Теми статей
Обрати теми

Форми № 1-РА та № 1-РТ «застрягли» на зупинці... Чи кінцевій?

Назад у минуле під силу повернутися Державній регуляторній службі України. Це ми про зупинення дії форм звітності № 1-РА та № 1-РТ з... 05.09.2016 р. Повідомлення про це з’явилося 10.11.2016 р., і пов’язане з відмовою в узгодженні «напрацювань» Мінфіну, які на ділі виявилися «окозамилюванням». І що: невже за листопад у грудні можна не подавати цих злощасних форм? Давайте розберемося.
роздрібна торгівля алкоголем та тютюновими виробами, скасування звітності

Нагадуємо: Держрегслужба «видала на гора» рішення № 8* ще в середині літа. У ньому вона запропонувала Мінфіну внести зміни до наказу № 49**, а саме скасувати необхідність подання звітності, передбаченої формами звітів № 1-РА та № 1-РТ. На «реакцію у відповідь» Міністерству було відведено 2 місяці. Тобто ще на початку вересня (зазначене вище 05.09.2016 р.) бажані зміни повинні були реалізувати. Причому виявитися вона (реакція) повинна була в підготовці проекту акта про внесення змін до наказу № 49 або про визнання його таким, що втратив силу.

* Рішення Державної регуляторної служби України «Про необхідність усунення Міністерством фінансів України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України «Про основи державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 04.07.2016 р. № 8.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» від 11.02.2016 р. № 49.

Але Мінфін не те щоб зовсім «відморозився» , але зробив явно не те, чого від нього чекали, — опублікував проект наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року № 49»***. Яким, до речі кажучи, жодного скасування форм № 1-РА і № 1-РТ не передбачалося . Лише деяке їх спрощення.

*** Про подробиці ви могли дізнатися завдяки статті «Злощасні форми № 1-РА і № 1-РТ: нам спокій тільки сниться?» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 40.

Цим кроком Мінфін, по суті, не допустив автоматичного «зупинення» форм № 1-РА і № 1-РТ.

Але зрештою Мінфінівський проект схвалений не був: 01.11.2016 р. Міністерству було відмовлено. Як результат, судячи з останнього повідомлення служби, дію форм звітів № 1-РА та № 1-РТ і відповідних порядків їх заповнення все-таки зупинено з 05.09.2016 р. Тобто заднім числом.

І що: тепер цих звітів можна не подавати? Так! Адже закон у цьому випадку — на боці платників податків.

img 1Про скасування звітності для виробників та оптових продавців алкоголю і тютюнових виробів не йшлося і не йдеться.

Але не дрімають і податківці — вже висунули абсурдну тезу: «так, зупинені, але наказ № 49 не скасовано, а значить, продовжуємо подавати» ****. Також і далі з’являються «свіжі» роз’яснення щодо заповнення звітів (категорія 115.03 ЗІР).

**** http://www.visnuk.com.ua/ru/news/100003370-alkogolno-tyutyunovu-zvitnist-zupineno-ale-ne-skasovano.

Законодавці ж теж не поспішають із скасуванням. Жоден законопроект до фінальної стадії так і не дійшов. Сподіваємося, поки що...

Підсумок — неподання за листопад у грудні є законним, але реакцію податківців годі передбачити.

Михайло Шевчук, податковий експерт, m.shevсhuk@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі