Теми статей
Обрати теми

Слідами податкової реформи: Закон про дивіденди й АТО

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Реформа податкової системи за традицією, що склалася, досягає свого апогею під Новий рік, унаслідок чого «під ялинку» ми з вами отримуємо чергові законодавчі зміни. «Післясмак» же відчувається пізніше (іноді достатньо довго). За допомогою Закону № 1989* народні обранці вирішили виправити ситуацію «по гарячих слідах». Що із цього вийшло і яких аспектів стосується — давайте обговоримо.
податкова реформа — 2017, виправлення неточностей, дивіденди, АТО

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення деяких положень та усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 23.03.2017 р № 1989-VIII. Його появу ми вже анонсували (стаття «Спадщина, подарунки, дивіденди: news» в журналі «Бухгалтер 911» 2017, № 14).

Розпочнемо з того, що Закон № 1989 набрав чинності 15.04.2017 р., але діє «заднім числом» — «застосовується до податкових періодів починаючи з 1 січня 2017 року».

1. Ставка ПДФО за дивідендами. «Містичний» зв’язок подвійного зменшення ставки обкладення дивідендів і… набуття чинності законом про службу фінансових розслідувань «убитий». Звичайні дивіденди, нараховані починаючи з 1 січня 2017 року нерезидентами, інститутами спільного інвестування і суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, обкладаються ПДФО за ставкою 9 %.

Ура! Але як тепер бути тим, хто вже обклав нараховані дивіденди за звичайною ставкою — 18 %?

Переплати з ПДФО, що виникли, можна буде «згладити» лише при наступній виплаті доходів, що обкладаються ПДФО, «постраждалим» засновникам . У формі № 1ДФ, відповідно, нічого правити не потрібно!

img 1Детальніше про технологію виправлення ситуації ми розповімо в наступному номері.

2. АТО-уточнення. Інша сторона Закону № 1989 — це перекроювання АТО-змін**, внесених з 01.01.2017 р. Повністю в новій редакції викладений п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

** Детальніше про які ви могли прочитати в статті «АТО-податки і податкова реформа» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 5.

2.1. Власне уточнене коло осіб, яких стосуються АТО-особливості:

— платники податків, які станом на 14.04.2014 р. мали місцезнаходження (місце проживання) на тимчасово окупованій території або в населених пунктах на лінії зіткнення;

— платники податків, що мають об’єкти обкладення місцевими податками, зборами на цих територіях.

2.2. Дещо змінилася «техніка» застосування АТО-особливостей, коли в юрособи є філії, представництва або інші відокремлені структурні підрозділи. Якщо їх фактичним місцезнаходженням є:

тимчасово окупована територія (раніше — та/або територія населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення), а місцезнаходженням відповідної юридичної особи є інша територія України або територія населених пунктів на лінії зіткнення, таку юридичну особу, відокремлену або інший структурний підрозділ, уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податки, збори у випадках, передбачених цим Кодексом, звільняються від відповідальності, визначеної цим Кодексом, у межах діяльності, здійснюваної через такі філії, представництва або інші відокремлені структурні підрозділи, за весь період проведення антитерористичної операції;

— решта території України або територія населених пунктів на лінії зіткнення, а місцезнаходженням відповідної юридичної особи є тимчасово окупована територія, такі філії, представництва або інші відокремлені структурні підрозділи перебувають на обліку як окремі платники податків та зборів і сплачують податки та збори в загальному порядку.

2.3. Тютюново-алкогольна заборона на замовлення акцизних марок і ввезення алкоголю / тютюнових виробів не стосується продукції, виробленої на території населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

img 2Стосується тільки вироблених на тимчасово окупованій території.

2.4. Від податку на нерухомість, відмінну від земділянки, звільняються об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території (раніше — на території населених пунктів, на тимчасово окупованій території) та/або території населених пунктів на лінії зіткнення.

Звільнення від плати за землю за земельними ділянками, розташованими на території населених пунктів на лінії зіткнення, не стосується земель сільськогосподарського призначення.

Також законодавець вирішив, що повертати раніше сплачені плату за землю і податок на нерухомість на поточний рахунок — це занадто. Як і спрямовувати їх на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) за іншими податками, зборами або повертати в готівковій формі за чеком (у разі відсутності в платника податків рахунку в банку). Проте надмірно сплаченими (переплатою) такі грошові зобов’язання вважаються і далі (залік у рахунок майбутніх платежів можливий)! Причому до них не застосовують строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ.

img 3Окрім сум надмірно сплачених податкових зобов’язань платників, які припиняють свою діяльність.

2.5. Правила підтвердження господарських операцій (прописані в п.п. 38.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), що діють у разі неможливості пред’явлення первинки, стосуються платників / податкових агентів, які змінили своє місцезнаходження за станом на 01.04.2017 р. Раніше фігурувала інша дата — 01.12.2016 р. . Щоб потрапити під дію цих правил, платники зобов’язані були сплачувати податки до бюджету в період проведення АТО згідно з усіма вимогами ПКУ.

2.6. У п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що зобов’язує утримувати ПДФО (і, слід розуміти, за компанію і військовий збір) при виплаті доходу на користь підприємців за товари (роботи, послуги), внесли уточнення. Тепер цей обов’язок стосується лише виплат на користь підприємців, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія. А ось підприємців з лінії зіткнення це вже не стосується. Якщо ці норми діють також з 01.01.2017 р., то як повертати переплати, що виникли, й уточнювати відповідну звітність, поки що не зовсім зрозуміло.

Так що чекаємо вістей від ДФСУ. За неофіційною інформацією, податківці зараз саме гадають, як «урегулювати» цю ситуацію. Податковим агентам при цьому жодних активних дій радимо не робити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі