Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна не видається покупцеві: «штрафне» питання

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Якщо податкова накладна не видається покупцеві, чи оштрафують за її несвоєчасну реєстрацію? Це питання хвилює багатьох платників ПДВ. Податківці довго мовчали, і ось нарешті з’явився лист № 709*. На жаль, «лібералізмом» у ньому фіскали не блиснули.
ПДВ-облік, реєстрація податкових накладних, штрафи

* Лист ДФСУ від 03.03.2017 р. № 709/4/99-99-15-03-02-15.

Яких податкових накладних стосується штраф за несвоєчасну реєстрацію? До 01.01.2017 р. до податкових накладних, які не видавалися покупцеві (з типами причини), штрафи за несвоєчасну реєстрацію не застосовувалися. Під штрафами ходили тільки ті, «які підлягають наданню покупцям — платникам податку на додану вартість».

Але ось з 01.01.2017 р. штрафна норма зі ст. 1201 ПКУ зазвучала по-новому. Тепер у ній сказано, що штрафи не стосуються тільки «…податкової накладної, що не видається одержувачеві (покупцеві), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: звільнених від оподаткування або оподатковуваних за нульовою ставкою». Формулювання явно залишає бажати кращого. І трактувати його можна по-різному img 1. Як варіант, можна стверджувати, що таким зауваженням законодавці звільнили від штрафів тільки ті з не видаваних покупцеві податкових накладних, які складені на нульові і пільгові постачання.

До речі, саме до такого трактування «підводили» пояснення глави Комітету з питань податкової і митної політики. Тому ми відразу вирішили прийняти обережний варіант і писали, що з 1 січня 2017 року безпечніше своєчасно реєструвати абсолютно всі податкові накладні**.

** Стаття «ПДВ-зміни-2017: гарячий дайджест» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2).

Але в такому разі норма сама по собі виглядає абсурдно: чому виділені саме «нульові» податкові накладні, які не видаються покупцеві? Чим вони відрізняються від «нульових» податкових накладних, які видаються покупцеві? Адже сума штрафу за несвоєчасну реєстрацію обчислюється від суми ПДВ у податковій накладній. А якщо сума ПДВ — нуль, то штрафу взагалі бути не може.

img 2Незалежно від того, видається податкова накладна покупцеві чи ні.

Крім того, бентежить і те, що конструкція штрафної норми говорить про податкові накладні, складені на постачання товарів/послуг ДЛЯ операцій, звільнених від оподаткування. Може, тоді під штраф не повинні потрапляти хоч би «компенсуючі» податкові накладні за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ (зокрема, з типом причини «09 — Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість»)?

Загалом, багато фахівців засумнівалися в тому, який сенс закладений в оновленій нормі ст. 1201 ПКУ і чи дійсно штраф повинен застосовуватися до всіх податкових накладних, у яких є хоч якась сума ПДВ.

Позиція податківців щодо штрафів. Тривалий час і податківці, і Мінфін відмовчувалися щодо питання застосування штрафів за ст. 1201 ПКУ до не видаваних покупцеві податкових накладних. Якщо не рахувати консультацію в газеті «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 6, з якої виходило, що штрафи все-таки не стосуються тільки не видаваних покупцеві податкових накладних, сума ПДВ у яких дорівнює нулю.

Тепер з’явився і лист податківців — № 709. Відразу скажемо, що, на жаль, висновки в ньому нерадісні img 3. Податківці підтверджують, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних за ст. 1201 ПКУ не застосовуються тільки до «нульових» податкових накладних, які не видаються покупцеві. А ось до всіх інших не видаваних покупцеві податкових накладних (тобто в яких є ПДВ) штрафи застосовуються img 4.

img 5Податківці вважають, що штраф за несвоєчасну реєстрацію застосовується до всіх податкових накладних, у яких є сума ПДВ (незалежно від того, видаються вони покупцеві чи ні).

Щоправда, судячи з останнього абзацу цього листа, податківці не зовсім упевнені у своєму висновку img 6. Адже лист адресований Мінфіну, і в ньому податківці просять Міністерство «узгоджувати позицію ДФС або висловити позицію МФУ із цього питання». Що ще раз підтверджує: зі штрафами не все так однозначно.

Але відразу попередимо: особливо сподіватися на те, що Мінфін «забанить» фіскальні потуги податківців, не варто. Не виключено, що Міністерство в цьому питанні погодиться з податківцями. Більше того, раніше взагалі на рівні чуток курсувала інформація, що такий фіскальний хід думок податківцям нав’язує саме Мінфін img 7.

Чи можна відбитися від штрафів? На наш погляд, якщо Мінфін і податківці «в унісон» прийдуть до рішення застосовувати штрафи за несвоєчасну реєстрацію всіх податкових накладних, то є можливість оскаржити ці норми в суді. Чим аргументувати?

Передусім, можна посилатися на презумпцію правомірності рішень платника ( пп. 4.1.4 і 56.21 ПКУ) податків. Нагадаємо, що згідно з п. 56.21 ПКУ у разі, якщо норма закону допускає неоднозначне (множинне) трактування прав і обов’язків платника податків, унаслідок чого рішення можна прийняти як на користь платника, так і на користь контролюючого органу, рішення приймається на користь платника.

А те, що тут є неоднозначність, підтверджує навіть обговорюваний лист № 709, у якому податківці просять Мінфін викласти свою позицію в питанні застосування штрафів.

Чи бути штрафу за несвоєчасну реєстрацію не видаваних покупцеві податкових накладних, датованих 2016 роком, але зареєстрованих у 2017 році?

Тут, вважаємо, потрібно дивитися на те, коли закінчився граничний (15-денний) термін реєстрації такої податкової накладної. Якщо він закінчився у 2016 році, то штрафів бути не повинно.

img 8Адже на той момент штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, які не видаються покупцеві, не було.

А ось якщо граничний строк припадає на 2017 рік (ідеться про грудневі податкові накладні, складені після 17 грудня 2016 року), тут уже не все так гладко img 9***.

*** Детальніше — у статті «Груднева податкова накладна на неплатника: несвоєчасному штрафу бути»? (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі