Теми статей
Обрати теми

Спланувати евакуацію працівників: «без… Методики не розібратися»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
«… — нам вождя бракувало». У цьому випадку, щоб «влитися» в систему евакуації населення, суб’єктам господарювання бракувало Методики планування заходів з евакуації. Не так давно МВС цю Методику «народив». На що у зв’язку із цим потрібно звернути увагу суб’єктам господарювання?
план евакуації, надзвичайні ситуації, збройні конфлікти

«Дивися в корінь». У цьому випадку — у Кодекс цивільного захисту України (КЦЗУ). Цей документ до обов’язків суб’єктів господарювання відносить, серед іншого (ст. 20 КЦЗУ), організацію і здійснення під час виникнення надзвичайних ситуацій евакуаційних заходів стосовно працівників і майна суб’єкта господарювання. У свою чергу, згідно з п. 9 ст. 33 КЦЗУ проведення евакуації забезпечується в тому числі шляхом планування евакуації. А таке планування здійснюється згідно з Методикою МВС (п. 16 ст. 33 КЦЗУ), яка нещодавно і побачила світ. «Коло замкнулося».

З якого часу? Наказ № 579*, про який, власне, і йтиметься, був затверджений ще 10 липня. Але чинності набув тільки 22.08.2017 р. (дата публікації у виданні «Офіційний вісник України»).

* Наказ МВС «Про затвердження Методики планування заходів з евакуації» від 10.07.2017 р. № 579.

Хто «у справі»? Тут нам будуть цікаві Порядок проведення евакуації** і власне Методика, затверджена наказом № 579. Перша скрипка — керівник суб’єкта господарювання. Для планування евакуації він повинен створити комісію з питань евакуації.

** Порядок проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затверджений постановою КМУ від 30.10.2013 р. № 841.

Це якщо йдеться про суб’єкта з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб або більше. Якщо 49 або менше, то можна призначити одного уповноваженого з питань евакуації (п. 3 Методики).

Далі ця комісія або уповноважений розробляють план евакуації працівників.

План евакуації працівників. Планування евакуації розпочинається з того, що комісія з евакуації приймає рішення: про аналіз ситуації (поточної або майбутньої); про райони, в яких необхідно здійснювати евакуацію; про безпечні райони для розміщення працівників; про час початку евакуації і час її закінчення; про порядок вивезення працівників (виведення пішки); про організацію управління евакуацією; про заходи із забезпечення евакуації працівників.

Після цього складається план евакуації працівників.

img 1Він повинен складатися з текстової частини і карти (схеми).

У текстовій частині вказуються:

— порядок сповіщення і збору працівників;

— порядок інструктажу працівників про порядок дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій і здійснення евакуаційних заходів;

— безпечний район (пункт) розміщення евакуйованих працівників;

— транспортні засоби, що виділяються для евакуації, і їх розподіл між структурними підрозділами;

— збірні пункти евакуації, пункти посадки (висадки) і час прибуття до них працівників;

— порядок розміщення працівників у безпечному районі й організація їх усебічного забезпечення;

— управління заходами з евакуації;

— окремо мають бути передбачені заходи з евакуації працівників-інвалідів, людей з обмеженими можливостями тощо.

На карті (схемі) до плану потрібно позначити:

— розміщення органів евакуації;

— межі зон виникнення надзвичайних ситуацій;

— станції (пункти) посадки і висадки (завантаження і розвантаження);

— безпечні райони (пункти) розміщення евакуйованих працівників;

— маршрути вивезення (виведення) працівників у безпечні райони;

img 2За наявності двох (і більше) маршрутів евакуації їх нумерують.

— пости регулювання руху на маршрутах евакуації;

— установи охорони здоров’я на маршрутах евакуації і в районах розміщення евакуйованих;

— автозаправні станції, станції (пункти) технічного обслуговування і ремонту;

— пункти зв’язку й інші необхідні умовні позначення.

Хто підписує. План евакуації працівників підписується головою комісії з евакуації (або уповноваженим) і затверджується керівником, що створив цю комісію (у підприємців, мабуть, — самим підприємцем). Але це ще не все img 3.

План евакуації потрібно погоджувати з «приймаючою стороною» img 4, тобто з комісією з евакуації, створеною тим органом місцевого самоврядування, на території якого планується розмістити евакуйованих.

Плани евакуації працівників, складені таким чином, потрібно буде щорічно уточнювати (до 1 березня).

Якщо «немає музи». Як уявляється, до нашої ситуації (відсутність плану евакуації працівників) близькі хіба що адмінштрафи за ст. 1888 і ст. 18816 КУпАП за невиконання приписів і законних вимог контролерів про усунення порушень.

img 5Штраф за ст. 18816 КУпАП накладається за «Невиконання законних вимог посадових осіб… щодо розробки і реалізації заходів у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій…».

«Важчий» штраф за ст. 18816 КУпАП накладається на посадових осіб (підприємці, до речі, також є такими за наявності найманих працівників) і складає від 170 до 340 грн. При повторному порушенні протягом року штраф зростає до 340 — 850 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі