Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник-«мільйонер» і РРО: «друзі навіки»

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Підприємець-«готівковець», який працює на єдиному податку в групі 2 або 3, явно не зацікавлений упродовж року «перетинати межу» підприємницьких доходів в 1 млн грн., щоб не «вляпатися в історію» з втратою «РРО-імунітету». І, як виявляється, наслідки в цьому випадку дійсно сумні. Принаймні, так вважають фіскали.
єдиний податок, РРО, 1 млн грн.

У п. 296.10 ПКУ сказано, зокрема, що підприємці-єдиноподатники груп 2 і 3, обсяг доходу яких перевищив у календарному році 1 млн грн., зобов’язані почати застосовувати РРО з 1-го числа першого місяця кварталу, наступного за кварталом виникнення такого перевищення, і продовжувати «в усіх наступних податкових періодах упродовж реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку».

Якщо підходити до трактування цієї норми ліберально (фактично читати те, що написано в п. 296.10 ПКУ), то виходить, що обов’язок застосовувати РРО (хоча правильніше все ж говорити про втрату «РРО-імунітету») у підприємця-«мільйонера» зберігається до тих пір, поки він є єдиноподатником. Щойно підприємець знімається з держреєстрації або переходить на загальну систему оподаткування, обов’язок застосовувати РРО зникає разом з єдиноподатним статусом. Відповідно, після повернення на єдиний податок підприємець може розпочати все з чистого аркуша, тобто відлічувати 1 млн грн. наново.

Але водночас ми не виключали того, що податківці підійдуть до трактування цієї норми фіскально*. І наші побоювання, на жаль, підтвердилися img 1.

* Ідеться про статтю «Рятувальний круг» в 1 млн грн.: як він рятує від застосування РРО підприємця-єдиноподатника?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 25).

img 2У категорії 109.02 ЗІР з’явилося роз’яснення не на користь підприємців-спрощенців.

Податківці нагадали, що підприємці-єдиноподатники 2 і 3 груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів і т. ін.) при продажу товарів (послуг), повинні самостійно контролювати перевищення мільйонного критерію.

При цьому в разі, якщо вказані особи до припинення підприємницької діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів перевищили обсяг доходу в 1 млн грн., а потім повторно зареєструвалися платниками єдиного податку, вони зобов’язані застосовувати РРО в усіх наступних податкових періодах упродовж їх реєстрації, незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Іншими словами, «зіскок» зі спрощенки і розреєстрація підприємця-«мільйонера», на думку фіскалів, не рятує від обов’язку застосовувати РРО (не поверне підприємцеві РРО-імунітет).

Підхід неоднозначний, але його потрібно враховувати!

Тож якщо ви перевищили мільйон і не хочете ставити РРО, то єдиний вихід — повний перехід на безготівкові розрахунки.

img 3Знову ж таки не факт, що в осяжній перспективі «мільйонну» норму не перекроять**.

** Подробиці знайдете в статті «Наступ» на підприємців, або Що приготували проекти № 6757 і № 6758?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 32).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі