Теми статей
Обрати теми

Повернути своє: переплати з ПДВ — можливості їх використання/заліку

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Законодавці придумали досить хитромудрі схеми адміністрування ПДВ. Наприклад, чого тільки варті різні механізми сплати ПДВ за поточною декларацією та за УР. Усе це призводить до того, що у платників можуть накопичитися надлишкові кошти на ПДВ- або особовому рахунку. А з бюджетним відшкодуванням (БВ) «грошима» багато хто з платників взагалі не хочуть зв’язуватися. Але, наприклад, не проти б його пустити в рахунок сплати інших податків. Як і коли можна розпорядитися «надлишковими» ПДВ-сумами — про це й ітиметься.
ПДВ-облік

Залік БВ у рахунок інших податків

У п. 200.4 ПКУ зазначено, що сума, яка підлягає БВ, може бути використана за заявою платника в рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу за іншими платежами, які сплачуються до Держбюджету. Виділимо ключові моменти:

1. Направити в рахунок сплати інших податків можна тільки те від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ, яке можна заявити до БВ, тобто те, яке вписується в регліміт і є оплаченим. Крім того, заявити БВ можна тільки після погашення податкового боргу з ПДВ.

2. БВ можна погасити не лише суму податкового боргу за іншими «бюджетними» платежами, а й просто грошове зобов’язання, у тому числі й те, яке може виникнути в майбутньому (лист № 113531).

1 Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11353/6/99-99-15-03-02-15.

3. БВ з ПДВ можна направити тільки в рахунок сплати тих податкових платежів, які сплачуються до Держбюджету.

Однак є нюанси. По-перше, податківці говорять, що залік БВ стане можливим тільки після введення в експлуатацію відповідного програмного забезпечення (лист ГУ ДФС у м. Києві від 10.06.2016 р. № 13080/10/26-15-12-02-14). По-друге, є запитання щодо того, у рахунок яких податків можна зараховувати БВ. Податківці в листах № 11353 і № 122452 зазначають, що це все платежі, які зараховуються до загального фонду Держбюджету згідно зі ст. 22 БКУ.

2 Лист ГУ ДФС у м. Києві від 02.06.2016 р. № 12245/10/26-15-12-02-14.

img 1Згідно зі ст. 22 БКУ до загального фонду Держбюджету зараховуються такі податки, як податок на прибуток, ПДФО, військовий збір, акцизний податок з виробленої в Україні та імпортованої продукції, рентна плата, екоподаток, ввізне мито.

Однак річ у тім, що частина цих податків зараховується до загального фонду Держбюджету не в повному обсязі. Так, наприклад, податок на прибуток зараховується до Держбюджету тільки в розмірі 90 %. Не в повному обсязі зараховуються до загального фонду Держбюджету і ПДФО, а також рентна плата. Податківці в листі № 11353 роз’яснили, що вони не проти заліку БВ у рахунок сплати податку на прибуток приватних підприємств (з чого можна зробити висновок, що зарахувати можна й ті податки, які зараховуються до Держбюджету не в повному обсязі). Але насторожує те, що, говорячи про податок на прибуток приватних підприємств, вони посилаються чомусь на інший платіж — податок на прибуток держпідприємств, який в повному обсязі зараховується до загального фонду Держбюджету. Тому краще отримати індивідуальну податкову консультацію щодо можливості заліку податків, які зараховуються до загального фонду Держбюджету не в повному обсязі.

Як здійснити такий залік? Якщо платник має право на БВ (заповнений ряд. 20.2 декларації), то щоб ця сума (чи її частина) пішла в рахунок сплати інших податків, потрібно заповнити рядок 20.2.2 декларації «у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету» і подати додатки Д3 і Д4.

У Д4 потрібно заповнити пункт «б» таблиці 3 і вказати (1) код бюджетної класифікації платежу, (2) рахунок платежу до ДКСУ, (3) словами і цифрами суму БВ, яка зараховується в рахунок сплати податків.

img 2Як тільки ви подасте додаток Д4 із заявленою сумою БВ, яку ви направляєте в рахунок сплати інших податків, вам тут же (на дату подання декларації) зменшать ліміт реєстрації через показник ∑Відшкод (п. 9 Порядку № 5693).

3 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 14.10.2014 р. № 569.

А далі слід пройти всю стандартну процедуру, передбачену для «звичайного» БВ. Так, спочатку податківці проведуть камеральну перевірку декларації — протягом 30 к. дн., наступних за граничним строком подання декларації з ПДВ ( п. 200.10 ПКУ). Якщо претензій немає — протягом 5 роб. дн. після закінчення перевірки податківці повинні будуть зарахувати суму БВ у рахунок держбюджетного платежу.

Заліки ПДВ-переплат

Спочатку стисло розглянемо найпопулярніші питання, пов’язані з можливістю використання переплат як в інтегрованій картці платника податку, так і на електронному ПДВ-рахунку.

Ситуація 1

img 3

Зобов’язання за УР не сплачують з електронного ПДВ-рахунка, адже розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням УР, а також сплату штрафних санкцій і пені платник повинен проводити зі свого поточного рахунка напряму до бюджету (п. 25 Порядку № 569). Якщо ви не перерахуєте ПЗ за УР безпосередньо до бюджету, а понадієтеся на переплату на ПДВ-рахунку, — це призведе до виникнення податкового боргу за сумою, задекларованою в УР.

img 4При несвоєчасній сплаті ПЗ за УР податківці застосують штраф у розмірі 5 % від суми занижених ПЗ ( п. 120.2 ПКУ). А ось пеню за прострочення сплати ПЗ за УР можуть застосувати, тільки якщо з дати подання УР та до фактичної сплати мине більше 90 к. дн. ( п.п. «а» п.п. 129.1.1 ПКУ).

Використати наявні кошти на ПДВ-рахунку для сплати ПЗ і штрафних санкцій за УР можна, тільки попередньо пройшовши процедуру повернення коштів з ПДВ-рахунка через додаток Д4, направивши такий «надлишок» до бюджету (про те, як це зробити, розповімо далі). На це також звертають увагу і податківці (лист № 113624). Однак слід пам’ятати, що перекидання коштів через додаток Д4 з ПДВ-рахунка до бюджету відбувається не за один день. Отже, щоб не виникло податкового боргу за УР, такий УР повинен подаватися вже після того, як з електронного рахунка списані кошти до бюджету та вони «засвітилися» в ІКПН.

4 Лист ДФСУ від 25.05.2016 р. № 11362/6/99-99-15-03-02-15.

А ось якщо податковий борг за УР уже є, то направити надлишкові кошти з електронного ПДВ-рахунка в рахунок погашення цього боргу буде вже важче. Адже повернення коштів з ПДВ-рахунка згідно з п. 2001.6 ПКУ є можливим тільки в сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу, а також суму ПЗ за поточною декларацією.

До того ж повернення не має призвести до виникнення від’ємного ліміту реєстрації.

Наприклад, платник помилково перерахував зобов’язання за УР (з урахуванням самоштрафу 3 %) у сумі 3000 грн. на електронний ПДВ-рахунок. У результаті — за УР утворився податковий борг. На момент подання поточної декларації на ПДВ-рахунку значиться 10000 грн. Зобов’язання за поточною декларацією складають 6000 грн. Ліміт реєстрації становить 4000 грн. У цьому випадку через додаток Д4 можна повернути тільки 1000 грн. (4000 грн. - 3000 грн. (сума податкового боргу)).

Ситуація 2

img 5

Пояснення тут просте: згідно з п. 2001.5 ПКУ і п. 19 Порядку № 569 платник при настанні граничних строків сплати зобов’язань за декларацією має забезпечити наявність коштів на ПДВ-рахунку в сумі, відображеній у декларації. Звичайно ж, за наявності переплати на ІКПН (що покриває суму ПЗ за поточною декларацією) недоплати не буде (тобто податківці не повинні надіслати повідомлення-рішення за прострочення сплати узгоджених ПЗ згідно з п. 126.1 ПКУ). Але! Будьте готові до того, що при першій же появі коштів на ПДВ-рахунку (наприклад, покладених туди для реєстрації ПН) вони тут же будуть списані Казначейством у погашення зобов’язань за поточною декларацією (п. 22 Порядку № 569). І все одно створять вам переплату в ІКПН, яку доведеться витягувати в порядку повернення переплат.

img 6Податківці не дозволяють перерахувати на ПДВ-рахунок менше, ніж указано в поточній декларації, навіть у тому випадку, якщо УР поданий після граничного строку подання декларації, але до граничних строків сплати ПЗ за декларацією (про це йшлося в консультації, розміщеній у категорії 101.08 ЗІР).

Ситуація 3

img 7

Причина та сама: кошти з електронного ПДВ-рахунка можна використовувати тільки для погашення ПЗ за поточною декларацією. Про те, що кошти на ПДВ-рахунку напряму не можуть бути використані для сплати ввізного ПДВ на митниці, говорилося і в листі ДФСУ від 25.02.2016 р. № 4178/6/99-99-19-03-02-15 (ср. ). Направити їх для сплати ввізного ПДВ можна тільки через процедуру повернення коштів з ПДВ-рахунка шляхом подання додатка Д4.

Як повернути переплату з особового рахунка?

Такі переплати могли виникнути в результаті подання УР, яким зменшували суму ПЗ. Як ми вже сказали, поточні зобов’язання з ПДВ за рахунок таких переплат погасити не можна. Цю переплату можна:

1) або зберегти для сплати ПЗ за наступними УР,

2) повернути в порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ. Увага! Переплати з ПДВ, що значаться в ІКПН, можна повернути виключно на електронний ПДВ-рахунок ( п. 43.4 ПКУ). Для цього потрібно подати заяву в довільній формі. Але є важливий нюанс: переплату на ІКПН зарахують на ПДВ-рахунок без збільшення ліміту реєстрації.

img 8Повернення коштів з бюджету на ПДВ-рахунок не позначиться на показнику ∑ПопРах, тобто ліміт реєстрації на цю суму не збільшиться.

За загальним правилом не пізніше ніж через 5 роб. дн. до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви на повернення податківці повинні подати висновок Держказначейству про зарахування відповідної суми на електронний ПДВ-рахунок ( п. 43.5 ПКУ).

Як повернути надлишкові кошти з ПДВ-рахунка?

Надлишкові кошти на ПДВ-рахунку можна ( п. 2001.6 ПКУ):

— або повернути на поточний рахунок,

— або направити до бюджету в рахунок сплати ПДВ (для цілей погашення або податкового боргу, або відстрочених чи розстрочених грошових зобов’язань з ПДВ).

Повернення коштів з ПДВ-рахунка на поточний рахунок здійснюється за заявою, зробленою в додатку Д4, який можна подати тільки разом з поточною декларацією з ПДВ.

img 9Як тільки ви подасте додаток Д4 із заявою на повернення коштів на рахунок або на перерахування до бюджету, вам відразу ж (на дату подання декларації) зменшать на цю суму ліміт реєстрації (через зменшення показника ∑ПопРах). Це при тому, що повернення/перерахування відбудуться тільки через деякий час.

При цьому повернення можливе за дотримання таких умов:

1) на дату подання поточної декларації з ПДВ сума, заявлена до повернення, повинна перевищувати суму, що підлягає перерахуванню до бюджету за поточною декларацією, і суму податкового боргу;

2) повернення коштів не має призвести до появи ВЗ регліміту (з урахуванням того, що на суму, заявлену до повернення, тут же зменшиться показник ∑ПорРах);

img 10Наприклад, залишок коштів на електронному ПДВ-рахунку на дату подання декларації становить 20000 грн. Сума ПЗ за поточною декларацією становила 15000 грн. Реєстраційний ліміт на дату подання декларації — 4000 грн. У цьому випадку повернути з ПДВ-рахунка можна тільки 4000 грн.

3) повернення можливе, якщо сума ПДВ за податковими накладними, складеними у звітному періоді та зареєстрованими в ЄРПН, не перевищує суму ПЗ, задекларованих у цьому звітному періоді ( п. 2001.5 ПКУ);

4) має бути правильно заповнений додаток Д4. Вимоги щодо його заповнення «озвучені» в листі ДФСУ від 09.10.2015 р. № 37545/7/99-99-19-03-02-175.

5 Коментар до нього — у статті «Повернення коштів з ПДВ-рахунка: «водіння за носа» від ДФСУ» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 43.

Перерахування коштів Казначейство здійснює протягом 5 роб. дн. після закінчення граничного строку сплати ПЗ за декларацією. Якщо після закінчення цього строку протягом наступних 5 роб. дн. сума переплати не буде повернена на поточний рахунок платника, зменшення регліміту підлягає сторнуванню (останній абзац п. 21 Порядку № 569).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі