Теми статей
Обрати теми

Злощасні форми № 1-РА і № 1-РТ: нам спокій тільки сниться?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter 911.com
Ось уже і вересень позаду. А форми алко- та тютюнової звітності для роздробу, що випробовують терпець та нервову систему бухгалтерів, усе ще не скасовано. Хоча усе нібито до того йдеться. Якщо не вдасться, то форми № 1-РА та № 1-РТ1 відсвяткують піврічний міні-ювілей. Тобто уже протягом півроку бухгалтери змушені їх заповнювати та подавати. І що ж, зміни знову оминають цю сферу?
роздрібна торгівля алкоголем та тютюновими виробами, звітність

1 Форми затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження форм звітів з виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» від 11.02.2016 р. № 49 (далі — наказ № 49).

Про перспективи скасування

Історія, власне кажучи, почалася одразу після появи форм звітів. Необхідність їх заповнення та подання охопила жахом суб’єктів мікро- та малого підприємництва. Їх сумарна частка серед суб’єктів, що отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюновими виробами, становить близько 99,92 %.

Обурення громадськості дуже рідко минає марно img 1. «Першою ластівкою», що повстала проти звітів, був проект № 2498а2. Але його ВРУ, на жаль, не прийняла.

2 Про який ви могли дізнатися у тому числі із статті «Алкогольно-тютюнова звітність: «живіше всіх живих» і не лише» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 22.

Результатом численних подальших скарг та звернень до різних органів стала поява рішення № 83. Не вдаючись у подробиці, зауважимо лише, що в ньому Державна регуляторна служба України запропонувала Мінфіну внести зміни до наказу № 49. Причому рекомендувала при цьому скасувати необхідність подання роздрібних звітів.

3 Рішення Державної регуляторної служби України «Про необхідність усунення Міністерством фінансів України порушень принципів державної регуляторної політики згідно з вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 04.07.2016 р. № 8.

На виконання цих вимог Мінфіну було дано два місяці (відлік яких стартував 04.07.2016 р.). Причому Міністерство зобов’язали підготувати відповідний проект та подати його на узгодження службі не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення зазначеного строку. Інакше дію наказу № 49 було б зупинено.

Але проект4 таки з’явився. Його було опубліковано 02.09.2016 р. І судячи з того, що наказ № 49 на момент відправлення цього номера до друку все ще був чинним, Державну регуляторну службу України він, схоже, задовольнив img 2.

4 Проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року № 49». Знайдете тут: http://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-rehuliatornykh-aktiv-dlia-obhovorennia?category=aspekti-roboti.

Але, в чому «собака заритий», у проекті Мінфіну про скасування звітних форм для роздрібних торговців не йдеться! У ньому закладено ідею лише деякого спрощення форм. Крім того, Мінфін обіцяв розв’язати проблему з поданням уточнених декларацій. Але! Подання уточненок буде можливе… тільки до 10-го числа місяця, наступного за звітним. Тобто по факту це рівнозначно поданню звітних нових звітів img 3.

img 4Детально зупинятися на пропонованих змінах не будемо, адже до 01.10.2016 р. проект наказу перебував на стадії громадського обговорення img 5.

Але невже цим усе й скінчиться? Сподіваємося, що ні. Є й інші ініціативи, якими пропонується підійти до вирішення питання «з іншого боку». А саме шляхом зміни ч. 3 ст. 16 Закону № 4815.

5 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Так, законопроект № 49586 вже на півшляху до мети. Тобто він уже пройшов перше читання (ще 08.09.2016 р.). Ось тільки скорочення строку підготовки проекту до другого читання народні обранці не підтримали. А коли так, то на швидке прийняття розраховувати годі img 6.

6 Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ліцензійних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності» від 12.07.2016 р. № 4958.

img 7З огляду на це за вересень потрібно відзвітувати за «старою схемою».

Є ще законопроект ДФСУ7. Але в тому вигляді, в якому він був на момент відправлення номера до друку, такий законопроект не лише не спрощує життя роздрібним торговцям, а й ускладнює його виробникам алкоголю та тютюнових виробів і оптовикам. І це — всупереч задекларованим (у тому числі в пояснювальній записці) добрим намірам img 8!

7 Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Розміщений тут: http://sta-sumy.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/ 2016-rik/69530.html.

Тобто, як бачите, поки надія на скасування необхідності подання звітів туманна.

Якщо вже подавати, що в звітах зазначати?

З основними нюансами подання алкогольно-тютюнових звітів ви давно знайомі8.

8 У цьому аспекті для вас могли бути корисними статті «Алкогольно-тютюнова звітність для роздробу: заповнюємо «новоприбулі» форми» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 13) та «Актуальні питання алкогольно-тютюнової звітності» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Пропонуємо звернути увагу на деякі аспекти, яких у своїх роз’ясненнях торкнулися податківці.

Так, у листі від 17.05.2016 р. № 10689/6/99-99-12-02-02-15 вони підтвердили, що до звіту № 1-РА слід включати у тому числі й алкогольні напої, що реалізуються суб’єктом у роздрібній мережі, якщо ті були отримані ним на комісію від виробників.

Крім того, податківці зазначили: до цього звіту включають алкогольні напої, що реалізуються виробником у власному роздрібному магазині. Вони таким чином мають «засвітитися» в колонках 4 та 5 звіту.

У листі від 05.05.2016 р. № 4626/К/99-99-12-01-01-14 ДФСУ рекомендувала відображати обсяги зіпсованих, знищених, втрачених товарів у колонці 7 «Примітки» звітів № 1-РА та № 1-РТ. Причому з відповідними поясненнями.

img 9Підтверджує це ДФСУ і у листі від 29.04.2016 р. № 15535/7/99-99-12-01-01-17, в якому вона спробувала надати стислі рекомендації щодо заповнення звітів.

Насамкінець побажаємо вам безпроблемного заповнення звітів та швидкого скасування їх подання!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі