Теми статей
Обрати теми

Нова ПДФО/ВЗ-декларація: підприємці, без паніки…

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Що сталося? Мінфін наказом від 06.06.2017 р. № 556 виклав у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи. А заразом і Інструкцію з її заповнення. Зміни пов’язані головним чином зі «славнозвісними» поправками, унесеними в ПКУ з 01.01.2017 р. Що ж помінялося в декларації і за який період її потрібно вперше подавати за новою формою?
підприємці, загальна система, декларування

Амортизація — тепер у декларації

Як відомо, з 01.01.2017 р. підприємцям-загальносистемникам нарешті «дарувалося» право на амортизацію. Інше питання, що як «компенсатор» депутати «насолили» підприємцям, «забанивши» низку витрат img 1, що враховувалися раніше. Але сьогодні не про це*.

* Відстежити проблематику питання вам допоможуть наші статті в № 1-2, 8, 9, 11, 21 за цей рік.

Так ось, ці «покращення» відобразилися в розділі I «Доходи від провадження господарської діяльності» підприємницького додатка Ф2. Тут з’явилася нова графа 8 для відображення сум амортизаційних відрахувань.

img 2Потрібно розуміти: в осяжному майбутньому відповідна графа пропишеться і в Книзі обліку доходів і витрат.

Крім того, додаток Ф2 доповнений новим розділом II «Інформація щодо нарахованої амортизації». У ньому необхідно вказати в розрізі груп основних засобів (для ФОП-загальносистемників їх усього 3) і групи 4 (нематеріальні активи):

— вартість об’єктів на початок і кінець звітного періоду;

— розраховану суму амортизаційних відрахувань за звітний період відповідно до п.п. 177.4.9 ПКУ.

Деклараційні поправки для тих, хто ліквідовується

Також ви вже знаєте про те, що з 01.01.2017 р. у ПКУ з’явилася нова вимога для загальносистемників: знявся з держреєстрації — подай останню декларацію про доходи протягом 30 календарних днів з дня припинення (п. 177.11 ПКУ).

Норма в частині строків дуже навіть зрозуміла, а ось у частині всього іншого — не дуже img 3. Чи прояснюють цей момент зміни, що з’явилися?

Давайте дивитися.

Так, у реквізиті 8 розділу I «Загальні відомості» декларації з’явилося поле для проставляння позначки особою, що припинила підприємницьку діяльність протягом звітного року.

img 4У цьому полі також потрібно буде вказати дату, з якої сталася «розреєстрація» підприємця.

Крім того, розділ III «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору» додатка Ф2 поповнився новими рядками 1.2 і 2.2. У них підприємець, що «знявся» з держреєстрації, повинен відобразити суму ПДФО і військового збору, нарахованих за останній звітний період. Але…

Що бачимо в останньому абзаці п.п. 3 п. 1 розд. IV нової Інструкції із заповнення декларації:

«Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням, відображають виключно доходи від проведення підприємницької діяльності за останній базовий податковий (звітний) період;».

Водночас для тих, хто вперше опинився на загальній системі, говориться про необхідність відображення і доходів, і витрат.

Складається таке враження, що норма з абзацу другого п. 177.11 ПКУ розуміється авторами нової декларації буквально.

img 5Фізичні особи, стосовно яких проведена державна реєстрація припинення … подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності

Тобто суть подання ліквідаційної декларації власне полягає виключно в необхідності показати доходи від підприємницької діяльності, і все — витрати не показуємо, чистий дохід не показуємо. Зобов’язання теж не визначаємо?

У такому разі, очевидно, ще знадобиться річна декларація, яка все «устаканить». Суцільні загадки img 6. Благо часу, щоб зрозуміти ці зміни, ще вистачає, про що читайте далі.

З якого часу «побіжать» зміни?

Наказ Мінфіну від 06.06.2017 р. № 556 набуває чинності з 31.12.2017 р. Відповідно вперше звітувати за новою формою декларації підприємцям потрібно буде за підсумками 2017 року.

А якщо виникне необхідність подати декларацію в середині 2017 року? Яку форму використати: нову чи стару? Відповіді — у таблиці нижче.

Ситуація

Коли і за якою формою подавати декларацію про доходи

ФОП зареєстрований протягом 2017 року без подання заяви про перехід на ЄП при держреєстрації

Декларацію про майновий стан і доходи такі підприємці подають за результатами першого кварталу роботи на загальній системі протягом 40 календарних днів. Використовуємо стару форму деки (у редакції наказу Мінфіну від 15.09.2016 р. № 821)

ФОП у середині 2017 року перейшов з ЄП на загальну систему

ФОП знявся з держреєстрації в середині 2017 року

Декларацію потрібно подати протягом 30 календарних днів з дня внесення запису про припинення підприємницької діяльності в Держреєстр. Використовуємо стару форму деки. Так, відображаємо в ній тільки підприємницькі доходи. Але ми б розуміли це так, що показуємо, зокрема, і чистий дохід. І платимо зобов’язання за такою декларацією, як роз’яснюють податківці в підкатегорії 104.07 ЗІР, протягом 10 календарних днів, наступних за граничним строком її подання

ФОП-загальносистемник перейшов на ЄП у середині 2017 року

Декларацію про доходи подаємо за підсумками 2017 року протягом 40 календарних днів. Звітуємо за новою формою (у редакції наказу Мінфіну від 06.06.2017 р. № 556)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі