Теми статей
Обрати теми

Виписка з Реєстру платників єдиного податку: податківці ставлять умову

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Підприємець хоче отримати виписку з Реєстру єдиноподатників, але податківці не видають її, вимагаючи спершу повернути свідоцтво платника єдиного податку. Чи обов’язково його повертати?
свідоцтво єдиноподатника, виписка з Реєстру єдиноподатників

З 2014 року свідоцтво платника єдиного податку скасовано. Замість нього статус єдиноподатника тепер можна підтвердити випискою з Реєстру платників єдиного податку. А можна взагалі обійтися без паперових підтверджень, оскільки інформація із згаданого Реєстру є у вільному доступі на сайті податківців (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx). Як бачите, мати на руках паперову виписку нині зовсім не обов’язково.

img 1Контрагент може у будь-який момент перевірити інформацію про вас у Реєстрі. Переконавшись, що ви справді єдинник, він справдливо не утримає з вас ПДФО та військовий збір*.

* Податківці то відкликають, то реанімують у ЗІР консультацію про те, що для неутримання ПДФО та військового збору при виплаті доходу єдиноподатнику контрагенту досить перевірити на дату такої виплати наявність відомостей про нього у Реєстрі платників єдиного податку на сайті ДФСУ. З 14.03.2016 р. така консультація знову реанімується в категорії 107.12 ЗІР. Це тішить! Про підтвердження підприємницького статусу ви можете прочитати у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 29 (стаття «Електронний витяг щодо підприємця: чи потрібно посвідчувати»?), № 21 (стаття «Нова редакція Інструкції щодо сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи»?) та № 10 (стаття «Підтвердження ФОП-статусу «по-новому»).

Але бувають різні ситуації. Наприклад, виписку можуть вимагати від підприємця-декретниці в соцзабезі або в інших держорганах. У такому разі її можна отримати безкоштовно. Для цього потрібно піти до своєї податкової (за місцем проживання) і подати заяву. Форму такої заяви поки не затверджено на законодавчому рівні, тому її можна скласти в довільній формі (категорія 107.09 ЗІР). Утім, у податковій ви напевно знайдете стандартний зразок такої заяви.

img 2До речі, форму самої виписки з Реєстру єдиноподатников теж не затверджено, тож навіть якщо вам її й видадуть, це буде тимчасовий документ (категорія 107.09 ЗІР).

У той же час якщо підприємець став єдиноподатником ще до 2014 року, то в нього на руках є чинне свідоцтво єдиноподатника. Воно не втратило чинності і, як і раніше, підтверджує статус єдиноподатника. Здавати його до податкової чи замінювати на виписку з Реєстру єдиноподатників сенсу немає (за умови, що з 2014 року ви особливо нічого не змінювали у своїй діяльності: ані видів діяльності, ані місця, ані групи). Отже, замість виписки можна надати до держоргану копію свідоцтва єдиноподатника.

Але деякі підприємці, попри наявність свідоцтва єдиноподатника, хочуть отримати ще й витяг з Реєстру єдиноподатників (хтось — для підстраховування, хтось — унаслідок втрати самого свідоцтва). Що ж, згідно з п. 299.9 ПКУ для цього немає жодних перешкод: «За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку» ( п. 299.9 ПКУ).

А ось податківці, незважаючи на пряму норму п. 299.9 ПКУ, де зазначено, що витяг видається безумовно, часто висувають умову. Мовляв, виписку видамо тільки за умови здачі старого свідоцтва єдиноподатника.

Така логіка, очевидно, побудована на тезі про те, що старі свідоцтва підтверджують перебування платника на спрощенці до отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку. Ця теза звучала у листі Міндоходів від 23.01.2014 р. № 1538/7/99-99-17-02-02-17. Чи правомірна вона?

З точки зору «букви закону» — ні, неправомірна.

Жодний нормативно-правовий акт на сьогодні не вимагає від підприємця здавати свідоцтво єдиноподатника в обмін на витяг з Реєстру єдиноподатників — ані ПКУ, ані Закон № 657**, про який згадують податківці.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» від 24.10.2013 р. № 657-VII.

Водночас у податківців є свій «внутрішній документ», у якому подібну вимогу прописано. Він з’явився ще у 2014 році як проект наказу, яким планували затвердити форму виписки з Реєстру єдиноподатників та запиту на її отримання. Але цей проект чомусь так і застряг на проектній стадії. А ось на практиці ним часто користуються. Саме тому податківці і вимагають повернути свідоцтво єдиноподатника, якщо ви відмовляєтеся від спрощенки або хочете отримати виписку з Реєстру.

img 3У деяких податкових старе свідоцтво назад не вимагають. Але це, скоріше, виняток, ніж правило. Втім, уточніть цей момент у свого інспектора.

Але, відверто кажучи, їх вимога не позбавлена логіки, оскільки бланк свідоцтва — документ суворого обліку, і податківці зобов’язані про нього відзвітувати. До того ж і підприємцю, у якого буде на руках виписка з Реєстру єдиноподатників, саме свідоцтво спрощенця вже ні до чого.

Тому, на наш погляд, у вас є два шляхи:

— або спокійно працювати зі старим свідоцтвом єдиноподатника і забути про виписку

— або, якщо ви вже точно вирішили брати виписку, — не сперечатися з податківцями та здати їм старе свідоцтво. Тим більше що для вас це жодних негативних наслідків не несе, а витрачати час і гроші на судові спори з цього приводу сенсу немає.

Тим же, хто втратив старе свідоцтво єдиноподатника, і тому не може його здати, радимо діяти по-старому: написати заяву до міліції і письмово (у довільній формі) повідомити податківців про втрату.

Раніше податківці видавали дублікат. Зараз, зважаючи на відсутність бланків самого свідоцтва, очевидно, вони просто видадуть вам виписку з Реєстру єдиноподатників, не вимагаючи назад втрачене свідоцтво. От і все ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі