Теми статей
Обрати теми

Компенсуєш комуналку орендодавцю? А ПДФО?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Підприємство бажає взяти в оренду нежитлове приміщення у фізособи. Щодо орендної плати домовилися. Залишилося питання компенсації комунальних платежів (за спожиті воду, електроенергію, тепло тощо). Які є варіанти? Переукладати договори з комунальниками «на себе» не плануємо.
оренда нерухомості у фізособи, ПДФО, військовий збір, ЄСВ, 1ДФ

Узаконити «комунальне питання» з орендодавцем-фізособою ви можете двома способами. Озвучимо їх.

Перший спосіб. Установити в договорі оренди такий розмір орендної плати, який покриє витрати орендодавця на оплату комунальних послуг. За такого розвитку подій окрема компенсація комунальних послуг не проводиться.

Із суми нарахованої орендної плати утримуйте ПДФО та військовий збір. Ставки 18 % та 1,5 % відповідно. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ таку виплату відображайте з ознакою доходу «106».

ЄСВ на суму орендної плати не нараховуйте. Для ЄСВ-цілей оренда — не робота і не послуга. Перевіряльники не сперечаються img 1.

Другий спосіб. Установити в договорі оренди обов’язок орендаря окремо відшкодовувати орендодавцю витрати на оплату комунальних платежів, тобто не у складі орендної плати.

img 2У цьому випадку орендар окремо компенсуватиме орендодавцю фактично понесені ним витрати на оплату спожитих комунальних послуг.

Сума комунальних платежів, яку компенсують орендодавцю, буде для нього оподатковуваним доходом.

Причому зверніть увагу: в обліку такий дохід нараховують, не застосовуючи «натуральний» коефіцієнт. Чому? Усе просто: виплата здійснюється у грошовій формі. А «натуральний» коефіцієнт застосовують при нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі (див. п. 164.5 ПКУ). Тобто «на руки» орендодавець отримає меншу суму, ніж була ним фактично понесена при сплаті комунальних платежів за приміщення, яке він здає в оренду.

img 3Зверніть увагу орендодавця на цей момент, щоб він не став потім для нього несподіванкою.

Чому меншу? Тому що з «комунальної» компенсації необхідно буде утримати ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 %.

І не забуваємо про Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Таку виплату відображаємо з ознакою доходу «127».

Із суми компенсації комунальних платежів ЄСВ теж справляти не потрібно. Чому? З одного боку, ця виплата не входить до фонду оплати праці, оскільки нараховується за цивільно-правовим договором. З другого — сума компенсації не є платою за роботи чи послуги орендодавцю. Адже жодних послуг орендодавець орендарю не надає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі