Теми статей
Обрати теми

Нові форми алкогольно-тютюнової звітності, у тому числі і для роздрібної торгівлі

Сумцова Ольга, податковий експерт, о.sumcova@buhgalter911.com
Буквально днями з’явилася інформація про те, що Мінфін затвердив нові форми звітів про обсяги виробництва та обороту спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів. І що найважливіше — відповідні форми звітності затверджено і для роздрібної торгівлі. Подробиці — далі.
виробництво, торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами

Нагадаємо, що згідно зі ст. 16 Закону № 481* звіт про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів повинні подавати всі суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво та торгівлю алкогольно-тютюновими виробами.

* Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Особливо звернемо увагу суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами. Ще з 1 серпня 2012 року за ними (разом з виробниками та оптовиками) закріпився обов’язок подавати звітність за обсягами обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Але ця норма для роздрібних торговців довгий час була неробочою. Адже форми відповідної звітності затверджені не були. Отже, роздрібні торговці фактично звіт не подавали. Те, що цю форму до затвердження відповідної звітності їм не потрібно було подавати, підтверджували й податківці (роз’яснення в категорії 115.05 ЗІР).

Тепер Мінфін затвердив форми звітності і для роздрібної торгівлі: Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (ф. № 1-РА); Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (ф. № 1-РТ).

Зауважимо, що офіційного тексту наказу про затвердження нових форм звітності поки що немає, але суб’єктам господарювання потрібно бути напоготові.

Оновлені будуть і форми звітності для виробників алкогольних напоїв і тютюнових виробів (ф. № 1-РС, 2-РС, 3-РС), а також оптовиків (ф. № 1-ОА, 1-ОТ). Зокрема, у них тепер доведеться наводити інформацію про контрагентів-споживачів / контрагентів, у яких здійснювалася закупівля алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Подавати звітність потрібно в електронному вигляді щомісячно (до 10-го числа місяця, що настає за звітним) до органу податкової служби за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

img 1За неподання, несвоєчасне подання зазначеного звіту або за його подання з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу загрожує чималий штраф — 17000 грн. ( ст. 17 Закону № 481).

Наказ Мінфіну імовірно набуде чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування. Фактично звітувати за новими формами потрібно буде за звітний місяць, в якому він набуде чинності. Детальніше про нові форми розповімо після появи офіційного тексту цього наказу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі