Теми статей
Обрати теми

Виправляємо старі помилки новим уточнюючим розрахунком

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У декларації з ПДВ за грудень 2015 року допущено помилку — занижено суму від’ємного значення. Як у цьому випадку подавати уточнюючий розрахунок і які додатки до нього потрібні, адже форми декларації і уточнюючого розрахунку з тих пір змінилися?
ПДВ-облік, від’ємне значення, помилки

Основне правило: уточнюючий розрахунок подається за формою, установленою на дату його подання ( п. 50.1 ПКУ, п. 1 розд. IV Порядку № 21*). Тому виправляти помилки, допущені в декларації 2015 року і раніше, доведеться через уточнюючий розрахунок, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 з урахуванням змін від 25.05.2016 р. № 503 (актуальних з 01.09.2016 г.).

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

А отже, доведеться провести порівнянність рядків старої та нової ПДВ-звітності. Якщо безпосереднього аналога відповідного рядка в новому уточнюючому розрахунку немає, то податківці рекомендують вписувати показники в найбільш відповідний за змістом рядок уточнюючого розрахунку (роз’яснення в категорії 101.23 ЗІР).

Осилити всі складнощі з пошуком порівнянності рядків старої декларації та нового уточнюючого розрахунку вам допоможе наша стаття «УР до декларації з ПДВ за новою формою» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 8).

img 1Наприклад, якщо помилка вплинула на «мінус» із ряд. 24 старої деки, що перетікає, то в уточнюючому розрахунку підсумки виправлення відобразяться в ряд. 21 (аналог старого ряд. 24).

Тепер стосовно додатків. Тут теж потрібно дотримуватися такого правила: «уточнюючі» додатки подаються, якщо виправляються рядки, що вимагають подання додатків. Крім того, «уточнюючі» додатки подають і в тому випадку, якщо рядок «з додатком» виявляється заповненим уже після виправлення помилки.

Тому, наприклад, якщо після виправлення в уточнюючому розрахунку з’явилося значення за гр. 6 ряд. 21, то разом з уточнюючим розрахунком потрібно подати й «уточнюючий» додаток Д2 (незважаючи на те, що за грудень 2015 року його подання до цього рядка не передбачалося).

Тут звернемо вашу увагу: починаючи з 01.09.2016 р. подається додаток Д2 за новою «полегшеною» формою (без розшифровки від’ємного значення за контрагентами та оплатами)**.

** Про заповнення нового додатка Д2 ми писали у статті «Декларація з ПДВ: уперше з новими додатками» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 35).

В «уточнюючому» Д2 потрібно розшифрувати гр. 6 ряд. 21 уточнюючого розрахунку. Якщо в результаті виправлення помилки від’ємне значення додається (гр. 6 з «+»), то в Д2, як бачимо, можна розшифрувати надбавку від’ємного значення. А ось коли від’ємне значення зменшується, заповнення Д2 виглядає дещо нелогічним. Адже, по суті, ми зменшуємо те, чого раніше в Д2 не було. Проте за вимогами Порядку № 21 «уточнюючий» додаток Д2 доведеться заповнювати саме так.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі