Теми статей
Обрати теми

Штатний розпис: зворотний зв’язок

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Зовсім нещодавно* ми з вами говорили про те, як скласти штатний розпис. А сьогодні підготували ще один матеріал на цю тему, у якому зібрали ваші «найгарячіші» запитання.
декретниці, почасовики

* Стаття «Штатний розпис: «кадрова азбука"» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 8).

img 1Чи показувати в штатному розписі посади співробітниць, які знаходяться у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною?

Обов’язково! Поки матуся знаходиться у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років за нею зберігається місце роботи (посада). Це вимога ч. 3 ст. 2 Закону про відпустки.

Іншими словами, посада, яку працівниця обіймала перед початком декретної відпустки, не стає вакантною з її виходом у таку відпустку. Ця посада продовжує бути зайнятою працівницею. При цьому на таку посаду можуть бути прийняті інші працівники за строковим трудовим договором.

img 2Як у штатному розписі вказувати працівників-почасовиків?

Розпочнемо з того, що для госпрозрахункових підприємств єдиної типової форми штатного розпису не існує. Тому кожне підприємство має право розробляти його, як кажуть, «під себе». При цьому у варіантах штатного розпису «для бюджетників» почасовиків оминули стороною. Ми пропонуємо вам три варіанти відображення почасовиків у штатному розписі.

Перший — ввести в штатному розписі окрему графу «Годинна тарифна ставка», а в графі «Місячний фонд заробітної плати» за почасовиками проставляти суму, яка дорівнює добутку годинної тарифної ставки і середньомісячної кількості робочих годин у тому календарному році, на який затверджується штатний розпис (за умови відсутності інших постійних доплат і надбавок за цією професією (посадою, роботою)).

Другий — вивести середньомісячний оклад, помноживши годинну тарифну ставку на середньомісячну кількість робочих годин у календарному році. Отриману суму проставити в графі «Посадовий оклад». При цьому у виносці або в примітці вказати, що за цією професією (посадою, роботою) застосовується погодинна оплата праці, а в графі «Посадовий оклад» проставлений середньомісячний оклад + розписати порядок його розрахунку.

Третій — розмір годинної тарифної ставки за конкретною професією (посадою, роботою) проставляти в графі «Посадовий оклад». При цьому у виносці або в примітці вказувати, що за цією професією (посадою, роботою) застосовується погодинна оплата праці. Графу «Місячний фонд заробітної плати» заповнюєте так само, як і в першому варіанті.

Усі три варіанти активно застосовуються на практиці. Обирайте img 3!

img 4Чи обов’язково вказувати в штатному розписі назви структурних підрозділів?

Штатний розпис — це документ, що встановлює для даного підприємства, установи, організації структуру, штати і посадові оклади працівників (див. лист Мінпраці від 27.06.2007 р. № 162/06/187-07). Тому якщо у вас на підприємстві є структурні підрозділи, ми б вам рекомендували їх відобразити в штатному розписі. Це, зокрема, полегшить формування документів, що складаються (заповнюються) під час прийому працівника на роботу.

Наприклад, Інструкція № 58** вимагає, щоб у трудовій книжці працівника вказували: «Прийнятий (до такого-то цеху, відділу, підрозділу, ділянки, виробництва)» із зазначенням конкретного найменування, а також роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник. Цей запис роблять строго відповідно до тексту наказу (розпорядження) про прийом на роботу. А при складанні такого наказу (розпорядження) використовують дані штатного розпису.

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

img 5Якщо у підприємця практично кожного місяця змінюється кількість працівників (наприклад, двоє звільнилося, один прийнятий або, навпаки, звільнився один, а прийняли двох), чи потрібно постійно змінювати штатний розпис?

Спершу вам потрібно визначитися з необхідною чисельністю штатних одиниць і зафіксувати їх в штатному розписі. Припустимо, що підприємцеві для нормальної роботи потрібні 4 продавці-консультанти, які б працювали в нього повний робочий день. Цю кількість (необхідні 4 штатні одиниці) фіксуємо в штатному розписі.

Якщо працівники звільняються, то посади (штатні одиниці), які вони обіймали, стають вакантними. Тобто ви можете прийняти на них інших осіб у межах затвердженого вами штату (4 одиниці). Постійно вводити/виводити штатні одиниці у зв’язку з прийомом/звільненням працівників вам не потрібно, якщо, звичайно, не змінюється потреба в працівниках.

img 6У штатному розписі за окремими посадами встановлені різні оклади. У якому документі можна зафіксувати, якому працівникові який оклад установлений?

Дійсно, у класичному варіанті штатного розпису не вказують прізвища працівників, які обіймають певні посади (одиниці). Це дуже зручно, оскільки дозволяє не перезатверджувати його у зв’язку з «текучкою» кадрів.

Якщо ж вам необхідно «прив’язати» зайняті посади (одиниці) до конкретних працівників, із зазначенням їх П. І. Б., окладів (тарифних ставок), а також побачити вакантні посади, то для цих цілей підійде документ з назвою штатно-посадова книга.

Це необов’язковий документ. Його форму ви розробляєте самостійно. У загальному випадку він буде схожий на штатний розпис, але з графою П. І. Б. працівника.

Зверніть увагу: штатно-посадова книга не такий статичний документ, як штатний розпис. По суті — це документ оперативного реагування, тому він змінюватиметься залежно від кількісної і якісної зміни складу працівників підприємства.

img 7Така книга не потребує затвердження наказом (розпорядженням) керівника підприємства і частенько ведеться олівцем.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі