Теми статей
Обрати теми

НДС-«передумки»: «відмова» від бюджетного відшкодування / зміна його напряму та не лише

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Сьогодні розглянемо ситуації, коли платник бажає «відіграти назад» прийняте рішення, пов’язане з ПДВ. Наприклад, змінити напрям бюджетного відшкодування. Або сумнівається, як йому правильно вчинити.
бюджетне відшкодування, повернення коштів з ПДВ-рахунка, невраховані податкові накладні

«Відмова» від бюджетного відшкодування

img 1Заявили бюджетне відшкодування «грошима». Чи можна зараз відмовитися від нього й спрямувати від’ємне значення в рахунок податкового кредиту майбутніх періодів?

Розпочнемо з думки фіскалів. У категорії 101.16 ЗІР податківці кажуть: якщо бюджетне відшкодування вже узгоджено, то відмовитися від нього та перенаправити його в рахунок податкового кредиту майбутніх періодів не можна img 2. Аргументують вони свою позицію тим, що ПКУ не передбачено таку можливість. Як показує практика, податківці вважають, що в цьому випадку у платника немає помилок у декларації, а отже, немає й підстав для подання уточнюючого розрахунку. ПКУ дозволяє тільки змінити напрям бюджетного відшкодування. А залік від’ємного значення в рахунок податкового кредиту майбутніх періодів не є напрямом бюджетного відшкодування.

Звичайно, з такою позицією податківців можна й посперечатися. Адже, як зазначають суди, ст. 50 ПКУ не передбачає обмежень щодо того, які саме помилки в декларації можуть бути виправлені уточнюючим розрахунком. А це означає, що можуть виправлятися не лише фінансові, а й інші дані, відображені в декларації (постанова Київського окружного адмінсуду від 24.12.2015 р. у справі № 810/3646/15). Тому, по суті, перенаправити від’ємне значення можна в порядку виправлення помилок.

У той же час податківці «на місцях», скоріш за все, керуватимуться роз’ясненнями податківців, що забороняють «відіграти назад» бюджетне відшкодування. І на це доведеться зважати.

А якщо бюджетне відшкодування ще не узгоджене? Узгодженим бюджетне відшкодування стає тільки після того, як фіскали за результатами перевірки підтвердять суму бюджетного відшкодування. Податківці в обов’язковому порядку проводять камеральну перевірку декларації, в якій заявлене бюджетне відшкодування. На неї відводиться 30 к. дн. після закінчення граничного строку подання ПДВ-декларації ( п. 200.10 ПКУ). Якщо камеральну перевірку не провели або ж за її результатами не надіслали податкове повідомлення-рішення, то сума бюджетного відшкодування автоматично набуває статусу узгодженої ( п. 200.10 ПКУ). Втім, за наявності підстав, зазначених у п. 200.11 ПКУ, податківці можуть призначити документальну перевірку бюджетного відшкодування*. У цьому випадку бюджетне відшкодування стане узгодженим тільки після отримання підтвердження від податківців після закінчення документальної перевірки.

* Детальніше про це ви можете прочитати у статті «Бюджетне ПДВ-відшкодування по-новому: перше наближення» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 11).

img 3Про проведення документальної перевірки платника обов’язково повинні повідомити ( п. 78.4 ПКУ).

Якщо заявлене бюджетне відшкодування перебуває на стадії документальної перевірки, то подати уточнюючий розрахунок не можна. Адже п. 50.2 ПКУ забороняє подавати уточнюючий розрахунки під час документальних перевірок.

А от якщо бюджетне відшкодування проходить ще й камеральну перевірку, то теоретично подати уточнюючий розрахунок, щоб перенаправити від’ємне значення з бюджетного відшкодування в рахунок податкового кредиту майбутніх періодів, можна.

Змінюємо напрям відшкодування

img 4Суму бюджетного відшкодування податківці узгоджували після камеральної перевірки. Але зволікають з поверненням коштів. Чи можна змінити вибраний напрям бюджетного відшкодування?

Змінити напрям бюджетного відшкодування можна ( п. 200.12 ПКУ). Щоправда, можливі тільки два варіанти напрямів бюджетного відшкодування ( п.п. «б» п. 200.4 ПКУ):

перший — отримати «грошима»;

другий — зарахувати в рахунок сплати зобов’язань або податкового боргу за іншими платежами, які сплачуються до держбюджету.

Відповідно, якщо не змогли отримати бюджетне відшкодування «грошима», то залишається тільки варіант — пустити їх у рахунок сплати інших «бюджетних» податків і платежів.

Але з цим варіантом на практиці виникає багато проблем. По-перше, не зовсім зрозуміло, які податки можна зарахувати. Спочатку податківці роз’яснювали, що зарахувати бюджетне відшкодування можна в рахунок сплати податків і зборів, перелічених у ст. 29 БКУ (лист ДФСУ у м. Києві від 03.06.2016 р. № 12305/10/26-15-12-02-14), у тому числі в рахунок майбутніх платежів (лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11353/6/99-99-15-03-02-15). Тепер натякають на те, що такі податки повинні повністю зараховуватися до держбюджету (лист ДФСУ від 01.09.2016 р. № 9192/Б/99-99-12-02-01-14). По-друге, незрозумілий механізм такого зарахування. Тому можливість пустити бюджетне відшкодування в рахунок того чи іншого платежу краще узгоджувати з податківцями.

Для зміни напряму бюджетного відшкодування потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації того звітного періоду, в якому воно заявлялося (п. 5 розд. IV Порядку № 21**).

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Наприклад, платник у декларації за серпень заявив суму бюджетного відшкодування «грошима» (заповнено ряд. 20.2.1). Тепер бажає спрямувати цю суму в рахунок інших «бюджетних» платежів. Для цього слід подати уточнюючий розрахунок до декларації за серпень. У ньому: до гр. 4 переносимо усі дані з серпневої декларації, до гр. 5 — правильні дані, а до гр. 6 виводимо різницю.

Рядок уточнюючого розрахунку

Гр. 4

Гр. 5

Гр. 6

Ряд. 20

20000

20000

Ряд. 20.1

Ряд. 20.2

Д3, Д4

20000

20000

Ряд. 20.2.1

20000

-20000

Ряд. 20.2.2

20000

20000

Разом з уточнюючим розрахунком потрібно подати:

— уточнюючий додаток Д4. У ньому замість поля «а» під таблицею 3 потрібно заповнити поле «б»;

— уточнюючий додаток Д3. Хоча формально цей додаток можна й не подавати (адже сама сума бюджетного відшкодування не змінюється), вважаємо, що краще все-таки його подати.

Повернення коштів з ПДВ-рахунка

img 5Помилково через додаток Д4 спрямували «надлишок» коштів на ПДВ-рахунку в рахунок майбутніх ПДВ-платежів. Чи можна, подавши уточнюючий розрахунок, повернути ці гроші на ПДВ-рахунок?

Ні, напряму, подавши уточнюючий розрахунок, ці гроші повернути на ПДВ-рахунок неможливо. Адже подати уточнюючий додаток Д4 не можна (лист ДФСУ від 26.08.2015 р. № 31730/7/99-99-19-03-02-17). Кошти, спрямовані в рахунок майбутніх платежів, сформують «переплату» з ПДВ на особовому рахунку. Ці кошти можна використати, наприклад, для сплати зобов’язань за уточнюючим розрахунком. А от погашати поточні зобов’язання з ПДВ такими сумами не можна img 6.

Але гроші можна повернути назад на ПДВ-рахунок — подавши заяву податківцям. Процедуру передбачено ст. 43 ПКУ. Але є один істотний момент! Коли гроші списувалися з ПДВ-рахунка, на їх суму автоматично зменшився ліміт реєстрації. А от при їх зворотному поверненні збільшення ліміту не відбудеться img 7.

Якщо гроші потрібні терміново для погашення поточних зобов’язань, можна використати і такий хід. Подати декларацію із «свідомо» заниженими зобов’язаннями. А потім подати уточнюючий розрахунок. Зобов’язання за ним, як відомо, погашаються напряму до бюджету***. Тому таким чином можна буде «закрити» зобов’язання існуючою переплатою на особовому рахунку. Але є недолік — доведеться сплатити 3 % штраф від суми заниження зобов’язань за декларацією.

*** Для вас буде корисною стаття «Повернути своє: переплати з ПДВ — можливості їх використання/заліку» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 26).

Податковий кредит частинами

img 8Отримано податкову накладну на велику суму. Боїмося, що може з’явитися від’ємне значення. Чи можна частину податкового кредиту за податковою накладною показати в поточному місяці, а частину — в наступному?

Ні, так чинити не можна. Адже ПКУ не передбачено відображення податкового кредиту за однією податковою накладною в різних звітних періодах. Та й податківці наполягатимуть на неможливості ідентифікувати операцію. Тому до другої частини податкового кредиту (відображеної в наступному звітному періоді) претензій не уникнути — податківці наполягатимуть на знятті такого податкового кредиту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі