Теми статей
Обрати теми

Чи стягується борг за виконавчим листом із суми лікарняних

Огай Олена, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Із зарплати працівника згідно з судовим виконавчим листом утримується сума боргу на користь обленерго (борг за несплату за спожиту електроенергію). У жовтні-2016 працівник хворів (про що свідчить лікарняний лист), відповідно нараховано лікарняні. Чи здійснюється стягнення в рахунок погашення заборгованості за споживання електроенергії, передбаченої виконавчим листом, із суми лікарняних?
утримання з доходів працівників

Для нетерплячих img 1 одразу відповідь: ні, з суми лікарняних стягнення боргу за комуналку здійснювати не можна. Тепер детальніше.

Питання, що стосуються стягнення боргу з фізособи за виконавчим листом, регулює Закон № 606*. З яких же доходів можна утримувати суму боргу за комуналку? Звернемося до ст. 69 Закону № 606. У самій назві цієї статті йдеться про відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інші доходи боржника. І все!

* Закон України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV.

img 2Більш детальної інформації (розшифровки) про те, що включають поняття «зарплата» та «інші доходи боржника» для цілей Закону № 606, в ньому не зазначено img 3.

Тоді зайдемо з іншого боку. Визначимо, з якого доходу відрахування робити не можна. Звернемося тепер до положень ст. 73 Закону № 606 (ср. ). У ній зазначено, що не може бути звернено стягнення, серед іншого, на:

— допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;

— допомогу по догляду за дитиною;

допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом;

— допомогу на лікування;

— допомогу на поховання тощо.

Усе близько, але не те.

У зазначеному переліку йдеться тільки про допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною. З такої допомоги утримання не здійснюються.

А що ж із лікарняними у разі, якщо хворіє сам працівник?

Підказку знаходимо вже в ст. 72 Закону № 606:

«На допомогу по державному соціальному страхуванню, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках <…> стягнення може бути звернено тільки за рішеннями про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також втратою годувальника

З цього положення робимо висновок: із суми лікарняних (як у разі хвороби самого працівника, так і у разі хвороби дитини) стягнення за комунальними платежами не здійснюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі