Теми статей
Обрати теми

Семінари, тренінги: шукаємо дохід

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Підприємство регулярно направляє працівників на семінари, конференції, тренінги. Чи буде вартість таких заходів, сплачених роботодавцем, доходом працівників? Розбираємося!
ПДФО, ВЗ, ЄСВ, 1ДФ

Запам’ятайте важливу деталь: такі заходи, як семінари, тренінги, конференції, практикуми, незалежно від їх спрямованості (наприклад, з питань бізнесу, права, бухобліку, МСФЗ тощо), навчанням не є! Це інформаційно-консультаційні послуги.

Розмежувати навчання й інформаційно-консультаційні послуги вам допоможе документ, який видається за підсумками заходу. Якщо в частині навчання ним виступає документ про освіту встановленого зразка, а в частині неформального навчання (безпосередньо в роботодавця) — довідка, то в частині інформаційно-консультаційних послуг — акт і, зазвичай, якийсь документ, що підтверджує участь у заході (сертифікат, диплом, свідоцтво тощо).

img 1Зверніть увагу: вказаний підхід не зміниться навіть у тому випадку, якщо такий документ є обов’язковим для тієї чи іншої діяльності — наприклад, сертифікат аудитора.

Інформаційно-консультаційні послуги надають на підставі укладеного договору з організатором такого заходу. Причому для цілей оподаткування важливо визначити, хто згідно з угодою є одержувачем інформаційно-консультаційних послуг. Якщо з договору на надання інформаційно-консультаційних послуг і акта виходить, що це:

— суб’єкт господарювання, інтереси якого представляє працівник, що відвідав семінар (тренінг, конференцію), то вартість участі в такому заході, сплачена роботодавцем, не буде доходом цього працівника;

img 2Отже, питання оподаткування, а також відображення таких послуг у формі № 1ДФ тут «відпадають». Немає доходу — немає ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

працівник підприємства, то вартість його участі в семінарі (тренінгу, конференції), оплачена роботодавцем, перетвориться для працівника на оподатковуваний дохід.

Що ж за дохід отримає працівник? Якщо говорити про ЄСВ, то тут є ймовірність того, що податківці при перевірці «підтягнуть» його під «інші виплати, що мають індивідуальний характер», які входять до фонду оплати праці на підставі п.п. 2.3.4 Інструкції № 5*. Тобто «привіт» ЄСВ img 3.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Що стосується ПДФО, то ДФСУ в підкатегорії 103.04 ЗІР відносить такий дохід до додблага (ознака доходу у ф. № 1ДФ — «126»). Проте, на наш погляд, якщо можливість такої виплати передбачена в колективному (трудовому) договорі, то її слід відносити до зарплати (ознака доходу — «101»).

Проте в будь-якому разі в базу обкладення ПДФО такий дохід слід включити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт**. А ось у базу обкладення військовим збором, на думку податківців, він повинен потрапити без урахування ПДФО/ВЗ-коефіцієнтів***.

** При ставці ПДФО 18 % розмір «натурального» коефіцієнта дорівнює 1,219512.

*** Див. консультацію спеціаліста ДФСУ в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 50.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі