Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога фронту: дочекалися Переліку від Кабміну

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Варто було нам торкнутися проблеми надання благодійної допомоги в зону АТО*, як КМУ затвердив Перелік № 758**... що її вирішує! На спірні моменти, пов’язані з набранням чинності цим документом, і звернемо вашу увагу.
благодійність, АТО, бухоблік, податок на прибуток, коригування

* Дивіться статтю «Благодійна допомога... б’є благодійника?» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 41.

** Перелік товарів, виконаних робіт, наданих послуг за кодами згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, вартість яких на період проведення антитерористичної операції включається до інших витрат звичайної діяльності або на вартість яких не проводиться коригування фінансового результату до оподаткування, затверджений постановою КМУ від 26.10.2016 р. № 758.

Розпочнемо з того, що зрадіти появі Переліку мають високодохідні платники податку на прибуток, а також низькодохідні «добровольці». Тобто ті, для кого тема прибуткових різниць — знайома справа.

Нагадаємо: п.п. 140.5.9 ПКУ змушує проводити збільшуюче коригування на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) неприбутківцям. Але тільки якщо: (1) такі неприбутківці на дату перерахування коштів, передачі товарів (робіт, послуг) відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ПКУ; (2) розмір допомоги перевищив 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

img 1Врахуйте: якщо прибутку за підсумками минулого року не було, ДФСУ вимагає проведення коригування на всю суму наданої допомоги img 2.

А тепер поговоримо про перехідні положення, що дають можливість «вимкнути» дію п.п. 140.5.9 ПКУ. Тобто позбавити вас необхідності проведення коригування. Зафіксовано такі норми у п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Діють вони до закінчення проведення АТО. Не проводити коригування на вартість товарів (робіт, послуг) можна у разі їх передання неприбутковим організаціям для потреб забезпечення проведення АТО. Донедавна скористатися цими нормами в частині інших товарів, робіт і послуг заважала відсутність постанови КМУ, яка б затверджувала їх перелік. І от вона нарешті з’явилася!

Та одразу ж виникло запитання: з якого моменту можна скористатися звільненням? Дата набрання чинності Переліком № 75802.11.2016 р. Тобто за найгіршого «сценарію» розвитку подій ДФСУ може «дати добро» на непроведення коригування тільки починаючи з цієї дати. Водночас самим п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ передбачено, що звільнення починає діяти з 01.01.2015 р.

Але ми все ж сподіваємося, що і високодохідним платникам, і низькодохідним добровольцям дозволять не проводити коригування в частині інших товарів (робіт, послуг) за увесь 2016 рік.

img 3А ось уточнитися у разі, якщо проводили коригування в частині таких товарів (робіт, послуг) за минулі звітні періоди, платникам, найімовірніше, не дадуть img 4.

Утім, чекаємо думки ДФСУ із цього приводу. Час іще є.

Що стосується самого Переліку, то він є не списком певних товарів (робіт, послуг), на передання (виконання, надання) яких КМУ дав благословення img 5. Це — перелік кодів з ДК 016:2010, під якими «ховаються» відповідні товари (роботи, послуги). І на жаль, не такий уже цей список і неосяжний...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі