Теми статей
Обрати теми

Рекламний розіграш призів: як оподаткувати дохід щасливчика

Білова Наталя, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Конкурси та розіграші призів залучають чимало людей, які сподіваються упіймати удачу за хвіст. А виробник або продавець таким чином рекламує свою продукцію (товар), стимулює попит на неї, внаслідок чого збільшує обсяги продажів і, звичайно, свої доходи. Цікаво, як правильно оформити такий захід документально? Що з оподаткуванням доходу щасливчика, який виграв приз? Давайте розбиратися.
ПДФО, військовий збір, ф. № 1ДФ, ЄСВ

Оформляємо рекламний розіграш документально

Щоб відповідний захід дійсно мав ознаки рекламного, варто потурбуватися про його правильне документальне оформлення. Підприємству-організатору рекомендуємо оформити такі документи.

1. Наказ керівника із зазначенням рекламної мети заходу. У наказі зазначте: дату, місце та мету проведення розіграшу призів; коло осіб, відповідальних за організацію акції; перелік товарів, які передбачається вручати як призи; умови проведення розіграшу; способи доведення інформації про розіграші, що проводяться, до покупців (оголошення про розіграш призів на видному місці в магазині, на листівках, у засобах масової інформації); склад комісії (відповідальних осіб) для підбиття підсумків розіграшу.

img 1У тексті наказу та рекламних оголошеннях про проведення розіграшу уникайте терміна «лотерея». Назвіть захід рекламною акцією.

2. Кошторис витрат на проведення акції. У ньому зазначте асортимент, кількість та вартість товарів, які розігруватимуться в якості призів.

3. Накладні на відпуск ТМЦ із складу. Відповідальна особа отримує товари, які надаватимуться в якості призів, на складі підприємства під звіт. Відпуск ТМЦ оформіть накладною.

4. Рішення комісії про визначення переможців розіграшу призів. Цей документ складають після проведення розіграшу.

img 2У ньому відображають результати проведеної акції, її відповідність вимогам і умовам, передбаченим в наказі керівника, а також імена переможців.

5. Акт про вручення призу. Цей документ складає комісія при передачі призів одержувачам. Тут вона вказує: реквізити підприємства; паспортні дані одержувача призу, його реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізособи; П. І. Б. працівника підприємства, уповноваженого вручати приз; вартість призу.

6. Звіт про фактичні витрати на проведення розіграшу. Цей документ складають після проведення рекламного розіграшу.

7. Первинні документи, що підтверджують витрати на придбання призів і здійснення інших витрат на організацію і проведення рекламного розіграшу (розрахункові, платіжні документи, акти виконаних робіт, податкові і прибуткові накладні, квитанції).

З «масами» теж треба попрацювати img 3. Проінформуйте потенційних покупців про те, що вони:

— беруть участь в акції безкоштовно і що за її підсумками зможуть отримати подарунок тільки в майновій формі;

— у разі виграшу зобов’язані надати вам копію реєстраційного номера облікової картки платника податку (далі — податковий номер) або копії сторінок паспорта з П. І. Б. і відміткою про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта — якщо від податкового номера відмовилися.

Де приз, там — ПДФО з військовим збором

При проведенні рекламного розіграшу одержувачами призів є конкретні фізособи. Що з цього виходить? А те, що таких одержувачів можна ідентифікувати. Ну а раз так, то дохід у вигляді вартості отриманого призу включайте в загальний дохід оподаткування конкретного платника податку ( п.п. 164.2.8 ПКУ). Податковим агентом одержувача призу виступає підприємство — організатор рекламного розіграшу.

Такий дохід обкладайте ПДФО за загальними правилами, визначеними ПКУ для доходів, які остаточно обкладаються у момент їх нарахування.

img 4Ставка ПДФО — 18 % ( п.п. 170.6.3 ПКУ, консультація контролерів в категорії 103.14 ЗІР).

Причому оскільки «призовий» дохід ви надаєте щасливчикові в негрошовій формі, у базу оподаткування він повинен потрапити в сумі, що дорівнює вартості цього призу, визначеній за звичайною ціною, збільшеною на «натуральний» коефіцієнт ( п. 164.5 ПКУ). Розмір цього коефіцієнта — 1,219512. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму нарахованого/виплаченого доходу і утриманого з нього ПДФО відображайте з ознакою доходу «111».

Ставка військового збору — 1,5 %. На нашу думку, у базу обкладення військовим збором дохід фізособи у вигляді вартості призу повинен увійти з урахуванням «натурального» ПДФО-коефіцієнта. Адже саме в такій сумі він буде нарахований у бухобліку. Застосування окремого «натурального» «військового» коефіцієнта для військового збору ПКУ не передбачено. Проте податківці вказують (див. категорію 103.25 ЗІР), що базою обкладення військовим збором є вартість доходу в негрошовій формі, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені ПКУ, і відображається в рядку «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, без урахування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Якщо вам до вподоби роз’яснення податківців, рекомендуємо отримати у своїй податковій індивідуальну податкову консультацію.

img 5Наявність такої індивідуальної консультації убезпечить вас від неприємностей, якщо податківці раптом передумають.

А тепер давайте поговоримо ще про одну «військову» проблему. Пов’язана вона із сплатою військового збору. Оскільки дохід виплачується в натуральній формі, а застосування «натурального» «військового» коефіцієнта ПКУ не передбачено, у податкового агента немає джерела утримання збору img 6. Як же бути?

У своїх усних консультаціях податківці пропонують попросити одержувача такого доходу внести в касу (на поточний рахунок) підприємства суму військового збору, що підлягає перерахуванню, до або в день видачі призу. Після чого підприємство — податковий агент цю суму перерахує до бюджету.

img 7А ось ДПІ в Печерському районі ГУ ДФС в м. Києві у себе на сайті рекомендує податковим агентам сплачувати військовий збір з негрошових доходів за рахунок власних коштів*.

* Див. роз’яснення ДПІ в Печерському районі ГУ ДФС в м. Києві (http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv 1/258484.html).

Суму нарахованого доходу і утриманий з нього військовий збір відобразите в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ по рядку «Військовий збір». Рядки ж з оподаткуванням виграшів (призів) в лотерею вам заповнювати не треба. Це роблять тільки податкові агенти — оператори лотереї.

І кілька слів про ЄСВ. Видача призів відбувається не у рамках трудових відносин. Крім того, дохід від отримання призу не є виплатою за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг). Тому ЄСВ із суми такого доходу не стягуйте.

Приклад. ТОВ «Інтерспорт» в рекламних цілях проводить розіграш призу серед покупців, які в період з 01.06.2016 р. по 31.07.2016 р. придбали в магазині товар на суму, що перевищує 5000 грн.

Переможцеві розіграшу (податковий номер облікової картки платника податків — фізособи — 3536894271) в якості призу вручається велосипед гірський Mongoose MONTANA LE. Його продажна вартість умовно — 6240 грн. Припустимо, що підприємство — неплатник ПДВ.

Розмір оподатковуваного доходу одержувача призу складає 7609,75 грн. (6240 грн. х 1,219512). Відповідно підприємство повинне перерахувати до бюджету не пізніше за банківський день, що йде за днем видачі призу:

— ПДФО в сумі 1369,75 грн. (7609,75 грн. х 18 % : 100 %);

— військовий збір в сумі 114,15 грн. (7609,75 грн. х 1,5 % : 100 %) (на наш погляд).

У своєму обліку ці операції підприємство відображає так, як показано в таблиці нижче.

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Вручено приз покупцеві за результатами проведення рекламного розіграшу

377

281

6240

2

Нараховано дохід фізособі у вигляді вартості призу

(6240 грн. х 1,219512)

93

685

7609,75

3

Утримано ПДФО з вартості призу (7609,75 грн. х 18 % : 100 %)

685

641/ПДФО

1369,75

4

Утримано військовий збір з нарахованої суми доходу у вигляді призу (7609,75 грн. х 1,5 % : 100 %)

685*

642/ВЗ

114,15

5

Внесено покупцем в касу підприємства суму військового збору з вартості призу

301*

377

114,15

6

Здійснено залік на суму «чистого» доходу

685

377

6125,85

7

Сплачено:

— ПДФО

641/ПДФО

311

1369,75

— військовий збір

642/ВЗ

311

114,15

8

Віднесено на фінансовий результат витрати, пов’язані з видачею призу фізособі

791

93

7609,75

* Якщо вирішите сплатити військовий збір за рахунок власних коштів підприємства, як радить у себе на сайті ДПІ в Печерському районі ГУ ДФС в м. Києві, то замість Дт 685 — Кт 642/ВЗ має бути проводка: Дт 93 — Кт 642/ВЗ, а проводки з внесенням у касу військового збору взагалі не буде. Від штрафів за неутримання військового збору за рахунок доходу одержувача рятує останній абзац п. 127.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі