Теми статей
Обрати теми

Квартальна дека з податку на прибуток: кому «пощастило» найбільше?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Як ви вже, мабуть, знаєте, шановні читачі, з нового року правила обкладення податком на прибуток підприємств (далі — ПНП) дещо підправили1. У зв’язку зі скасуванням щомісячних авансових внесків їх потенційні платники тепер зобов’язані звітувати поквартально. А оскільки перший звітний період цього року — І квартал — добігає кінця, пропонуємо поговорити на цю тему докладніше.
податок на прибуток, звітність, податкова mini-реформа

1 Див. статтю «Податок на прибуток — 2016: «сухий залишок» змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2).

Оновлені правила подання звітності з ПНП містить ст. 137 ПКУ. Що в ній бачимо? На відміну від двох попередніх років, базовим податковим (звітним) періодом тепер уже не є рік. Податковими (звітними) періодами є календарні квартал, півріччя, 3 квартали і рік. Тобто базовий — квартал. Але є винятки (див. нижче).

Річні щасливці

Річний податковий (звітний) період тепер більше схожий на виняток з правил. Проте більшість платників ПНП підпадуть під його дію. Зокрема, це (згідно з п. 137.5 ПКУ):

а) платники податків, зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені). Для них перший звітний період з ПНП, виходить, буде, з одного боку, річним, а з іншого — скороченим.

Не слід плутати таких платників з «перебіжчиками», які всередині року переходять з єдиного податку на загальну систему. Вони не можуть вважати себе «річниками» на підставі п.п. «а» п. 137.5 ПКУ. Водночас у цьому їм може допомогти п.п. «в» цього пункту (див. нижче)2;

2 Детальніше — у статті «Рубіж I/II квартал: перехідні нюанси» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 10).

б) виробники сільськогосподарської продукції. Такі платники за усталеною традицією можуть обрати (але можуть і не обирати!) річний податковий (звітний) період, що починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року;

img 1Для цілей обкладення ПНП до підприємств, основною діяльністю яких є виробництво с.-г. продукції, належать підприємства, дохід яких від продажу с.-г. продукції власного виробництва за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 % загальної суми доходу (згідно з п.п. 137.4.1 ПКУ).

в) низькодохідні платники податку. Маються на увазі ті, в кого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений у Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід), за 2015 рік не перевищив 20 млн грн. При цьому до такого доходу включають дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні, фінансові тощо доходи.

Орієнтуватися на цей критерій повинні будуть також новоприбулі платники ПНП, що були до 01.04.2016 р. ЮРЄПами. Оскільки, швидше за все, вони зазначений обсяг доходу за підсумками минулого року не перевищили, то і звітувати їм після переходу на загальну систему доведеться тільки за підсумками року. У зворотній же ситуації, тобто коли платник ПНП у ІІ кварталі 2016 року перейде на спрощенку, відзвітувати за період роботи на загальній системі йому доведеться у квартальні строки (див. також роз’яснення в підкатегорії 102.23.01 ЗІР).

Квартальні страждальники

Не знайшли себе в попередньому переліку? Тоді вам — сюди . А отже, турботи з поданням квартальної декларації на вас наваляться вже зовсім скоро. У цьому світлі нагадаємо деякі нюанси заповнення квартальних декларацій.

img 2Відзвітувати необхідно буде не пізніше вівторка, 10 травня. При цьому використовуйте форму, затверджену наказом № 8973. Разом з декларацією потрібно подати також квартальну фінзвітність. Існує проект4 про внесення змін до декларації, але дуже малоймовірно, що до кінця цього строку він устигне пройти «всі кола пекла». Декларації за І півріччя, 3 квартали і рік потрібно буде заповнювати наростаючим підсумком.

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

4 Шукайте тут: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66992.html.

«Дивідендні» аванси. Якщо за підсумками І кварталу 2016 року ваше підприємство вирішить виплатити дивіденди, то покладатися на «пільгові» правила п.п. 57.11.2 ПКУ не доводиться5.

5 Детальніше про цю проблему ви могли прочитати у статті «Диво-пастка» проміжних звітних періодів: чи є панацея?» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 17).

Причиною всьому є те, що цей підпункт дає можливість розраховувати суму «дивідендного» авансового внеску як різницю між сумою дивідендів, що підлягають виплаті, і значенням об’єкта обкладення ПНП за відповідний податковий (звітний) рік.

Тут жодних різночитань бути не може (що підтверджує й ДФСУ в категорії 102.09 ЗІР), тому доки не буде подана звітність за 2016 рік, авансовий внесок доведеться нараховувати з усієї суми дивідендів (знову ж таки, якщо йдеться про дивіденди, з яких сплачується авансовий внесок). Його показуйте в додатку АВ за звітний період, в якому виплатили дивіденди. А ось у додатку ЗП — тільки до декларації за звітний рік ( абз. 4 п.п. 57.11.2 ПКУ).

Податок на нерухомість. З аналізу п. 137.6 ПКУ випливає, що зменшити податкові зобов’язання в декларації (точніше, спочатку в додатку ЗП) можна вже за підсумками І кварталу. Адже в цьому пункті йдеться про «звітний період». Відніманню при цьому підлягає частина нерухомподатку за об’єкти нежилої нерухомості, що припадає на І квартал 2016 року.

img 3Причому досить того, що вона була нарахована в декларації (чекати оплати згідно з новими правилами не обов’язково)!

Але є й «зворотний бік медалі»: якщо платник у звітному періоді не отримає прибутки або сума ПНП виявиться менше суми податку на нерухоме майно, тоді залишок суми такого податку, не врахований у зменшення ПНП поточного періоду, не переносять на наступні податкові (звітні) періоди (тобто вже на І півріччя). Утім, чекаємо, доки ці норми переосмислить ДФСУ.

На цьому поки що зупинимося. Ближче до початку відліку строків для подання декларації ми обов’язково повернемося до питання її правильного заповнення.

Насамкінець нагадаємо, що штрафне звільнення, яке діяло в частині декларацій з ПНП за звітні періоди 2015 року6, починаючи з подання звіту за І квартал, більше не діє! Тому до її заповнення поставтеся з усією серйозністю!

6 Передбачене п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, про нього ви могли дізнатися більше зі статті «Штрафні (податок на прибуток) і перевірочні мораторії: на що сподіватися цього року» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 9).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі