Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ: виправляємо «несумові» помилки

Ситуація. У Звіті з ЄСВ за вересень 2016 року підприємство в таблиці 5 не зазначило відомості про дату початку трудових відносин з працівником, а в таблиці 6 відобразило зарплату, нараховану цьому працівнику, з кодом категорії застрахованої особи «26» у графі 9. Як виправити такі помилки?
ЄСВ, Д4, виправлення помилок

Звичайно, ситуація, в яку потрапило підприємство, неприємна. Але, що тішить, її легко виправити .

З чого почнемо? Визначимо вид, до якого належать помилки, описані в запитанні.

Річ у тім, що умовно всі помилки в ЄСВ-звітності можна розподілити на два види:

— «несумові» помилки (коригування персональних даних або їх доповнення). До «несумових» помилок відносять, наприклад, помилки (описки) у П. І. Б. застрахованої особи, її податковому номері, даті приймання/звільнення, кількості календарних днів перебування у трудових/цивільно-правових відносинах;

— помилки в сумових показниках (база справляння, додаткова база справляння, сума ЄСВ).

img 1Від виду помилки, допущеної в ЄСВ-звітності, залежить порядок її виправлення.

Від виду помилки залежатиме порядок її виправлення.

Так от, помилки в ЄСВ-звітності, описані у запитанні, — це «несумові» помилки. Виявлені вони після закінчення граничного строку подання Звіту з ЄСВ (форма № Д4). Тому порядок їх виправлення буде такий.

Доповнюємо таблицю 5 Звіту за формою № Д4 забутими відомостями. Діємо так:

1) формуємо «доповнюючий» Звіт за той період, який виправляємо (у цьому випадку — вересень 2016 року). Для цього використовуємо форму № Д4, що діє на момент такого формування.

Такий Звіт повинен містити титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) із типом форми № Д4 «додаткова» й таблицю 5 також із типом «додаткова» з даними на «забуту» застраховану особу. Це прямо зазначено в п. 4 розд. V Порядку № 435*;

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

2) здаємо Звіт за формою № Д4 до своєї ДПІ.

img 2До органу Пенсійного фонду «доповнюючий» ЄСВ-звіт нести не потрібно.

Виправляємо помилку в коді категорії застрахованої особи в таблиці 6. Для цього:

1) формуємо «скасовуючий» Звіт за формою № Д4 за вересень 2016 року (звітний період, у якому допущено помилку).

Цей Звіт міститиме один титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) з типом форми № Д4 «скасовуюча», таблицю 6 з типом «скасовуюча» з відомостями щодо застрахованої особи, які були помилковими, й таблицю 6 з типом «початкова» з правильними відомостями на застраховану особу;

img 3Такий порядок формування «скасовуючого» Звіту прописано в п. 2 розд. V Порядку № 435.

2) здаємо «скасовуючий» Звіт за формою № Д4 до своєї ДПІ.

От і все! А на закінчення — три правила щодо виправлення «несумових» помилок.

Перше — Звіт за формою № Д4 («доповнюючий» або «скасовуючий»), сформований для виправлення «несумових» помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблицю 1 форми № Д4.

Друге — формуючи таблиці 6, не можна змінювати сумові показники.

Третє — якщо ви подаєте за один і той самий звітний період таблиці 5 і 7 з типами «скасовуюча» і «додаткова» (як у цьому випадку), їх необхідно подавати з окремими титульними аркушами (як два окремі звіти).

Проте якщо ви формуєте таблиці 6 з типами «скасовуюча» та «початкова» для виправлення помилок у персональних даних працівника, то їх подаєте з одним титульним аркушем (як один Звіт).

Зверніть увагу: якби підприємство виявило зазначені помилки до закінчення граничного строку подання Звіту за формою № Д4 за вересень 2016 року, то йому достатньо було б повторно сформувати і подати до ДПІ цей Звіт з правильними показниками до закінчення граничного строку.

img 4Діючим вважатиметься останній поданий вами електронний або паперовий Звіт ( п. 1 розд. V Порядку № 435).

Причому в цьому випадку потрібно було б наново сформувати і подати увесь Звіт щодо ЄСВ з усіма таблицями зі статусом «початкова», а не тільки ті таблиці, в яких було виявлено помилки.

Чому? Якщо після виявлення помилки у зданому Звіті до закінчення строку його подання подати тільки окремі таблиці форми № Д4 за поточний звітний період зі статусом «скасовуюча», «додаткова», то такий Звіт не вважатиметься звітом, а вважатиметься таким, що не подавався.

А от помилки у сумових показниках виправляють через таблиці 1 і 6 Звіту за формою № Д4 за поточний звітний період.

І нарешті така порада. Обов’язково виправляйте помилки у пенсійній та ЄСВ-звітності!

Пояснюється це тим, що строк давності для стягнення недоїмки, пені та штрафів за пенсійними внесками** не застосовується після 01.01.2004 р. ( ч. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV), а щодо ЄСВ — з моменту появи на світ цього внеску ( ч. 16 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

** І хоча, на думку ВСУ (див. постанови від 04.06.2013 р. № 21-170а13 та від 04.02.2014 р. № 21-458а13), Пенсійний фонд не має права накладати штрафи за старі помилки за Законом № 1058, крім як при стягненні заборгованості, що виникла до 01.01.2011 р., навіть у цьому випадку адмінштрафу не уникнути. — Прим. ред.

Валентина Боршовська, заступник директора Департаменту інформаційно-аналітичних систем і електронних реєстрів ПФУ

Теги ЄСВ-звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі