Теми статей
Обрати теми

Нова РРО-нормативка (наказ № 13): форма розрахункових документів і не тільки

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
«Свіжоспеченим» наказом № 13* Мінфін затвердив форми розрахункових документів, Звіту за формою № ЗВР-1; Інструкцію щодо його заповнення, а також Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням книг обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) (розрахункових книжок (далі — РК)). З усім цим добром детальніше розбиратимемося в нашій статті.
РРО, розрахункові документи, звітність

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної з використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» від 21.01.2016 р. № 13. Передбачувана дата набуття чинності — 11.03.2016 р.

Отже, наказом № 13 затверджено нові:

1) Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення), а також безпосередньо форми таких документів (додатки 1 — 5 до Положення);

2) Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО (РК) (далі — Порядок), і форма довідки про використані РК (додаток до Порядку);

3) форма Звіту про використання КОРО (РК) (форма № ЗВР-1) і Інструкція щодо заповнення Звіту про використання КОРО (РК) за формою № ЗВР-1 (далі — Інструкція).

Відповідно, в наказі № 13 є й перелік старої РРО-нормативки, що втратила силу.

Розрахункові документи та Положення. З дня набуття чинності наказом № 13 (з дня його офіційного опублікування; імовірно 11.03.2016 р.) використовувати потрібно форми розрахункових документів, затверджені ним. Ідеться про такі документи:

Розрахункові документи, затверджені наказом № 13

Назва документа

Фіскальний касовий чек на товари (послуги)

Фіскальний касовий чек видачі коштів

Розрахункова квитанція

Спрощена ­розрахункова квитанція

Код форми документа

ФКЧ-1

ФКЧ-2

РК-1

РК-2

Призначення документа

Проведення розрахунків за продані товари (надані послуги)

Проведення розрахунків у разі видачі коштів покупцю*

Реєстрація розрахункових операцій за товари (послуги) або при видачі коштів покупцю*

Реєстрація розрахункових операцій, якщо розрахунки не потребують застосування РРО

* При поверненні товару, рекомпенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу тощо.

Важливо! Крім того, наказом № 13 затверджено форму принципово нового документа — «Фіскального касового чека за операціями приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування (ПТКС)» (форма № ФКЧ-3) (додаток 5 до Положення). Видавати його зобов’язані апарати самообслуговування під час прийняття та переказу готівкових коштів.

Революційна новина форм ФКЧ-1, ФКЧ-2 і РК-1 — це поява в них такого реквізиту, як «Акцизний податок».

Але чи означає це, що тепер фіскали зможуть здійснити свою давню мрію — штрафувати за всі виявлені випадки незазначення суми «роздрібного» акцизу у ФКЧ?

Доки позиція ДФСУ не озвучена на офіційному рівні, звертаємо вашу увагу на п. 5 наказу № 13. Він установлює «амністію» в частині відображення сум податків (крім ПДВ) у ФКЧ, роздрукованих за допомогою РРО, версії внутрішнього ПО яких унесено до Держреєстру ЕККА та комп’ютерних систем, до дати набуття чинності цим наказом.

img 1«Вимоги до форми та змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім податку на додану вартість, не поширюються на розрахункові документи, які друкуються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких уключені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів і комп’ютерних систем, до дня набуття чинності цим наказом».

Незважаючи на це, щоб уникнути неприємностей у відносинах з перевіряючими, радимо все ж прикласти максимум зусиль, з тим щоб відобразити-таки у ФКЧ суму «роздрібного» акцизу. При цьому акциз, що сплачується у зв’язку з роздрібною реалізацією пального (0,042 євро за реалізований літр), поки що «виноситься за дужки».

Звітність, пов’язана з використанням КОРО (РК). Нарешті Мінфін «освіжив» Порядок подання звітності, пов’язаної з використанням КОРО (РК). Старий безнадійно застарів на тлі того, що РРО вже самі «спілкуються» з податківцями. У зв’язку з чим виникали запитання, хто саме подає звітність за формою № ЗВР-1 і Довідки про використані РК**.

** Вам буде цікавою стаття «Форма № ЗВР-1: хто і коли зобов’язаний подавати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 34).

Тепер чітко зазначено, що це обов’язок тільки тих суб’єктів, які застосовують КОРО, зареєстровані на господарську одиницю (не плутати з КОРО, зареєстрованими на РРО), які ведуться разом з РК у визначених Законом про РРО випадках.

Інакше кажучи, така звітність актуальна тільки для тих, хто РРО не застосовує, але водночас зобов’язаний при розрахунках застосовувати КОРО з РК.

Зверніть увагу: оновлені в тому числі й форми цієї звітності.

img 2Зазначену звітність подають до органу ДФС за місцем реєстрації РК (читай: за місцем реєстрації КОРО, воно ж у загальному випадку — основне місце обліку платника податків). При цьому одночасно надавати КОРО або РК не потрібно.

Інструкція із заповнення форми № ЗВР-1. Документ містить порядкові інструкції щодо заповнення Звіту за формою № ЗВР-1. Крім того, у п. 1 Інструкції знаходимо важливе уточнення, що хвилює користувачів бухгалтерського порталу buhgalter911.com. Воно свідчить, що складати Звіт за формою № ЗВР-1 потрібно в розрізі всіх зареєстрованих КОРО, які використовувалися протягом звітного місяця. Відповідно, логічно припустити, що якщо КОРО не користувалися протягом місяця (розрахункових операцій не було), то необхідності подавати цей Звіт немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі