Теми статей
Обрати теми

«Як це працює?»: звільнення від ЄСВ для підприємців

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Якщо фізособа-підприємець є пенсіонером за віком або інвалідом і отримує згідно із законом пенсію або соціальну допомогу, то він має право не сплачувати ЄСВ «за себе». Усе ніби просто... але є цікаві деталі. Про них і поговоримо.
ЄСВ, підприємець, пенсіонер, інвалід

Відповідне звільнення вже давно діяло для єдиноподатників. І — о диво! — з 01.01.2017 р. почало працювати і стосовно загальносистемників. Потрібно розуміти, як компенсація за «загін» під ЄСВ «сплячих», малодохідних і збиткових загальносистемників.

«Червоною ниткою» в цьому випадку проходить питання «фільтрації» претендентів на пільги. Тут усе стабільно. Від ЄСВ «за себе» звільняються:

1) усі інваліди (незалежно від групи), які отримують пенсію або соцдопомогу;

2) тільки ті пенсіонери, які отримують пенсію за віком.

img 1Сюди належать чоловіки і жінки, які отримують пенсію після досягнення 60 років, пенсіонери-чорнобильці й особи, які отримують пенсію на пільгових умовах (тобто раніше 60 років) за роботу в особливо важких умовах*.

* Детальніше про це можете дізнатися зі статті «ППЄПи-пенсіонери vs ЄСВ «за себе» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 42).

А ось військові пенсіонери й особи, які одержують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, на жаль, не є пенсіонерами за віком. Тому вони не звільнені від сплати ЄСВ «за себе» .

Але ми сьогодні хотіли сказати не про це.

Раніше, щойно у підприємця з’являлася підстава не платити ЄСВ «за себе», щоб «закріпити» цю справу, податківці вимагали відповідного повідомлення (подання заяви і копії пенсійного посвідчення або довідки МСЕК). Хоча в законодавстві такої вимоги не було. Так ось, із січня 2017 року це правило «наполовину» зникло img 2.

Чому тільки наполовину? Тому що податківці почали напряму обмінюватися інформацією з Пенсійним фондом. А ось із фондом соцстраху і соцзабезом контакт ще не налагоджений. У результаті:

— підприємці (пенсіонери/інваліди), які отримують пенсію з Пенсійного фонду, більше не зобов’язані сповіщати податківців про те, що стали пенсіонерами або інвалідами! Податківці отримають цю інформацію автоматично. Ура! І вже за наступний місяць після призначення пенсії (за віком або у зв’язку з інвалідністю) і далі ви спокійно можете не сплачувати ЄСВ;

img 3За той місяць, у якому ви отримали право на пенсію, на жаль, ще доведеться сплатити ЄСВ, причому в повному обсязі. І не забудьте про форму № Д5 (тип — «призначення пенсії») за період до дати формування заяви про призначення пенсії!

— а ось від інвалідів, які отримують не пенсію, а соцдопомогу з фонду соцстраху або соцзабезу, податківці, як і раніше, чекатимуть повідомлення про «інвалідний» статус. Для цього доведеться відвідати свою податкову і надати їм копію довідки МСЕК. І хоча в законодавстві такої вимоги немає, краще перестрахуватися і сповістити податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі