Теми статей
Обрати теми

Груднева податкова накладна на неплатника: «несвоєчасному» штрафу бути?

Смердов Віталій, шеф-редактор журналу «Бухгалтер 911»
Одним із найнеприємніших сюрпризів для усіх платників ПДВ (разом з тотальною «кодифікацією» податкових накладних) з 1 січня стала поява штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, що не видаються покупцеві. Причому, якщо з податковими накладними, складеними з 1 січня і пізніше, усе більш-менш ясно, то з накладними, складеними раніше, в частині такої відповідальності виникають запитання. Про це ми зараз і поговоримо.
ПДВ, перехідні запитання, відповідальність

Отже, ми вже зазначали*, що з 1 січня є формальні підстави для накладення штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, які не видаються покупцеві (окрім тих, в яких відсутній ПДВ). Знову ж таки, податківці можуть «блиснути лібералізмом». Але чи стануть? Поки ж реакції «0».

* Сподіваємося, ви ознайомилися зі статтею «ПДВ-зміни-2017: гарячий дайджест» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2).

Ураховуючи це, в рамках цього нововведення важливо зрозуміти, як повинні застосовуватися штрафи в перехідних ситуаціях.

Податкову накладну складено до 17 грудня

У цьому випадку порушення терміну реєстрації податкової накладної, що не видається покупцеві, відбувається в 2016 році — тобто тоді, коли за таке порушення ще не штрафували. Якщо таку накладну встигли зареєструвати до 1 січня, податкових ризиків у платника немає (оскільки до цієї дати порушення вичерпане). Але що, якщо така накладна залишається незареєстрованою і після цієї дати?

Для відповіді згадаємо, що порушення терміну реєстрації податкової накладної підпадає під ознаки триваючого порушення. При цьому такі порушення вважаються вчиненими у момент їх виявлення. Це означає, що в цьому випадку воно припаде на 2017 рік — тобто на період, коли за такі порушення вже штрафують. Якщо платник зареєструє таку накладну до моменту податкової перевірки, ситуацію це не змінить (порушення все одно вважатиметься виявленим в 2017 році, оскільки момент порушення прив’язуватиметься до дати реєстрації такої накладної).

Нагадаємо: триваючі порушення названі в п. 115.1 ПКУ, але їх ознаки в ньому не розкриті. Їх можна знайти, зокрема, в листі ДФСУ від 11.09.2015 р. № 33814/7/99-99-17-03-01-17.

img 1Головна з них — це тривале, безперервне невиконання норми закону.

Також треба пам’ятати, що норми ПКУ про відповідальність застосовуються в редакції, чинній на момент такого порушення, що підтверджується:

рішенням КСУ від 09.02.99 р. № 1-рп/99, згідно з яким до події застосовується той нормативно-правовий акт, під час дії якого вона сталася. Так, у цьому випадку такою подією буде порушення платником терміну реєстрації податкової накладної (з моментом такого порушення ви могли ознайомитися вище);

— судовою практикою — зокрема, ухвалами ВАСУ від 14.12.2016 р. у справі № К/800/18245/16 і Львівського апеляційного адміністративного суду від 01.12.2016 р. у справі № 876/8390/16.

img 2Посилання на п. 11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ в цьому випадку неактуальне, оскільки стосується тільки розмірів штрафу (воно вказує, що штраф застосовується в розмірі, який діє на момент його застосування).

Ураховуючи сказане вище, оскільки порушення вважатиметься допущеним після 1 січня і платник повинен нести відповідальність згідно зі ст. 1231 ПКУ в редакції на момент такого порушення, напрошується фіскальний висновок. При цьому посилання на ст. 58 Конституції України (стосовно того, що закон, окрім того, що відміняє/послабляє відповідальність, не має зворотної сили в часі) в цьому випадку не допоможе:

— як ми вже говорили, порушення вважатиметься допущеним після (а не до) 1 січня, тому ніякої зворотної сили закону тут немає;

— ця норма застосовується, строго кажучи, лише до фізичних осіб (див., зокрема, згадане рішення КСУ від 09.02.99 р. № 1-рп/99).

Незважаючи на це, ми зберігаємо оптимізм і сподіваємося, що контролери не вдаватимуться до суті триваючих порушень і в мить, коли вони вважаються вчиненими (тим паче що в ПКУ їх ознаки, як ми говорили, не названі), і послідують підходу, викладеному в листі ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4091/7/23-4017/131. Нагадаємо: він полягає в тому, що платника не можна притягати до відповідальності за порушення, які на момент їх здійснення були відсутні в ПКУ. Ураховуючи це, оскільки до 2017 року за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних для неплатників відповідальності в ПКУ не було, то притягнути до неї платника після 1 січня не можна.

Податкову накладну складено 17 грудня і пізніше

Порушення у такому разі станеться вже після 1 січня — тобто тоді, коли за це вже передбачена відповідальність. При цьому, як ви могли побачити вище, норми щодо відповідальності застосовуються в редакції, чинній на момент здійснення порушення.

Ураховуючи це, у такому разі на платника можуть накласти штраф згідно зі ст. 1231 ПКУ, і сперечатися з таким підходом буде досить складно.

Тут знову ж постає питання щодо можливості застосувати нові «довгі» терміни реєстрації податкових накладних до накладних за другу половину грудня (складених з 17 по 31 грудня 2016 року). Ми — за застосовність. Але податківці ще не відреагували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі