Теми статей
Обрати теми

Остання декларація загальносистемника: як же правильно?

Мірошниченко Віталина, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter 911.com
З 01.01.2017 р. підприємців-загальносистемників, які знімаються з держреєстрації, зобов’язали подавати «ліквідаційну» деку. Власне, її вже подають «повним ходом». Але не так давно з’явився привід замислитися: а чи правильно ми бачимо порядок її заповнення? №У№ Розбираємося.
підприємці, загальна система, декларація, припинення діяльності

Отже, в «писанні» img 1 (конкретно в п. 177.11 ПКУ) сказано, що підприємці-загальносистемники, які знімаються з держреєстрації, зобов’язані подати «ліквідаційну» деку про доходи. Термін її подання — 30 календарних днів з дня «ліквідації». З цим усе зрозуміло. Питання в іншому.

У п. 177.11 ПКУ зазначено, що в «ліквідаційній» деці відображаються «виключно доходи від здійснення підприємницької діяльності». Як це розуміти?

Ми це розуміли так, що в «ліквідаційній» деці треба показати підприємницькі доходи (доходи, витрати, чистий дохід) без інформації про майновий стан (квартири, машини тощо img 2) і «цивільні» доходи. Але деякі сумніви з’явилися у нас у зв’язку з викладенням Мінфіном у новій редакції форми декларації і Інструкції щодо її заповнення*.

* Про нову форму декларації про доходи і нові поля в ній для підприємців, що ліквідуються, ми писали в статті «Нова ПДФО/ВЗ-декларація: підприємці, без паніки…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 31).

img 3Поки що ця нова форма не актуальна, але сама «логіка» процесу важлива.

Що це: невдале формулювання або дійсно в деці треба показувати виручку (дохід) без згадки про витрати? З цим запитанням ми звернулися до податківців.

У своїх поки що усних консультаціях фіскали роз’яснили, що це невдале формулювання. У «ліквідаційній» деці треба відображати не лише підприємницький дохід, але і витрати, а також визначати чистий дохід і зобов’язання за ПДФО і військзбором.

img 4Ми радили чинити саме так img 5.

Тобто призначення «ліквідаційної» деки саме в тому, щоб при знятті з держреєстрації підприємець міг відразу розрахуватися з бюджетом за результатами своєї госпдіяльності, не чекаючи кінця року. З цього випливає й інший не менш важливий висновок.

Подання «ліквідаційної» деки впродовж року звільняє підприємця від необхідності подавати річну деку. Тобто після закінчення року звітувати вже не доведеться img 6 (звісно, якщо у вас не з’являться цивільні підстави для подання річної декларації про доходи).

Отже, при знятті з держреєстрації порядок дій такий: 1) подаємо декларацію про доходи впродовж 30 календарних днів (вказуємо в ній чистий дохід, ПДФО і військзбір); 2) сплачуємо ПДФО і військзбір ще впродовж 10 календарних днів; 3) за рік деку не подаємо.

img 7До 01.01.2018 р. подаємо декларацію за нині чинною формою (затверджена наказом Мінфіну № 859**).

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» від 02.10.2015 р. № 859.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі