтверджують витрати. Чим більше буде сума витрат, тим меншою буде сума ПДФО, адже ПДФО = 15 (20) % х (Дохід**** - Витрати). Якщо постаратися з витратами, то за підсумками року взагалі можна вийти на нульовий чистий дохід і, відповідно, нульовий ПДФО. Згадайте: можливо, ви купували послуги у ППЄПів групи 3 (їх податок — 2 або 4 % від доходу, що дорівнює вартості таких послуг, — куди менше, ніж ваша економія — 15 або 20 % від тієї самої суми у вигляді витрат).

**** Вас можуть зацікавити «перехідні» доходи, які починалися на спрощенці, а завершилися на загальній системі (див. «Відхід з ЄП: перехідні нюанси» // «Бухгалтер 911», 2015, № 24).

img 4

Платежі, які можна включати до витрат*****, зазначені в  п. 177.4 ПКУ (наприклад, собівартість товарів, послуг, палива, зарплата, комунальні платежі за офіс тощо).

***** Про правила обліку доходів і витрат у ФОП на загальній системі ми писали в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 27.

Якщо ви взагалі не маєте можливості знайти документи на витрати або діяльність не припускає наявності витрат, тоді можна спробувати повернути покупцям (замовникам) отриманий дохід. Повернення має бути оформлено документально — листами від них про те, що кошти вам були перераховані помилково, або про те, що вони просять вас повернути передоплату та розірвати договір.

Якщо ви встигнете повернути гроші в тому самому році, в якому її отримали, за підсумками року у вас буде нульовий чистий дохід. Відповідно — нульовий ПДФО та ЄСВ.

Однак трапляється, що на цей момент у ФОП на рахунку бракує коштів для повернення партнерам. У такому разі можна поповнити рахунок власними коштами — не проблема. Головне — вкажіть у призначенні платежу «внесення власних коштів». Навіть податківці не вважають це доходом ФОП і не вимагають відображати такі кошти у Книзі обліку доходів і витрат (категорія 104.04 ЗІР).

5. ЄСВ і звіти за формами № Д5 і № Д6. Багато хто переймається тим, що не сплатили своєчасно аванси з ЄСВ. Так от, поспішаємо втішити: податківці зазвичай не штрафували за несплату ЄСВ-авансів, а з 29.05.2015 р. авансові платежі з ЄСВ і зовсім скасували******. Тож хоча б тут можна зітхнути спокійно.

****** Про це ми детально писали у статті «ФОП-спрощення або варіація, але зникла ЄСВ-оптимізація» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 25.

А ось за підсумками року ЄСВ сплатити потрібно — до 10 лютого року, наступного за звітним. Але якщо річний чистий дохід у вас дорівнює нулю, то і ЄСВ = 0 (хоча ви можете сплатити його за власним бажанням, однак обов’язку такого немає).

За підсумками року ви зобов’язані подати Звіт з ЄСВ — знайому вам форму № Д5, заповнивши в ній дві таблиці: таблицю 2 — з початку року до моменту анулювання спрощенки, і таблицю 1 — з дати анулювання спрощенки та до кінця року. Строк подання цього Звіту — до 10 лютого року, наступного за звітним.

img 5

Якщо спрощенку вам анулювали так, що звітний рік вже давно минув, то ви можете виправитися самостійно (подати помилкову форму № Д5 з позначкою «скасовуюча» і правильну — з позначкою «початкова»).

6. ПДВ. Якщо за останні 12 календарних місяців (на момент переходу на загальну систему) загальна сума операцій з постачання товарів (робіт, послуг) у вас перевищувала 1 млн грн., то ви зобов’язані були зареєструватися платником ПДВ. Строк подання заяви — не пізніше 10-го числа того місяця, в якому ФОП став загальносистемником ( п. 183.4 ПКУ).

Якщо ви своєчасно не зареєструвалися, то зобов’язані сплатити податкове зобов’язання з ПДВ за весь період прострочення, але при цьому не маєте права на податковий кредит (зрозуміло, доти, доки не зареєструєтеся) — п. 183.10 ПКУ. Штраф за несплату ПДВ — 25 % донарахованого зобов’язання ( п. 123.1 ПКУ).

Що ж до декларації з ПДВ, то за її неподання податківці штрафувати не повинні, оскільки самі визнають, що особа, не зареєстрована платником ПДВ, не має права подавати ПДВ-декларацію (категорія 101.31 ЗІР). Однак пам’ятайте: після ПДВ-реєстрації вам слід щомісячно подавати декларацію з ПДВ — протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця.

7. ВЗ. Єдиноподатники ВЗ не сплачують, а загальносистемники сплачують за підсумками року разом з ПДФО. Авансових платежів за ним немає, тож тут усе спокійно. Декларації окремої також немає (ВЗ відображається в декларації про доходи), тому штрафу за її неподання не буде.

img 6

ФОП уперше сплачують ВЗ за підсумками 2015 року (в строк до 19.02.2016 р.) (категорія 132.02 ЗІР). Як бачите, час ще є, тому постарайтеся не запізнитися. І пам’ятайте: чим більше ваші витрати, тим менше суми ВЗ, оскільки ВЗ = 1,5 % х (Дохід - Витрати).

Прощання зі спрощенкою

Якщо вас «скинули» із спрощенки «заднім числом», то щось виправити в уже поданих деклараціях з ЄП ви не зможете, оскільки давно не є платником єдиного податку. Залишається тільки писати до податкової повідомлення з поясненням ситуації і проханням повернути помилково сплачений ЄП, якщо такий є (за періоди, коли ви були загальносистемником, але вважали себе ППЄПом). Однак майте на увазі, що «живими грошима» податківці повернуть вам його тільки після того, як ви погасите всі свої податкові борги ( п. 43.2 ПКУ).

img 7

Якщо з моменту помилкової сплати минуло більше 1095 днів, ніхто вам не поверне надміру сплачені гроші, оскільки ви безповоротно втратили право на їх відшкодування ( п. 102.5 ПКУ).

Якщо ж ви довідалися, що спрощенку вам анулювали нещодавно, то потрібно не забути подати останню декларацію з ЄП:

— ППЄПи групи 3 звітують щокварталу, тому — за підсумками останнього кварталу роботи на спрощенці;

— ППЄПи групи 2 звітують раз на рік, тому — за рік, в якому анулювали спрощенку (для перестраховки можна подати і квартальну декларацію — наростаючим підсумком за ті квартали, в яких ви ще були єдиноподатником).

Що стосується ЄСВ, то суми, які ви сплачували як ППЄП, повинні відображатися на вашому особовому рахунку, тобто вони нікуди не діваються (адже рахунки для оплати ЄСВ однакові і для ППЄПів, і для загальносистемників). Та все ж, подаючи форму № Д5, краще додатити до неї всі платіжки зі сплати ЄСВ за рік, а також письмове пояснення ситуації в довільній формі.

Якщо ж за підсумками роботи на загальній системі у вас виявиться нульовий чистий дохід і нульовий ЄСВ, то надміру сплачені суми ЄСВ ви можете повернути або зарахувати в рахунок майбутніх ЄСВ-платежів. Достатньо подати податківцям заяву, про що детально написано в п. 5 Порядку № 450*******.

******* Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 450.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі